Sjoerd Richters heeft in het Tijdschrift Recht en Arbeid van mei 2015 een artikel geschreven over de transitievergoeding: “Hoe de transitievergoeding productiever zou kunnen worden ingericht bij het vinden van nieuw werk”
De pdf van deze publicatie kunt u hier downloaden.
Samenvatting
1. Inleiding
Eén van de centrale doelstellingen van de Wet werk en zekerheid (WWZ) is de bevordering van werkzekerheid, wat zoveel betekent als een leven lang werken, maar niet per se bij dezelfde werkgever. Met deze actieve focus op arbeidsmobiliteit wil het kabinet niet alleen het beroep op de Werkloosheidsverzekering verminderen, maar ook het evenwicht tussen flexibiliteit en zekerheid verbeteren. In het verlengde hiervan kent het ontslagrecht vanaf 1 juli 2015 nog maar één – algemeen geldende forfaitaire – ontslagvergoeding: de transitievergoeding. Deze vergoeding is zowel bedoeld als compensatie voor het ontslag als voor het vergemakkelijken van de overgang naar nieuw werk. Ontslagvergoedingen moeten de transitie naar nieuw werk niet in de weg staan, maar veeleer faciliteren, vindt het kabinet. Of de transitievergoeding wel beantwoordt aan dit doel valt echter te betwijfelen. In deze bijdrage wordt eerst beargumenteerd waarom hierbij vraagtekens kunnen worden gezet. Vervolgens worden een paar alternatieve mogelijkheden en good practices belicht die van nut kunnen zijn bij de vorming van ideeën over de manier waarop ontslagvergoedingen productiever zouden kunnen worden ingezet bij het vinden van nieuw werk.
2. De transitievergoeding: een paar kritische kanttekeningen
2.1. Geen vastomlijnd doel
Eén van de grootste tekortkomingen van de transitievergoeding als transitie-instrument ligt in de vrijblijvendheid van haar besteding. In de huidige vorm kan de transitievergoeding worden aangewend voor scholing of begeleiding naar ander werk, maar dat hoeft niet. Een werknemer kan daarvan ook een caravan kopen. Dat vergroot weliswaar de mobiliteit, maar laat zich niet rijmen met het door de wetgever gekozen uitgangspunt van werkzekerheid. Van Zanten-Baris werpt dan ook terecht de vraag op waarom de vergoeding ‘transitievergoeding’ moet heten als die vergoeding mag worden gebruikt voor andere zaken dan het vinden van een nieuwe baan. Er ontbreekt een duidelijke keuze tussen enerzijds compensatie voor het ontslag en anderzijds het vergemakkelijken van de overgang naar nieuw werk. Deze twee doeleinden zijn uitwisselbaar, maar in beginsel niet verenigbaar. De Raad van State heeft zich over deze vrijblijvendheid eveneens kritisch uitgelaten. Naar het oordeel van de Raad leidt de transitievergoeding in de huidige vorm louter tot een verlaging van de ontslagvergoeding zonder waarborgen dat de transitievergoeding op een nuttige wijze wordt gebruikt voor de brede inzetbaarheid en transitie naar ander werk.
2.2. Probleem van de sociale partners
Doordat de WWZ zich beperkt tot de vaststelling van kaders, is het aan de sociale partners om een succes te maken van werkzekerheid. Zij kunnen afspreken dat bepaalde kosten van de transitievergoeding kunnen worden afgetrokken. Het gaat daarbij om kosten voor de brede inzetbaarheid en het faciliteren van de overgang naar nieuw werk. Denk aan kosten voor (om)scholing, outplacement of verlenging van de opzegtermijn. Ook kunnen bij cao andere afspraken worden gemaakt waardoor het wettelijke recht op een transitievergoeding niet van toepassing is, mits de werknemers aanspraak maken op een gelijkwaardige voorziening. Daaronder moet worden verstaan een voorziening die ten minste het equivalent vormt van hetgeen waarop een werknemer aanspraak kan maken op grond van de wettelijke regeling inzake de transitievergoeding. Onduidelijk is wanneer sprake is van een voldoende adequaat niveau van voorzieningen, vooral ook omdat uit het artikel is geschrapt dat de getroffen voorziening moet zijn gericht op het voorkomen van werkloosheid of het bekorten van de duur van werkloosheid. De druk om iets in gang te zetten in de sfeer van transitie komt dan ook niet vanuit de transitievergoeding zelf, maar moet komen van het feit dat de sociale partners zelf aanvullingen op de verkorting van de duur van de werkloosheidsuitkering zullen moeten betalen. Ze hebben er daardoor belang bij om iets te regelen om werkloosheid te voorkomen of de werkloosheidsduur te bekorten, omdat daarmee kosten kunnen worden bespaard. Ook al zou dit werken, dan blijft het de vraag of je dit soort zaken wel bij cao moet regelen. Net als nu zal werkzekerheid ad hoc en versnipperd geregeld blijven. Het probleem van cao’s is dat deze sectorgebonden zijn en zij daardoor beperkt mogelijkheden kunnen bieden om arbeidsmobiliteit tussen sectoren te bevorderen. Bovendien hebben cao’s maar een beperkte geldingsduur. Arbeidsmobiliteit is daarmee niet duurzaam gegarandeerd.
