Sjoerd Richters heeft in het Tijdschrift Recht en Arbeid van mei 2015 een artikel geschreven over de transitievergoeding: “Hoe de transitievergoeding productiever zou kunnen worden ingericht bij het vinden van nieuw werk”
De pdf van deze publicatie kunt u hier downloaden.
Samenvatting
1. Inleiding
Eén van de centrale doelstellingen van de Wet werk en zekerheid (WWZ) is de bevordering van werkzekerheid, wat zoveel betekent als een leven lang werken, maar niet per se bij dezelfde werkgever. Met deze actieve focus op arbeidsmobiliteit wil het kabinet niet alleen het beroep op de Werkloosheidsverzekering verminderen, maar ook het evenwicht tussen flexibiliteit en zekerheid verbeteren. In het verlengde hiervan kent het ontslagrecht vanaf 1 juli 2015 nog maar één – algemeen geldende forfaitaire – ontslagvergoeding: de transitievergoeding. Deze vergoeding is zowel bedoeld als compensatie voor het ontslag als voor het vergemakkelijken van de overgang naar nieuw werk. Ontslagvergoedingen moeten de transitie naar nieuw werk niet in de weg staan, maar veeleer faciliteren, vindt het kabinet. Of de transitievergoeding wel beantwoordt aan dit doel valt echter te betwijfelen. In deze bijdrage wordt eerst beargumenteerd waarom hierbij vraagtekens kunnen worden gezet. Vervolgens worden een paar alternatieve mogelijkheden en good practices belicht die van nut kunnen zijn bij de vorming van ideeën over de manier waarop ontslagvergoedingen productiever zouden kunnen worden ingezet bij het vinden van nieuw werk.
2. De transitievergoeding: een paar kritische kanttekeningen
2.1. Geen vastomlijnd doel
Eén van de grootste tekortkomingen van de transitievergoeding als transitie-instrument ligt in de vrijblijvendheid van haar besteding. In de huidige vorm kan de transitievergoeding worden aangewend voor scholing of begeleiding naar ander werk, maar dat hoeft niet. Een werknemer kan daarvan ook een caravan kopen. Dat vergroot weliswaar de mobiliteit, maar laat zich niet rijmen met het door de wetgever gekozen uitgangspunt van werkzekerheid. Van Zanten-Baris werpt dan ook terecht de vraag op waarom de vergoeding ‘transitievergoeding’ moet heten als die vergoeding mag worden gebruikt voor andere zaken dan het vinden van een nieuwe baan. Er ontbreekt een duidelijke keuze tussen enerzijds compensatie voor het ontslag en anderzijds het vergemakkelijken van de overgang naar nieuw werk. Deze twee doeleinden zijn uitwisselbaar, maar in beginsel niet verenigbaar. De Raad van State heeft zich over deze vrijblijvendheid eveneens kritisch uitgelaten. Naar het oordeel van de Raad leidt de transitievergoeding in de huidige vorm louter tot een verlaging van de ontslagvergoeding zonder waarborgen dat de transitievergoeding op een nuttige wijze wordt gebruikt voor de brede inzetbaarheid en transitie naar ander werk.
2.2. Probleem van de sociale partners
Doordat de WWZ zich beperkt tot de vaststelling van kaders, is het aan de sociale partners om een succes te maken van werkzekerheid. Zij kunnen afspreken dat bepaalde kosten van de transitievergoeding kunnen worden afgetrokken. Het gaat daarbij om kosten voor de brede inzetbaarheid en het faciliteren van de overgang naar nieuw werk. Denk aan kosten voor (om)scholing, outplacement of verlenging van de opzegtermijn. Ook kunnen bij cao andere afspraken worden gemaakt waardoor het wettelijke recht op een transitievergoeding niet van toepassing is, mits de werknemers aanspraak maken op een gelijkwaardige voorziening. Daaronder moet worden verstaan een voorziening die ten minste het equivalent vormt van hetgeen waarop een werknemer aanspraak kan maken op grond van de wettelijke regeling inzake de transitievergoeding. Onduidelijk is wanneer sprake is van een voldoende adequaat niveau van voorzieningen, vooral ook omdat uit het artikel is geschrapt dat de getroffen voorziening moet zijn gericht op het voorkomen van werkloosheid of het bekorten van de duur van werkloosheid. De druk om iets in gang te zetten in de sfeer van transitie komt dan ook niet vanuit de transitievergoeding zelf, maar moet komen van het feit dat de sociale partners zelf aanvullingen op de verkorting van de duur van de werkloosheidsuitkering zullen moeten betalen. Ze hebben er daardoor belang bij om iets te regelen om werkloosheid te voorkomen of de werkloosheidsduur te bekorten, omdat daarmee kosten kunnen worden bespaard. Ook al zou dit werken, dan blijft het de vraag of je dit soort zaken wel bij cao moet regelen. Net als nu zal werkzekerheid ad hoc en versnipperd geregeld blijven. Het probleem van cao’s is dat deze sectorgebonden zijn en zij daardoor beperkt mogelijkheden kunnen bieden om arbeidsmobiliteit tussen sectoren te bevorderen. Bovendien hebben cao’s maar een beperkte geldingsduur. Arbeidsmobiliteit is daarmee niet duurzaam gegarandeerd.