2.3. Averechtse effecten: focus op baanbehoud
In de praktijk steekt de transitievergoeding qua hoogte schril af bij de huidige ontslagvergoedingen. Het belang van baanbehoud wordt daarmee juist groter voor de werknemer die met een beëindiging van zijn dienstverband wordt geconfronteerd. Het belang om zich te verzetten tegen een onvrijwillig ontslag wordt daarmee ook groter. Het moge duidelijk zijn, dat de focus op baanbehoud niet bijdraagt aan de overstap naar ander werk. Verder zullen partijen, vanwege de onzekerheid of het ontslag standhoudt, alsook vanwege het feit dat ontslagprocedures jaren kunnen duren, vaker door middel van een vaststellingsovereenkomst uit elkaar gaan. Partijen willen nu eenmaal snel duidelijkheid. Dat zal in de regel tot hogere kosten voor de werkgever leiden. Partijen zijn immers vrij om bij het eindigen van de arbeidsovereenkomst een hogere vergoeding af te spreken dan het bedrag waarop een werknemer aanspraak kan maken op grond van de wettelijke regeling inzake de transitievergoeding. Een gevolg van een beëindiging met wederzijds goedvinden is dat geen kostenaftrek mogelijk is, want er is dan geen transitievergoeding. Een ander aspect waarop ik hier de aandacht wil vestigen, is dat uit de WWZ volgt dat de rechter niet bevoegd is om een hogere ontslagvergoeding toe te kennen dan de transitievergoeding. Slechts in uitzonderlijke gevallen (het zogenoemde ‘muizengaatje’) kan de rechter een additionele vergoeding toekennen. Kantonrechters willen weliswaar nog wel eens pragmatisch zijn, maar het is – nu cassatie is opengesteld – de vraag of de Hoge Raad een ruime uitleg aan de additionele vergoeding toelaat. Kantonrechters zullen niet proberen om het muizengaatje open te breken, maar zij zullen zich vaker geroepen voelen om tot afwijzing van het ontbindingsverzoek of vernietiging van het ontslag over te gaan. Arbeidsmobiliteit blijft als gevolg daarvan uit, terwijl het goed denkbaar is dat de houdbaarheidsdatum van een dienstverband toch echt verlopen is.
2.4. Geen optimale allocatie
De transitievergoeding zorgt tot slot niet voor een optimale allocatie. Degenen die het meest gebaat zijn bij scholing en begeleiding bij het vinden van ander werk lopen het risico niet voor een transitievergoeding in aanmerking te komen. Denk bijvoorbeeld aan de flexwerker met een dienstverband van minder dan 24 maanden. Deze flexwerker wordt in feite tweemaal benadeeld. Immers, werkgevers investeren in de regel niet in scholing en opleiding voor flexwerkers en zij krijgen ook geen transitievergoeding, terwijl ze die vergoeding juist nodig hebben om scholing of andere transitiefaciliteiten te bekostigen. Ook het relateren van de transitievergoeding aan de lengte van het dienstverband zorgt niet voor een optimale allocatie. Het gevolg hiervan is dat jongeren met een dienstverband van langer dan 24 maanden bijna per definitie een lagere transitievergoeding krijgen dan ouderen, terwijl zij wellicht meer transitiekosten moeten maken bij het vinden van een andere baan dan ouderen die in de regel beschikken over veel meer werkervaring.
3. Good practices waaruit lering kan worden getrokken
Het vorenstaande leert dat er op de transitievergoeding als transitie-instrument het nodige valt af te dingen. Er is dan ook reden te meer om nader te bezien welke mogelijkheden er zijn om hierin verbetering te brengen. Eén van die mogelijkheden is de regering tijdens de parlementaire behandeling van de WWZ op een presenteerblaadje aangereikt. Dat betreft het instellen van transitieakkoorden en transitiefondsen, bijvoorbeeld naar Zweeds model. Daarnaast zou wellicht lering kunnen worden getrokken uit ervaringen die zijn opgedaan in het ambtenarenrecht met constructies die tot doel hebben werkloosheid te voorkomen. Beide mogelijkheden worden hieronder toegelicht.
3.1. Transitiefonds(en)
De instelling van transitiefondsen naar Zweeds model komt er in de kern op neer dat de werkgever een bepaald percentage over de totale loonsom afdraagt aan een transitiefonds. Als een werknemer wordt ontslagen, kan hij een beroep doen op zo’n fonds, dat hulp biedt in de vorm van maatwerk. Het transitiefonds werkt als waarborgfonds, in die zin dat het een vangnet is voor elke werkende en geen hinder ondervindt van sectorale beperkingen van de cao’s. Het mes snijdt ook nog eens aan twee kanten. De werkgever komt bij een ontslag niet ineens voor een grote kostenpost te staan, wat maakt dat zo’n fonds ook voor het midden- en kleinbedrijf aantrekkelijk is, en de werknemer kan aanspraak blijven maken op het fonds, ook al verandert hij van werkgever binnen of buiten zijn eigen sector. De transitiefondsen zouden door de sociale partners kunnen worden opgericht dan wel kunnen worden ingebed in de nieuwe, regionale vorm van arbeidsbemiddeling die zich aan het ontwikkelen is. Een mengvorm van beide is ook denkbaar.
De sociale partners zien wel iets in de instelling van transitiefondsen. Zo heeft Heerts aangegeven de Arbeids- en Opleidingsfondsen en Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen (de zogeheten A&O- en O&O-fondsen) zo veel mogelijk te willen verbinden met transitiefondsen. Volgens hem wordt dat in de komende jaren een van de allergrootste opdrachten van de FNV. De wetgever heeft deze mogelijkheid echter afgewezen omdat nu eenmaal met de sociale partners is afgesproken dat de transitievergoeding een facultatief karakter heeft. Daar komt bij dat het gebruik maken van een transitiefonds een groot aantal vragen oproept: waar zal een dergelijk fonds moeten worden ondergebracht, wie ziet erop toe dat de daarin gestorte gelden ook daadwerkelijk worden aangewend voor activiteiten gericht op transitie van werk naar werk en wie neemt de uitvoeringskosten hiervan voor zijn rekening? Nu de sociale partners wel iets zien in dit idee is het aan hen om adequate antwoorden te vinden op deze vragen.
3.2. Good practices uit het ambtenarenrecht
Het ambtenarenrecht kent enkele good practices die in de praktijk behulpzaam zijn gebleken bij het voorkomen van werkloosheid door werkzoekenden aan het werk te helpen. Eén daarvan is te vinden in de Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers (Appa). Deze wet regelt de uitkering van politieke ambtsdragers na hun aftreden. Sinds 2010 hebben politieke ambtsdragers die een Appa-uitkering ontvangen een sollicitatieplicht. De wet verplicht de gewezen politieke ambtsdrager om zich hierbij te laten begeleiden door een door de werkgever aangewezen re-integratiebedrijf. Partijen moeten daarbij afspraken vastleggen, met als doel zo snel mogelijk terug te keren in het arbeidsproces. Als de gewezen politieke ambtsdrager zich niet aan de afspraken houdt of hij weigert mee te werken aan het opstellen van een plan, dan kan de werkgever een sanctie opleggen die bestaat uit het gedeeltelijk of geheel inhouden van de Appa-uitkering.
Verder kennen de meeste ambtelijke rechtspositieregelingen al diverse voorzieningen die zijn gericht op de transitie van werk naar werk en het voorkomen van werkloosheid. Zo bepaalt de rechtspositieregeling in de gemeentelijke sector, de CAR/UWO, dat voordat een ontslag wegens disfunctioneren (art. 8:6 CAR/UWO) intreedt eerst een re-integratiefase worden doorlopen van ten minste vier en maximaal twaalf maanden, afhankelijk van de duur van het dienstverband. In die fase leggen werkgever en ambtenaar afspraken vast over de re-integratie met als doel werkloosheid zoveel mogelijk te voorkomen. Partijen zijn in dat verband verplicht tot het opstellen van een re-integratieplan, waarin onder meer afspraken over activiteiten, begeleiding, doelen en termijnen worden opgenomen. Wanneer de werkgever zich niet aan de gemaakte afspraken houdt, wordt de re-integratiefase verlengd. Indien de ambtenaar zich niet aan het plan houdt, dan leidt dat tot het eindigen van de re-integratie en tot het vervallen van het recht op een sectorale aanvullende uitkering en na-wettelijke uitkering. De CAR/UWO kent eveneens voorzieningen voor de ambtenaar die wegens reorganisatie niet kan terugkeren in een functie en ontslag krijgt (art. 8:3 CAR/UWO). Sinds 1 april 2013 heeft de ambtenaar in die situatie recht op een ‘van werk naar werk’-traject dat maximaal twee jaar duurt. Voordat een ambtenaar op deze grond ontslag mag worden verleend, moeten werkgever en ambtenaar er eerst alles aan doen om plaatsing in een passende of geschikte functie of aanvaarding van een functie buiten de organisatie te laten slagen. Ook in dit traject leggen partijen afspraken vast, onder meer over activiteiten, begeleiding, doelen, termijnen, beschikbare faciliteiten en wat verstaan wordt onder passende en geschikte functies. Houdt de werkgever zich niet aan de gemaakte afspraken, dan kan de ambtenaar eisen dat het ‘van werk naar werk’-traject wordt verlengd. Als de ambtenaar zich niet aan de afspraken houdt, dan kan dat leiden tot het eindigen van het traject en kan de werkgever het recht op sectorale bovenwettelijke uitkeringen laten vervallen.
4. Afsluiting
De transitievergoeding schiet de facto tekort als instrument om de transitie van werk naar werk te bevorderen. De transitievergoeding zou één doel moeten hebben: het vergemakkelijken van de overgang naar nieuw werk. Dat neemt niet weg dat er nu al wel degelijk mogelijkheden zijn om hierin verbetering te brengen. De sociale partners kunnen die taak op zich nemen door het maken van afspraken over de kostenaftrek op de transitievergoeding. Ook kunnen de sociale partners bij cao gelijkwaardige voorzieningen treffen die in de plaats komen van de transitievergoeding. Vergelijkbaar met het ambtenarenrecht zouden cao’s zo kunnen worden ingericht, dat in de fase voorafgaand aan het intreden van het ontslag de werkgever verplicht is te zorgen voor planmatige begeleiding en eventueel outplacement. Die begeleiding hoeft de werkgever niet zelf te doen, maar kan hij uitbesteden aan een transitiefonds of de transitie-instantie die wordt ingebed in de regionale arbeidsmarktinfrastructuur. Op die wijze wordt de werkgever niet verantwoordelijk gemaakt voor het voorkomen van werkloosheid, naast de al op hem rustende verplichtingen bij uitval van de werknemer vanwege ziekte. Zou de werkgever ook daarmee zijn belast, dan stimuleert dat ontduikingsgedrag in de vorm van een verdere vlucht in flexcontracten. Ten aanzien van de sectorgebonden cao’s is er het voordeel dat transitie-instanties meer sector overstijgend kunnen samenwerken, zodat het voor werknemers makkelijker wordt om over te stappen van de ene sector naar de andere. De kosten van activiteiten die de transitie instantie onderneemt, kunnen worden gedekt door de A&O- en O&O-fondsen of wellicht uit de WW-gelden. Wanneer de werkgever zich onvoldoende inspant in de fase voorafgaand aan het intreden van het ontslag komen de kosten voor zijn rekening. Als de werknemer onvoldoende meewerkt, dan wordt hij gekort op zijn werkloosheidsuitkering. In deze vorm is er een arrangement – in de plaats van de thans tekortschietende transitievergoeding – waarbij werknemers gefaciliteerd kunnen overstappen van de ene baan naar de andere, en, als werkloosheid dreigt, om wellicht zonder ontslag van werk naar werk te gaan. Daarmee wordt voldaan aan de ambitieuze doelstelling van het kabinet van werkzekerheid.