2.3. Averechtse effecten: focus op baanbehoud
In de praktijk steekt de transitievergoeding qua hoogte schril af bij de huidige ontslagvergoedingen. Het belang van baanbehoud wordt daarmee juist groter voor de werknemer die met een beëindiging van zijn dienstverband wordt geconfronteerd. Het belang om zich te verzetten tegen een onvrijwillig ontslag wordt daarmee ook groter. Het moge duidelijk zijn, dat de focus op baanbehoud niet bijdraagt aan de overstap naar ander werk. Verder zullen partijen, vanwege de onzekerheid of het ontslag standhoudt, alsook vanwege het feit dat ontslagprocedures jaren kunnen duren, vaker door middel van een vaststellingsovereenkomst uit elkaar gaan. Partijen willen nu eenmaal snel duidelijkheid. Dat zal in de regel tot hogere kosten voor de werkgever leiden. Partijen zijn immers vrij om bij het eindigen van de arbeidsovereenkomst een hogere vergoeding af te spreken dan het bedrag waarop een werknemer aanspraak kan maken op grond van de wettelijke regeling inzake de transitievergoeding. Een gevolg van een beëindiging met wederzijds goedvinden is dat geen kostenaftrek mogelijk is, want er is dan geen transitievergoeding. Een ander aspect waarop ik hier de aandacht wil vestigen, is dat uit de WWZ volgt dat de rechter niet bevoegd is om een hogere ontslagvergoeding toe te kennen dan de transitievergoeding. Slechts in uitzonderlijke gevallen (het zogenoemde ‘muizengaatje’) kan de rechter een additionele vergoeding toekennen. Kantonrechters willen weliswaar nog wel eens pragmatisch zijn, maar het is – nu cassatie is opengesteld – de vraag of de Hoge Raad een ruime uitleg aan de additionele vergoeding toelaat. Kantonrechters zullen niet proberen om het muizengaatje open te breken, maar zij zullen zich vaker geroepen voelen om tot afwijzing van het ontbindingsverzoek of vernietiging van het ontslag over te gaan. Arbeidsmobiliteit blijft als gevolg daarvan uit, terwijl het goed denkbaar is dat de houdbaarheidsdatum van een dienstverband toch echt verlopen is.
2.4. Geen optimale allocatie
De transitievergoeding zorgt tot slot niet voor een optimale allocatie. Degenen die het meest gebaat zijn bij scholing en begeleiding bij het vinden van ander werk lopen het risico niet voor een transitievergoeding in aanmerking te komen. Denk bijvoorbeeld aan de flexwerker met een dienstverband van minder dan 24 maanden. Deze flexwerker wordt in feite tweemaal benadeeld. Immers, werkgevers investeren in de regel niet in scholing en opleiding voor flexwerkers en zij krijgen ook geen transitievergoeding, terwijl ze die vergoeding juist nodig hebben om scholing of andere transitiefaciliteiten te bekostigen. Ook het relateren van de transitievergoeding aan de lengte van het dienstverband zorgt niet voor een optimale allocatie. Het gevolg hiervan is dat jongeren met een dienstverband van langer dan 24 maanden bijna per definitie een lagere transitievergoeding krijgen dan ouderen, terwijl zij wellicht meer transitiekosten moeten maken bij het vinden van een andere baan dan ouderen die in de regel beschikken over veel meer werkervaring.
3. Good practices waaruit lering kan worden getrokken
Het vorenstaande leert dat er op de transitievergoeding als transitie-instrument het nodige valt af te dingen. Er is dan ook reden te meer om nader te bezien welke mogelijkheden er zijn om hierin verbetering te brengen. Eén van die mogelijkheden is de regering tijdens de parlementaire behandeling van de WWZ op een presenteerblaadje aangereikt. Dat betreft het instellen van transitieakkoorden en transitiefondsen, bijvoorbeeld naar Zweeds model. Daarnaast zou wellicht lering kunnen worden getrokken uit ervaringen die zijn opgedaan in het ambtenarenrecht met constructies die tot doel hebben werkloosheid te voorkomen. Beide mogelijkheden worden hieronder toegelicht.