Sjoerd Richters
Contact over dit onderwerp

Sjoerd Richters
Gerelateerd
- Alle
- Onderwijs Arbeidsverhoudingen
- Overheid Arbeidsverhoudingen
- Zorg Arbeidsverhoudingen
Update cao’s PO en VO
Artikel
lees meerLeergang Arbeidsrecht
Een gedegen en actueel overzicht van het civiele arbeidsrecht
lees meerHet arbeidsrecht in de publieke sector: een terugkomdag
Interactieve cursus over actualiteiten in het arbeidsrecht
lees meerCursus Inleiding arbeidsrecht voor de overheid
In twee dagdelen een eerste overzicht van het arbeidsrecht
lees meerActualiteitendagen 2020
Vierdaagse interactieve cursus over actualiteiten verspreid over 2020
lees meerCursus Dossieropbouw voor de overheid in het arbeidsrecht
Praktische cursus over de opbouw van een goed personeelsdossier in het arbeidsrecht
lees meerOverplaatsing ter verbetering van de teamsfeer toegestaan?
Artikel
lees meerCursus Inleiding ambtenarenrecht
In twee dagdelen een goed overzicht van het ambtenarenrecht
lees meerSelectie van jurisprudentie voor het onderwijs 4e kwartaal 2019
Artikel
lees meerArbeidsrecht voor managers en leidinggevenden bij de overheid
Korte introductie van het arbeidsrecht voor managers en leidinggevenden
lees meerMasterclass Vaststellingsovereenkomsten
Masterclass over vaststellingsovereenkomsten binnen het publieke domein
lees meerKennisbijeenkomst Wnra, Cao Gemeenten en integriteit
Kennisbijeenkomst
lees meerOntslag tijdens de proeftijd
Artikel
lees meerArbeidsrecht in de praktijk: Arbeidsrecht in de zorg
Artikel
lees meerCao Gemeenten: toch passende regeling bij verstoorde arbeidsverhouding
Artikel
lees meerSeminar Arbeidsrecht voor het primair en voortgezet onderwijs
Seminar Arbeidsrecht voor het primair en voortgezet onderwijs
lees meerGeen algemeenverbindendverklaring voor de Cao Gemeenten
Artikel
lees meerLoondoorbetaling is geen beëindigingsvergoeding
Artikel
lees meerTerugblik kennisbijeenkomst Wnra en fiscaliteiten
Kennisbijeenkomst
lees meerSelectie van jurisprudentie voor de zorg 3e kwartaal 2019
Artikel
lees meerRegiobijeenkomst Wnra en Wab in Hardinxveld-Giessendam
Kennisbijeenkomst
lees meerZiekenhuis in verlegenheid gebracht: Overdrachtslijsten in winkelwagentje
Artikel
lees meerLet op bij het maken van een concurrentiebeding, ook in de zorg!
Artikel
lees meerHet belang van een zorgvuldig proces bij conflicten en ziekte
Artikel
lees meerWNT verhindert uitbetaling van niet-opgenomen vakantiedagen
Artikel
lees meerStaken in de zorg, een allesbehalve onbegrensd recht
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor het onderwijs 3e kwartaal 2019
Artikel
lees meerVereniging van bedrijfsartsen publiceert richtlijn Conflicten in de werksituatie
Artikel
lees meerArbeidsrecht in de praktijk: “Kunt u hem niet overplaatsen?”
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Wet arbeidsmarkt in balans en de positie van de zzp’er in Maastricht
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst Actualiteiten Wnra en arbeidsrecht in Heerhugowaard
Kennisbijeenkomst
lees meerVia een participatietraject in dienst bij de gemeente?