3.1. Transitiefonds(en)
De instelling van transitiefondsen naar Zweeds model komt er in de kern op neer dat de werkgever een bepaald percentage over de totale loonsom afdraagt aan een transitiefonds. Als een werknemer wordt ontslagen, kan hij een beroep doen op zo’n fonds, dat hulp biedt in de vorm van maatwerk. Het transitiefonds werkt als waarborgfonds, in die zin dat het een vangnet is voor elke werkende en geen hinder ondervindt van sectorale beperkingen van de cao’s. Het mes snijdt ook nog eens aan twee kanten. De werkgever komt bij een ontslag niet ineens voor een grote kostenpost te staan, wat maakt dat zo’n fonds ook voor het midden- en kleinbedrijf aantrekkelijk is, en de werknemer kan aanspraak blijven maken op het fonds, ook al verandert hij van werkgever binnen of buiten zijn eigen sector. De transitiefondsen zouden door de sociale partners kunnen worden opgericht dan wel kunnen worden ingebed in de nieuwe, regionale vorm van arbeidsbemiddeling die zich aan het ontwikkelen is. Een mengvorm van beide is ook denkbaar.
De sociale partners zien wel iets in de instelling van transitiefondsen. Zo heeft Heerts aangegeven de Arbeids- en Opleidingsfondsen en Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen (de zogeheten A&O- en O&O-fondsen) zo veel mogelijk te willen verbinden met transitiefondsen. Volgens hem wordt dat in de komende jaren een van de allergrootste opdrachten van de FNV. De wetgever heeft deze mogelijkheid echter afgewezen omdat nu eenmaal met de sociale partners is afgesproken dat de transitievergoeding een facultatief karakter heeft. Daar komt bij dat het gebruik maken van een transitiefonds een groot aantal vragen oproept: waar zal een dergelijk fonds moeten worden ondergebracht, wie ziet erop toe dat de daarin gestorte gelden ook daadwerkelijk worden aangewend voor activiteiten gericht op transitie van werk naar werk en wie neemt de uitvoeringskosten hiervan voor zijn rekening? Nu de sociale partners wel iets zien in dit idee is het aan hen om adequate antwoorden te vinden op deze vragen.
3.2. Good practices uit het ambtenarenrecht
Het ambtenarenrecht kent enkele good practices die in de praktijk behulpzaam zijn gebleken bij het voorkomen van werkloosheid door werkzoekenden aan het werk te helpen. Eén daarvan is te vinden in de Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers (Appa). Deze wet regelt de uitkering van politieke ambtsdragers na hun aftreden. Sinds 2010 hebben politieke ambtsdragers die een Appa-uitkering ontvangen een sollicitatieplicht. De wet verplicht de gewezen politieke ambtsdrager om zich hierbij te laten begeleiden door een door de werkgever aangewezen re-integratiebedrijf. Partijen moeten daarbij afspraken vastleggen, met als doel zo snel mogelijk terug te keren in het arbeidsproces. Als de gewezen politieke ambtsdrager zich niet aan de afspraken houdt of hij weigert mee te werken aan het opstellen van een plan, dan kan de werkgever een sanctie opleggen die bestaat uit het gedeeltelijk of geheel inhouden van de Appa-uitkering.
Verder kennen de meeste ambtelijke rechtspositieregelingen al diverse voorzieningen die zijn gericht op de transitie van werk naar werk en het voorkomen van werkloosheid. Zo bepaalt de rechtspositieregeling in de gemeentelijke sector, de CAR/UWO, dat voordat een ontslag wegens disfunctioneren (art. 8:6 CAR/UWO) intreedt eerst een re-integratiefase worden doorlopen van ten minste vier en maximaal twaalf maanden, afhankelijk van de duur van het dienstverband. In die fase leggen werkgever en ambtenaar afspraken vast over de re-integratie met als doel werkloosheid zoveel mogelijk te voorkomen. Partijen zijn in dat verband verplicht tot het opstellen van een re-integratieplan, waarin onder meer afspraken over activiteiten, begeleiding, doelen en termijnen worden opgenomen. Wanneer de werkgever zich niet aan de gemaakte afspraken houdt, wordt de re-integratiefase verlengd. Indien de ambtenaar zich niet aan het plan houdt, dan leidt dat tot het eindigen van de re-integratie en tot het vervallen van het recht op een sectorale aanvullende uitkering en na-wettelijke uitkering. De CAR/UWO kent eveneens voorzieningen voor de ambtenaar die wegens reorganisatie niet kan terugkeren in een functie en ontslag krijgt (art. 8:3 CAR/UWO). Sinds 1 april 2013 heeft de ambtenaar in die situatie recht op een ‘van werk naar werk’-traject dat maximaal twee jaar duurt. Voordat een ambtenaar op deze grond ontslag mag worden verleend, moeten werkgever en ambtenaar er eerst alles aan doen om plaatsing in een passende of geschikte functie of aanvaarding van een functie buiten de organisatie te laten slagen. Ook in dit traject leggen partijen afspraken vast, onder meer over activiteiten, begeleiding, doelen, termijnen, beschikbare faciliteiten en wat verstaan wordt onder passende en geschikte functies. Houdt de werkgever zich niet aan de gemaakte afspraken, dan kan de ambtenaar eisen dat het ‘van werk naar werk’-traject wordt verlengd. Als de ambtenaar zich niet aan de afspraken houdt, dan kan dat leiden tot het eindigen van het traject en kan de werkgever het recht op sectorale bovenwettelijke uitkeringen laten vervallen.