Artikel
lees meerArbeidsrecht in de praktijk – de overplaatsing
Artikel
lees meerZorg aan Zet Limburg: kennissessie Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)
Bijeenkomst in samenwerking met Zorg aan Zet
lees meerPayrolling onder de Wab
Artikel
lees meerOver disfunctioneren en (het opzegverbod tijdens) ziekte
Artikel
lees meerZorgseminar “Welkom arbeidsrecht”
Zorgseminar Wnra in de zorg in Utrecht
lees meerCapra Advocaten maakt uw gemeenschappelijke regeling Wnra-proof
Artikel
lees meerOverzicht van recente rechterlijke uitspraken over ontslag binnen de zorg
Artikel
lees meerFeitenonderzoeken en privacybescherming
Artikel
lees meerConsultatie: ‘Wet tegengaan ontwijking WNT’ (in de zorg)
Artikel
lees meerVerslag van presentaties arbeidsrecht voor Zorg aan Zet
Artikel
lees meerDe Cao Gemeenten beschouwd
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 2e kwartaal 2019
Artikel
lees meerHet belang van urenregistratie
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Flexibele arbeid, tijdelijke dienstverbanden en andere praktische zaken na invoering van de Wnra
Kennisbijeenkomst
lees meerOver het aanbieden (en weigeren?) van een schriftelijke arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerCapra Advocaten stelt model-arbeidsovereenkomsten beschikbaar
Artikel
lees meerPrivacy schending en de eis van onverwijldheid bij ontslag op staande voet versus strafontslag
Artikel
lees meerRechtspositionele maatregelen voorafgaand aan de normalisering
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst cao Gemeenten in Kapelle
Kennisbijeenkomst
lees meerCapra Advocaten zorgseminar Wnra in de zorg
Zorgseminar Wnra in de zorg in Utrecht
lees meerBrochure: De Wnra in de zorg
Brochure
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 1e kwartaal 2019
Artikel
lees meerZorg aan zet Limburg: Workshop duurzame inzetbaarheid en de rol van de bedrijfsarts
Bijeenkomst in samenwerking met Zorg aan Zet
lees meerZorg aan zet Limburg: Workshop dossiervorming en ontslag
Bijeenkomst in samenwerking met Zorg aan Zet
lees meerKennisbijeenkomst cao Gemeenten in Venlo
Kennisbijeenkomst
lees meerZorg aan zet Limburg: Workshop Flexwerk: de ‘flexibele schil’
Bijeenkomst in samenwerking met Zorg aan Zet
lees meerMasterclass Organisatieveranderingen in de zorg
Cursus van een dagdeel over de arbeidsrechtelijke gevolgen van reorganisaties
lees meerKennisbijeenkomst cao Gemeenten in Sittard-Geleen
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst cao Gemeenten in Maastricht
Kennisbijeenkomst
lees meerAanpassingswetgeving WNRA: drie praktijkvragen beantwoord
Artikel
lees meerHet openbaar onderwijs normaliseert verder
Artikel
lees meerAdvies bij toepassing model arbeidsovereenkomst VNG
Artikel
lees meerAdvies bij toepassing model arbeidsovereenkomst VNG
Artikel
lees meerScan uw lokale regelingen voor de invoering van de Wnra
Artikel
lees meerMedewerker ziek uit dienst? Pas op voor verhaal Ziektewetuitkering!
Artikel
lees meerWetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans aangenomen door de Tweede Kamer
Artikel
lees meerToch geen doorbraak: geen transitievergoeding bij slapend dienstverband
Artikel
lees meerNieuw toetsingskader Regeling voor vervroegde uittreding (RVU)
Artikel
lees meerNieuw: Wnra-helpdesk voor vragen over normalisering
Nieuws
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 4e kwartaal 2018
Artikel
lees meerUpdate over het wetsvoorstel Normalisering voor het onderwijs
Artikel
lees meerDe gevolgen van de Wnra voor privatiseren en deprivatiseren
Artikel
lees meerDe rechtspositie van de medisch specialist
Artikel
lees meerCao Gemeenten: technische omzetting met verregaande (inhoudelijke) gevolgen?
Artikel
lees meerMasterclass integriteit en bewustwording voor leidinggevenden in de zorg
Masterclass over integriteit voor leidinggevenden in de zorg
lees meerBrochure: De Hybride Docent aan het werk
Brochure
lees meerGewijzigd toetsingskader verwijtbare werkloosheid WW
Artikel
lees meerCursus Actualiteiten en verdieping WIA
Cursus van 1 dagdeel over de ins en outs van de WIA
lees meerGeschillenbeslechting in de cao Gemeenten
Artikel
lees meerHet wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans: weer een verandering in het arbeidsrecht?
Artikel
lees meerAanpassingswetgeving Wnra: veel ‘techniek’ maar ook ‘praktisch relevant’
Artikel
lees meerGeorganiseerd overleg wordt lokaal overleg buiten ondernemingsraad om
Artikel
lees meerBovenwettelijke uitkeringen en de transitievergoeding
Artikel
lees meerDe Capra Academie in 2019
Artikel
lees meerOver de Wnra, de (concept)cao gemeenten en diefstal
Artikel
lees meerMasterclass Intimidatie op de werkvloer vanuit arbeidsrechtelijk perspectief
Masterclass over intimidatie op de werkvloer binnen de zorg
lees meerCursus WIA en het eerste en tweede ziektejaar
Na deze cursus weet u de weg binnen de WIA
lees meerCursus Normalisering rechtspositie ambtenaren en de Wwz
Wat betekenen de Wnra en Wwz voor uw organisatie?
lees meerCursus Disfunctioneren in het arbeidsrecht
Goed voorbereid op disfunctionerende medewerkers
lees meerCursus Dossieropbouw voor sector Onderwijs
Praktische cursus over de opbouw van een goed personeelsdossier
lees meerHet Participatiefonds: modernisering en aanscherping van regels
Artikel
lees meerCursus Eigenrisicodrager Ziektewet en WGA
De rechten, plichten en voordelen als u eigenrisicodrager bent
lees meerCursus Cao-recht
Cursus over de gevolgen van het vaststellen van een cao
lees meerCursus Arbeidsrecht voor UMC’s
Gevolgen van de Normalisering voor de UMC’s
lees meerTellen dienstjaren als ambtenaar mee bij het berekenen van de transitievergoeding?
Artikel
lees meerMoet de werkgever zieke medewerkers milder beoordelen dan gezonde collega’s?
Artikel
lees meerVier actuele uitspraken voor de sector Onderwijs
Artikel
lees meerDe ambtenaar en overgang van onderneming, heel normaal of niet?
Artikel
lees meerEerste Kamer neemt voorstel aanpassing Wet BIG aan
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 3e kwartaal 2018
Artikel
lees meerHoge Raad: Ook transitievergoeding bij gedwongen vermindering van arbeidsuren
Artikel
lees meerScheldende docente behoudt toch recht op bovenwettelijke uitkering
Artikel
lees meerRe-integratie van zieke medewerkers: het blijft opletten geblazen!