4. Afsluiting
De transitievergoeding schiet de facto tekort als instrument om de transitie van werk naar werk te bevorderen. De transitievergoeding zou één doel moeten hebben: het vergemakkelijken van de overgang naar nieuw werk. Dat neemt niet weg dat er nu al wel degelijk mogelijkheden zijn om hierin verbetering te brengen. De sociale partners kunnen die taak op zich nemen door het maken van afspraken over de kostenaftrek op de transitievergoeding. Ook kunnen de sociale partners bij cao gelijkwaardige voorzieningen treffen die in de plaats komen van de transitievergoeding. Vergelijkbaar met het ambtenarenrecht zouden cao’s zo kunnen worden ingericht, dat in de fase voorafgaand aan het intreden van het ontslag de werkgever verplicht is te zorgen voor planmatige begeleiding en eventueel outplacement. Die begeleiding hoeft de werkgever niet zelf te doen, maar kan hij uitbesteden aan een transitiefonds of de transitie-instantie die wordt ingebed in de regionale arbeidsmarktinfrastructuur. Op die wijze wordt de werkgever niet verantwoordelijk gemaakt voor het voorkomen van werkloosheid, naast de al op hem rustende verplichtingen bij uitval van de werknemer vanwege ziekte. Zou de werkgever ook daarmee zijn belast, dan stimuleert dat ontduikingsgedrag in de vorm van een verdere vlucht in flexcontracten. Ten aanzien van de sectorgebonden cao’s is er het voordeel dat transitie-instanties meer sector overstijgend kunnen samenwerken, zodat het voor werknemers makkelijker wordt om over te stappen van de ene sector naar de andere. De kosten van activiteiten die de transitie instantie onderneemt, kunnen worden gedekt door de A&O- en O&O-fondsen of wellicht uit de WW-gelden. Wanneer de werkgever zich onvoldoende inspant in de fase voorafgaand aan het intreden van het ontslag komen de kosten voor zijn rekening. Als de werknemer onvoldoende meewerkt, dan wordt hij gekort op zijn werkloosheidsuitkering. In deze vorm is er een arrangement – in de plaats van de thans tekortschietende transitievergoeding – waarbij werknemers gefaciliteerd kunnen overstappen van de ene baan naar de andere, en, als werkloosheid dreigt, om wellicht zonder ontslag van werk naar werk te gaan. Daarmee wordt voldaan aan de ambitieuze doelstelling van het kabinet van werkzekerheid.
Sjoerd Richters
Contact over dit onderwerp
Sjoerd Richters
Gerelateerd
- Alle
- Onderwijs Arbeidsverhoudingen
- Overheid Arbeidsverhoudingen
- Zorg Arbeidsverhoudingen
Jurisprudentie selectie Onderwijs – september 2024
Artikel
lees meerArbeidsongeschiktheid en de re-integratieverplichtingen van de werkgever
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Maastricht – 31 oktober 2024
Kennisbijeenkomst 29 augustus 2024
lees meerLeeftijdsdiscriminatie of toch niet?
Artikel
lees meerVoors en tegens van vormen van bestuurlijke samenwerking in de overheidssector
Artikel
lees meerZich gedragen als een goed ambtenaar
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juli 2024
Artikel
lees meerZes keer is nog steeds geen scheepsrecht: mogen voorwaarden worden gesteld aan mediation?
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Maastricht – 29 augustus 2024
Kennisbijeenkomst 29 augustus 2024
lees meerVerslag presentatie Mark van de Laar tijdens voorjaarscongres Verenso op 13 juni 2024
Artikel
lees meerMeebetalen aan WW-uitkering bij afwijzing contractverlening?
Artikel
lees meerArbeidsrecht en de Onderwijssector, over ongeschiktheid anders dan
Artikel
lees meerZiekmelding geen vereiste voor recht op loondoorbetaling tijdens ziekte
Artikel
lees meerEen verworven recht, kan een arbeidsvoorwaarde zo maar ontstaan?
Artikel
lees meerGeheime camera’s in de zorg
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – mei 2024
Artikel
lees meerDe verhoogde zorgvuldigheidsnorm bij kwetsbare medewerkers
Artikel
lees meerHet uitsluiten van bewijs als gevolg van een privacyschending
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – mei 2024
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – april 2024
Artikel
lees meerHet ‘kennen of kunnen’-criterium: over onderwijsrecht en Awb
Artikel
lees meerAlgemene Rekenkamer: Rapportage focus op inhuur van docenten
Artikel
lees meerAVG en Personeelszaken; een verstandshuwelijk?
Artikel
lees meerBeloofd is beloofd
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – april 2024
Artikel
lees meerWoo-verzoek en de Archiefwet: Procesbelang bij afwezigheid van informatie?
Artikel
lees meerOpleidingsverplichtingen en studiekostenbedingen
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – april 2024
Artikel
lees meerAdvieskosten van een MR: wie betaalt de rekening?
Artikel
lees meerLunchwebinar: de Cao Rijk 2024-2025 in hapklare brokken aangeRIJKt
Lunchwebinar 22 april 2024
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Den Bosch – 16 mei 2024
Kennisbijeenkomst 28 maart 2024
lees meerGrensoverschrijdend gedrag binnen het ziekenhuis
Artikel
lees meerEen nieuwe cao voor de provincies!
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – maart 2024
Artikel
lees meerAnnotatie JIN Hoofddoek zorgt voor hoofdbrekers
Artikel
lees meerNieuwe regeling aanspraken dienstongevallen veiligheidsregio’s
Artikel
lees meer1% ziek, dat mag toch niet?
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Zwolle
Kennisbijeenkomst 28 maart 2024
lees meerGrensoverschrijdend gedrag vertonen als medisch specialist = einde oefening. Of toch niet?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – januari 2024
Artikel
lees meerAnnotatie JIN Vrijheid van meningsuiting
Artikel
lees meerNoot JAR bij uitspraak Hoge Raad over een ontslag op staande voet en een strafrechtelijk sepot
Artikel
lees meerEen melding grensoverschrijdend gedrag. En dan?
Artikel
lees meerOpzegverbod in het onderwijs bij langdurige arbeidsongeschiktheid – de kantonrechter legt de cao uit
Artikel
lees meerZijn alle wijzigingen van de WGR al in uw gemeenschappelijke regeling geïmplementeerd?
Artikel
lees meerNieuwe Cao Werken voor Waterschappen
Artikel
lees meerDe opzegtermijn en de opzegging door werknemer
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – december 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – december 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – december 2023
Artikel
lees meerLunchwebinar: de Cao Gemeenten/SGO 2024-2025 in hapklare brokken
Lunchwebinar 18 december 2023
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Maastricht
Kennisbijeenkomst 25 januari 2024
lees meerLunchwebinar: Wat te doen met een melding van grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs?
Lunchwebinar 14 maart 2024
lees meerDe bedrijfsarts als getuige: verschoningsrecht bepaald niet absoluut
Artikel
lees meerOnderhandelingsakkoord nieuwe Cao Gemeenten en Cao SGO 2024
Artikel
lees meerReorganisaties en generieke functiebeschrijvingen; een lastige combinatie
Artikel
lees meerTijdelijke urenuitbreidingen in het onderwijs en de ketenregeling
Artikel
lees meerEigenrisicodragen WGA – neem de regie!
Artikel
lees meerRechtbank Oost-Brabant: OR vangt bot: Cao Gemeenten laat geen ruimte meer voor lokaal verlof
Artikel
lees meerHR-Rechtspunt – podcast : Niet meewerken aan re-integratieverplichting en ontslag
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – oktober 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – augustus 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – oktober 2023
Artikel
lees meerRVU-regeling en non-activiteit
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Zwolle
Kennisbijeenkomst 7 september 2023
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Den Haag
Kennisbijeenkomst 7 september 2023
lees meerEerste Kamer verwerpt initiatiefwetsvoorstel ‘Wet werken waar je wilt’
Artikel
lees meerMijn zorgmedewerker wordt tuchtrechtelijk aangeklaagd. Mag mijn zorgmedewerker medische gegevens gebruiken om zich te verweren?