Artikel
lees meerHoge Raad: ‘Sociaal plan met vrijwilligers- en plaatsmakersregeling kwalificeert niet als RVU’
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Zorg 2e kwartaal 2018
Artikel
lees meerOntslag op staande voet zes dagen voor einde van de arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerWendbaar werken bij de overheid
Nieuws
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 2e kwartaal 2018
Artikel
lees meerMinister schort invoering verplicht lerarenregister op
Artikel
lees meer12 Vragen en antwoorden over de AVG
Artikel
lees meerEen veilige schoolomgeving? Twee uitspraken
Artikel
lees meerUitgesproken: Klimaatbeheersing
Artikel
lees meerKantonrechter zeer kritisch over ongeschiktheidsontslag
Artikel
lees meerDe Capra Academie en Normalisering van het ambtenarenrecht
Artikel
lees meerHet wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans: gaat het arbeidsrecht wéér veranderen?
Artikel
lees meerJuryrapport Jo Maes / Capra Advocaten scriptieprijs 2017
Nieuws
lees meerUMC’S uitgezonderd van de normalisering?
Artikel
lees meerZorgbestuurders niet groepsgewijs uitgezonderd voor WNT
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 1e kwartaal 2018
Artikel
lees meerGelden voor onderwijswerkgevers zwaardere eisen als het gaat om duidelijk, consequent en controleerbaar handelen?
Artikel
lees meerDe taken en verantwoordelijkheden van de bedrijfsarts
Artikel
lees meerUitgesproken: Frans Naerebout
Artikel
lees meerEigenrisico dragen voor ZW en WGA: wat betekent dat?
Artikel
lees meerCentrale Raad staat ongeschiktheidsontslag toe ondanks gebrekkig dossier en niet gevolgde interne gesprekkencyclus
Artikel
lees meerVervolg: Vrijwillige vertrekregeling in sociaal plan is geen RVU
Artikel
lees meerDoor Normalisering verdwijnt ambtenarenstatus onderwijsmedewerkers
Artikel
lees meerHerplaatsing en een transitievergoeding? Niets is wat het lijkt
Artikel
lees meerHof: medicijngebruik geen excuus voor vervalsen diploma
Artikel
lees meerRechtsbescherming onder de Wnra
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 4e kwartaal 2017
Artikel
lees meerWaarschuwing of toch een berisping?
Artikel
lees meerAfspraak is afspraak? Actualiteiten WNT in de zorg
Artikel
lees meerNieuwe aanbevelingen rechtspraak voor schikking ter zitting in Wwz-zaken
Artikel
lees meerDe gevolgen van de Wnra voor het personeel van openbare universiteiten
Artikel
lees meerRegeerakkoord: de ‘normalisering’ gaat door en de WWZ wordt deels teruggedraaid!
Artikel
lees meerMaakt normalisering een einde aan procedures over beoordelingen?
Artikel
lees meerVerstoorde verhoudingen, toch geen ontslag
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 3e kwartaal 2017
Artikel
lees meerIs een rector een topfunctionaris in de zin van de WNT?
Artikel
lees meerIn beeld: het ontslagrecht na de normalisering
Artikel
lees meerGastcolumn: Bewijsvoering en opbouw dossier cruciaal bij ontslag
Artikel
lees meerIs onrechtmatige inzage in EPD reden voor ontslag op staande voet?
Artikel
lees meerRe-integratieperikelen: loondoorbetaling terecht gestaakt?
Artikel
lees meerAfspraak is afspraak
Artikel
lees meerVerzekeringsarts: verlengstuk van Uwv of onafhankelijk deskundige?
Artikel
lees meerMedisch specialist valt niet onder de Wet normering topinkomens
Artikel
lees meerOverzicht van uitspraken over de toepassing van de CRvB-formule
Artikel
lees meerGeen sector-cao maar een eigen cao? De Wnra biedt ruimte voor ‘maatwerk’!
Artikel
lees meerWat zijn de gevolgen van de Evaluatiewet WNT?
Artikel
lees meerWkkgz versus arbeidsrecht: Botst goede zorg met goed werkgeverschap?
Artikel
lees meerGerechtshoven zijn duidelijk: overgangsrecht ketenregeling geldt voor cao PO 2014-2015
Artikel
lees meerOok PGB-houder moet transitievergoeding betalen
Artikel
lees meerWet normalisering rechtspositie ambtenaren: nieuwe ontwikkelingen en vervolgstappen
Artikel
lees meerTussen servet en tafellaken: de studentpromovendus in arbeidsrechtelijk perspectief
Artikel
lees meerCapra Advocaten kijkt terug op succesvol Zorgcongres
Nieuws
lees meerHof ’s-Hertogenbosch: ‘Vrijwillige vertrekregeling in Sociaal Plan is geen RVU’
Artikel
lees meerUitgesproken: Hoofddoek
Artikel
lees meerCentrale Raad van Beroep: “payroller geen ambtenaar”
Artikel
lees meerWerkgevers opgelet: uitbreiding no-riskpolis en mogelijk tussentijds oordeel UWV
Artikel
lees meerEen vakbekwame zorgcoördinator gaat over de schreef
Artikel
lees meerHet lerarenregister: een papieren tijger?
Artikel
lees meerOverzicht van recente tuchtrechtspraak over de bedrijfsarts
Artikel
lees meerDe komst van nieuwe ambtenaren: welkom bij de club
Artikel
lees meerIs het ziekenhuis aansprakelijk bij uitglijden medewerker?