Artikel
lees meerHof Amsterdam: Opheffing één functie adviesplichtig
Artikel
lees meerSchending privacy: werkgever moet betalen
Artikel
lees meerHet verzoek om een herbeoordeling bij het UWV
Artikel
lees meerDe Wet open overheid in de zorgsector
Artikel
lees meerSchending van privacy – reden voor ontslag?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – augustus 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – augustus 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – augustus 2023
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten ‘s-Hertogenbosch
Kennisbijeenkomst 26 september 2023
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Maastricht
Kennisbijeenkomst 5 oktober 2023
lees meerOnline Kennisbijeenkomst Capra Advocaten Den Haag
Kennisbijeenkomst 7 september 2023
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juli 2023
Artikel
lees meerGrensoverschrijdend gedrag leidt tot ontslag op staande voet
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juni 2023
Artikel
lees meerPrivacy-perikelen rondom thuiswerken
Artikel
lees meerVertrouwen is goed, controleren is beter?
Artikel
lees meerVanaf 1 juli 2023: visie werknemer en werkgever verplicht onderdeel van Plan van Aanpak
Artikel
lees meerNaar één CAO voor verpleegkundigen?
Artikel
lees meerExperiment zorg en onderwijs: maatwerk in het (voortgezet) speciaal onderwijs
Artikel
lees meer(Criteria) aanvraag toelaatbaarheidsverklaring speciaal voortgezet onderwijs
Artikel
lees meerOpenbreken CAO: (on)mogelijk?
Artikel
lees meerGeen billijke vergoeding na een beëindiging dienstverband met wederzijds goedvinden
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – juni 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – mei 2023
Artikel
lees meer5 jaar AVG
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – mei 2023
Artikel
lees meerVan passende arbeid naar bedongen arbeid: een dunne grens
Artikel
lees meerVerliest een zieke werknemer die niet wil meewerken aan een vertrekregeling zijn recht op loon?
Artikel
lees meerEinde Ziektewetuitkering en weer ziek
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – april 2023
Artikel
lees meerEigen risico dragen voor de WIA, twee werkgevers, wie betaalt wat?
Artikel
lees meerKomt er één cao voor het funderend onderwijs?
Artikel
lees meerVerlof buiten de schoolvakantie: regels zijn regels …
Artikel
lees meerSamenloop verlof en zwangerschap in het voortgezet onderwijs: hoe zit dat nu echt?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – april 2023
Artikel
lees meerWetsvoorstel ‘Wet werken waar je wilt’: hoe staat het ermee?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – maart 2023
Artikel
lees meerHoezo een arbeidsconflict? Ik ben ziek.
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – maart 2023
Artikel
lees meerWerkgever schendt zorgplicht – aansprakelijk voor schade als gevolg van Covidbesmetting
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Den Haag
Kennisbijeenkomst 23 maart 2023
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – februari 2023
Artikel
lees meerVasthouden aan het ‘eigen gelijk’ kan je duur komen te staan.
Artikel
lees meerHoe los je een structureel lerarentekort op?
Artikel
lees meerNiet toegelaten tot MBO-opleiding – nu een klacht, straks bezwaar
Artikel
lees meerNieuwe STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten: zou iedere werkgever over een Arbeidsconflictenprotocol moeten beschikken?
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Zwolle
Kennisbijeenkomst 16 maart 2023
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – januari 2023
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten ‘s-Hertogenbosch
Kennisbijeenkomst 2 februari 2023
lees meerJurisprudentie Zorg – selectie jaaroverzicht 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – januari 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie Onderwijs – selectie jaaroverzicht 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie Overheid – selectie jaaroverzicht 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – januari 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – december 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – december 2022
Artikel
lees meerDilemma voor gemeenschappelijke regelingen: het invoeren van een zienswijzemogelijkheid bij besluiten
Artikel
lees meerOntvlechting Reinier Haga Groep, het enquêterecht in de zorg
Artikel
lees meerHarmoniseren van arbeidsvoorwaarden: een mysterie ontrafeld
Artikel
lees meerPersoonlijke beleidsopvattingen onder de Woo
Artikel
lees meerVereenvoudigde behandeling WIA: eenvoudiger én sneller
Artikel
lees meerWebinar Grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs en de zorg – AvdR
Artikel
lees meerSleutelfuncties, wat kun je er nog mee?
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Maastricht
Kennisbijeenkomst 2 februari 2023
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – november 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – november 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – november 2022
Artikel
lees meerAanpak Ministerie van OC&W tegen discriminatie en racisme
Artikel
lees meerOntslag werkneemster ROC na publicatie kritisch boek
Artikel
lees meerSamenwerken, ook als het anders moet.
Artikel
lees meerEen corrupte arts: liever als werknemer of als vrijgevestigde?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – oktober 2022
Artikel
lees meerIntegriteit, niet in beton gegoten, bespreek het!
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Zwolle
Kennisbijeenkomst 19 mei
lees meerAanzegvergoeding steeds verschuldigd bij niet-inachtneming schriftelijkheidseis
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – september 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – september 2022
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Den Haag
Kennisbijeenkomst 20 oktober
lees meerCAO Gemeenten 2023: inzet gemeentelijke werkgevers
Artikel
lees meerNiet nakoming re-integratieverplichtingen
Artikel
lees meerUpdate UWV Werkwijzer Poortwachter
Artikel
lees meerEen operatieve ingreep: medisch of cosmetisch?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – september 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – september 2022
Artikel
lees meerVan tijdelijk naar tijdelijk: een loopbaan binnen de Universiteit
Artikel
lees meerControleren en respecteren: monitoren als werkgever versus het privacyrecht van de werknemer
Artikel
lees meerVerhaal van de opleidingskosten voor een BIG-(her)registratie na 1 augustus 2022?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – augustus 2022
Artikel
lees meerDronken gemeenteambtenaar ten onrechte ontslagen
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juli 2022
Artikel
lees meerOpzegging arbeidsovereenkomst na toestemming UWV wegens reorganisatie – video
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – juli 2022
Artikel
lees meerGrensoverschrijdend gedrag en ernstige verwijtbaarheid
Artikel
lees meerAmbtenaar oude stijl? Hoe zit het met de transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juni 2022
Artikel
lees meerFAQ-sheet Vakantie
Artikel
lees meerVakantie en ziekte
Artikel
lees meerVervallen en verjaren van (boven)wettelijke vakantie-uren
Artikel
lees meerHarmonisatie van bovenwettelijk verlof Cao Gemeenten en Cao SGO
Artikel
lees meerInwerkingtreding Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden
Artikel
lees meerDe medisch specialist
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – juni 2022
Artikel
lees meerArbeidsrechtelijke uitspraken in de zorgsector – podcast
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – mei 2022
Artikel
lees meerLunchwebinars: ongewenste omgangsvormen in het onderwijs
Drie korte webinars van 15 minuten over het onderwerp ‘ongewenste omgangsvormen in het onderwijs
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Den Haag 23 juni
Kennisbijeenkomst 23 juni
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – mei 2022
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Maastricht
Digitale kennisbijeenkomst 16 juni
lees meerStiekem opnemen van gesprekken leidt tot einde arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Zwolle
Kennisbijeenkomst 19 mei
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – april 2022
Artikel
lees meerWijziging Wet gemeenschappelijke regelingen: versterking politieke verantwoording
Artikel
lees meerEigenrisicodragerschap in het primair onderwijs: een kostbare aangelegenheid?
Artikel
lees meerDe corrigerende tik, is die nog van deze tijd?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – april 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – maart 2022
Artikel
lees meerEen veilige werk- en leeromgeving – wie zorgt waarvoor?
Artikel
lees meerArbeidsrechtelijke uitspraken in de zorgsector – podcast
Artikel
lees meerOntslag op staande voet wegens werkweigering
Artikel
lees meerWat we kunnen leren van de zaak G. tegen Volt
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – maart 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – februari 2022
Artikel
lees meerHeeft een werknemer met medische beperkingen recht op ander werk? Werkgevers, pas op!
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Maastricht
Online kennisbijeenkomst 3 maart 2022
lees meerKennisbijeenkomst Capra Zwolle
Online kennisbijeenkomst 3 maart 2022
lees meerArbeidsrechtelijke uitspraken in de zorgsector – podcast
Artikel
lees meerHet beroepsgeheim van de bedrijfsarts volgens de tuchtrechter
Artikel
lees meerArtikel in TAR COVID-19, grondrechten, ambtenaarschap en belangenafweging
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – februari 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie Overheid – selectie jaaroverzicht 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – januari 2022
Artikel
lees meerDe bedrijfsarts en het tuchtrecht in 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie Zorg – selectie jaaroverzicht 2021
Artikel
lees meerWaterschappen en Provincies: de Rechtspositie bestuurders en politiek verlof
In één ochtend op de hoogte over alles wat u zou moeten weten over de positie van aftredende en nieuw aantredende wethouders en over de gevolgen van het verlenen en aflopen van politiek verlof van ambtenaren.