Artikel
lees meerArbeidsverhoudingen in de zorg, hoe complex kan het zijn?
Artikel
lees meerWet normering bezoldiging Topfunctionarissen: wijzigingen per 1 januari 2017
Artikel
lees meerDe rol van de bedrijfsarts in de gewijzigde Arbowet
Artikel
lees meerWet normalisering: Minister presenteert “spoorboekje”
Artikel
lees meerSpraakmakende veranderingen in de SAW bij de waterschappen
Artikel
lees meerDe geschorste topfunctionaris
Artikel
lees meerDe integere zorgbestuurder?
Artikel
lees meerNieuwe verzoekschriftprocedure geldt ook voor verzoek om vergoeding schade opgelopen tijdens dienst
Artikel
lees meerHoge Raad: payrolling is soms een uitzendovereenkomst
Artikel
lees meerVan ambtenarenrecht naar (civiel) arbeidsrecht
Artikel
lees meerHerhaald verzoek medewerker: ‘Al te goed is buurmans gek’
Artikel
lees meerTijdelijk is de uitkomst
Artikel
lees meerSociale media: screening van sollicitanten en het gebruik door medewerkers
Artikel
lees meerAansluitende uitkering na 65 jaar mogelijk in het Primair Onderwijs
Artikel
lees meerWorden ambtenaren normale werknemers?
Artikel
lees meerEen update over de positie van de tijdelijke onderwijsmedewerker
Artikel
lees meerOvernames in de zorg. Wat betekent dat voor het personeel?
Artikel
lees meerDe Registerleraar – deel 2
Artikel
lees meerKennisbijeenkomsten Wet normalisering rechtspositie ambtenaren
Nieuws
lees meerDe Wet normalisering rechtspositie ambtenaren: meer ambtenaren in meer soorten; wat betekent het voor uw organisatie?
Artikel
lees meerEen normaliseringsspecial voor u
Artikel
lees meerTerugblik congres HRM in de Zorg 2016
Nieuws
lees meerHallo Registerleraar, dag bekwaamheidsdossier?
Artikel
lees meerDe transitievergoeding, uitkeringsrechten op grond van een cao en de Wet normalisering
Artikel
lees meerEen dementerende patiënt een nacht op het toilet laten zitten geen reden voor ontslag. Rechterlijke misslag?
Artikel
lees meerNormalisering? Ik ben er wel klaar mee!
Artikel
lees meerCapra Advocaten aanwezig bij CKC-congres HRM en het onderwijs 2016
Nieuws
lees meerBestuursrechter prikt door payrollconstructie heen: payrollkracht kan aanspraak maken op ambtelijke aanstelling
Artikel
lees meerKennistafel over zelfsturende teams
Nieuws
lees meerBuitengriffier
Artikel
lees meerWel of geen voorwaardelijke ontbinding onder de WWZ?
Artikel
lees meerEen andere manier van werken
Artikel
lees meerNieuwe cao’s voor de sector PO en VO?
Artikel
lees meerCapra Select: arbeidsrechtelijke actualiteiten in de zorg
Nieuws
lees meerDe Ondernemingskamer gaat om: beperking van het adviesrecht bij de overheid
Artikel
lees meerDe Wwz in het onderwijs: spannende tijden
Artikel
lees meerAfschaffing VAR-verklaring leidt tot onrust zzp’ers in de zorg
Artikel
lees meerDe ongeschikte schooldirecteur onder de Wwz
Artikel
lees meerWwz-landschap verder ingekleurd
Artikel
lees meerDe Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd: minder bescherming voor AOW’ers
Artikel
lees meerDe no-riskpolis; een korte bespiegeling van een stukje Ziektewet
Artikel
lees meerUitzonderingen op de transitievergoeding: twee onderwijsgeschillen
Artikel
lees meerDe Wet werk en zekerheid bij de Rijksoverheid
Artikel
lees meerVerjaringsperikelen
Artikel
lees meerVerruiming van het stakingsrecht
Artikel
lees meerLoonsanctie verhalen op de bedrijfsarts?
Artikel
lees meerEenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden in de zorg
Artikel
lees meerHelp: mijn ex-werknemer vordert schadevergoeding voor wettelijke vakantiedagen van voor 2012
Artikel
lees meerHet overgangsrecht van de Wgr
Artikel
lees meerPesten in het onderwijs in arbeidsrechtelijk perspectief
Artikel
lees meerHerplaatsingsonderzoek verplicht?
Artikel
lees meerDe “zieke” werknemer versus de “zieke” ambtenaar
Artikel
lees meerKlaar voor de normalisering?
Artikel
lees meerOntduiking Wwz?
Artikel
lees meerCapra Dossier Normalisering Ambtenarenrecht
Nieuws
lees meerKennisbijeenkomst ‘Wet werk & zekerheid’ in het onderwijs bij Merces
Nieuws
lees meerUpdate onderwijscao’s
Artikel
lees meerFlexwerk bij gemeenten, let op de nieuwe ketenregeling en opvolgend werkgeverschap
Artikel
lees meerDe WNT haalt geen streep door ‘passende regeling’ bij ontslag
Artikel
lees meerDe bedrijfsarts: onderwerp van wetgeving en procedures
Artikel
lees meerIs de Wet gemeenschappelijke regelingen alweer aan herziening toe?
Artikel
lees meerPraktijktips Wwz: de aanzegplicht, het concurrentiebeding en de pro forma ontbinding
Artikel
lees meerDe prijs van de ‘wet normalisering’ na de WWZ: grotere verschillen tussen ambtenaren en niet-ambtenaren bij ontslag
Artikel
lees meerCongres HRM in de zorg
Nieuws
lees meerPayrolling, keep on rolling? Het kabinet slaat bres in payrollconstructie
Artikel
lees meerWet aanpak schijnconstructies (WAS)
Artikel
lees meerDe onzekere toekomst van de onderwijsmedewerker binnen het primair onderwijs
Artikel
lees meerLaatste stand van zaken Wet werk en zekerheid
Artikel
lees meerOntslag op verzoek en het recht op een WW-uitkering
Artikel
lees meerHoe de transitievergoeding productiever zou kunnen worden ingericht bij het vinden van nieuw werk
Artikel
lees meerFlexibele arbeidsrelaties in het onderwijs
Artikel
lees meerOngeschiktheidsontslag in het onderwijs: zorg dat het dossier op orde is
Artikel
lees meerPrincipieel is ook een optie, sprak de opportunist
Artikel
lees meerWorkshop over duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers
Nieuws
lees meerAmbtelijke rechtspositie anno 2017
Artikel
lees meerVervanging in het primair onderwijs en de WWZ
Artikel
lees meerActualiteiten WNT in de zorgsector
Artikel
lees meerWacht uw organisatie tot de quotumheffing wordt geïnd?
Artikel
lees meerWachtgeldgegevens en de Wob
Artikel
lees meerActualiteiten WNT in de zorgsector
Artikel
lees meerDoorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd
Artikel
lees meerKan het nog flexibeler
Artikel
lees meerTerugblik bijeenkomst flexibele arbeidsrelaties in de zorg
Artikel
lees meerNiet elke fout is een integriteitsschending
Artikel
lees meerJaarlijkse personeelsbeoordelingen bij gemeenten noodzakelijk per 1 januari 2016?
Artikel
lees meerVerplichte kledingvoorschriften in de zorg; in strijd met een grondrecht?
Artikel
lees meerSalarisverlaging slecht functionerende ambtenaren?
Artikel
lees meerMedewerkers openbaar onderwijs geen ambtenaar volgens rechtbank
Artikel
lees meerDe cao vvt 2014-2016: een update
Artikel
lees meerHoe bereken je de vergoeding aanzegtermijn en transitievergoeding uit de WWZ?
Artikel
lees meerDe Participatiewet en Quotumwet in vogelvlucht
Artikel
lees meerOnderwijsambtenaar valt onder de Wet werk en zekerheid
Artikel
lees meerUpdate Normalisering rechtspositie ambtenaren
Artikel
lees meerGenormaliseerde integriteitsdiscussie
Artikel
lees meerVerbod op nuluren-contracten in de zorg (voorlopig?) van de baan
Artikel
lees meerHoge Raad haalt streep door “vierde jaarcontract”
Artikel
lees meerDe reparatie van de WNT
Artikel
lees meerNieuwe gedachten over bestuurlijke samenwerking: de gedeelde wethouder
Artikel
lees meerDoorhaling uit het BIG-register is doorhaling uit de zorg?
Artikel
lees meerFraude op school- let op de onverwijlde mededeling!
Artikel
lees meerActieve rol overheidswerkgever vereist bij re-integratie ex-medewerkers
Artikel
lees meerDe Wet werk en zekerheid en de aanzegtermijn
Artikel
lees meerAanpassing Ontslagbesluit per 1 januari 2015- de payrollwerknemer beschermd?
Artikel
lees meerFlexibele arbeidskrachten- van VAR-verklaring naar Beschikking geen loonheffing
Artikel
lees meerMedisch specialisten – over communiceren en samenwerken
Artikel
lees meerCRvB schept duidelijkheid over voorschotverlening ZW-uitkering
Artikel
lees meerHet katoenen jubileum van de ambtenarenrechters-formule
Artikel
lees meerHet grote risico van het eigen risico
Artikel
lees meerWWZ-scan biedt helpende hand
Artikel
lees meerDe Wet werk en zekerheid en het concurrentiebeding
Artikel
lees meerDe BAPO op de schop
Artikel
lees meerUitkering bij ontslag op andere gronden en de WNT
Artikel
lees meerWeigering aangeboden passende externe functie te aanvaarden
Artikel
lees meerDe Wet normering topinkomens en variabele beloningen
Artikel
lees meerJaarcongres HRM & het Onderwijs 2 december 2014
Artikel
lees meerEen nieuwe cao gemeenten
Artikel
lees meerOnderhandelaarsakkoord cao VVT 2014-2016: eindelijk!
Artikel
lees meerOntbinding arbeidsovereenkomst verpleegkundige wegens schending geheimhoudingsplicht!?
Artikel
lees meerDe WWZ: de rol van de vakbonden en het “tailored fit-arbeidsrecht”
Artikel
lees meerSurfen onder werktijd
Artikel
lees meerWebinar arbeidsrecht in de zorg
Artikel
lees meerOver de (zieke) medewerker die niet meewerkt aan re-integratie
Artikel
lees meerUitkeringen gemeenteambtenaren tot 67 jaar: opmaat voor een nieuwe prepensioenpraktijk?
Artikel
lees meerTransitievergoedingen
Artikel
lees meerDe wet Werk en Zekerheid: een nieuwe juridische werkelijkheid
Artikel
lees meerHet Hof van Justitie en de onregelmatigheidstoeslag tijdens vakantie
Artikel
lees meerDe WWZ: een feest van herkenning voor beoefenaren van het ambtenarenrecht
Artikel
lees meer