lees meerGeen arbeidsovereenkomst voor studentpromovendi – en andere overeenkomsten in het onderwijs die niet als arbeidsovereenkomst kwalificeren
Artikel
lees meerWet werken waar je wilt: reactie initiatiefnemers
Artikel
lees meerIntegriteitsschending? Het belang van goed onderzoek
Artikel
lees meerVerkouden werknemer weigert zich ziek te melden: loonverlies
Artikel
lees meerOntslag op staande voet en het belang van onverwijld handelen – AdvR TV
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – december 2021
Artikel
lees meerIntegriteit voor zorginstellingen
Online kennisbijeenkomst 15 februari 2022
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – december 2021
Artikel
lees meerPrivacy in het onderwijs aan de hand van enkele uitspraken
Artikel
lees meerVergewisplicht voor werkgevers in de zorg
Webinar 20 januari 2022
lees meerIntegriteitsgrenzen in de zorg
Artikel
lees meerWetsvoorstel ‘transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden’ zet zorgwerkgevers aan het werk
Artikel
lees meerRisicoanalyse kandidaat-wethouders; stand van zaken wetsvoorstel Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – december 2021
Artikel
lees meerZorgvuldig onderzoek en adequate belangenafweging bij ontslag op staande voet leraar
Artikel
lees meerWet open overheid: doel en reikwijdte
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – november 2021
Artikel
lees meerWetsvoorstel ter implementatie van de EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden: welke veranderingen worden er verwacht?
Artikel
lees meerBetaald ouderschapsverlof per 2 augustus 2022
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Haag
Kennisbijeenkomst 20 januari 2022
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Bosch
Kennisbijeenkomst 13 januari 2022
lees meerNoot JAR Geen ontbinding op de e-grond ondanks strafrechtelijke veroordeling voor zware mishandeling van een collega
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – november 2021
Artikel
lees meerMeToo versus ook gij
Artikel
lees meerNietigheid artikel opvolgend werkgeverschap Cao NU
Artikel
lees meerGesprek met Max Asscher, voormalig bedrijfsarts
Artikel
lees meerGemeenteraadsverkiezingen 2022 – kandidaat-wethouders: aandacht voor integriteit
Artikel
lees meerGemeenteraadsverkiezingen 2022: de rechtspositie van niet terugkerende wethouders
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – oktober 2021
Artikel
lees meerBillijke vergoeding van € 370.000 vanwege onzorgvuldig feitenonderzoek
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Zwolle
Online kennisbijeenkomst 2 december 2021
lees meerKennisbijeenkomst Capra Maastricht
Kennisbijeenkomst 18 november 2021
lees meerQR toegangscodes en het coronabeleid; nieuwe vragen voor onderwijswerkgevers
Artikel
lees meerArbeidsrechtelijke klassiekers voor op de werkvloer: Davelaar/Allspan: Hoever gaat de rechtsbescherming van de ZZP’er?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – oktober 2021
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Den Haag: arbeidsongeschiktheid
Online kennisbijeenkomst 4 november
lees meerAlle medisch specialisten in loondienst?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – september 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – september 2021
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Den Bosch: arbeidsongeschiktheid
Online kennisbijeenkomst 14 oktober
lees meerNoot AB Hoger beroep over een kerstcadeau
Artikel
lees meerNoot AB Ontslag brandweerman in verband met lidmaatschap Hells Angels
Artikel
lees meerZeg werknemer, ben jij gevaccineerd?
Artikel
lees meerOntslag wegens kritische berichten op LinkedIn over het vaccinatiebeleid?
Artikel
lees meerOnderwijsinstellingen besteden weinig aandacht aan integer gedrag
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – september 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – augustus 2021
Artikel
lees meerNoot JAR Openen gevangenisdeuren voor pizzabezorger wel verwijtbaar, maar niet ernstig
Artikel
lees meerUniversiteiten en tijdelijke dienstverbanden: excessen ten einde?
Artikel
lees meerOver de bedrijfsarts, bingo’s en ontslag
Artikel
lees meerWebinar: Aan de slag met cao ‘Aan de slag’
Webinar: Aan de slag met cao ‘Aan de slag’
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juli 2021
Artikel
lees meerOntslag vanwege weigering vaccinatie
Artikel
lees meerArbeidsvoorwaarden Nederlandse Universiteiten – onderhandelaarsakkoord
Artikel
lees meerHet coronavirus en de overheid: arbeidsrechtelijke vragen
Artikel
lees meerHet coronavirus en de zorgsector: arbeidsrechtelijke vragen
Artikel
lees meerHet coronavirus en privacyrechtelijke vragen
Artikel
lees meerHet coronavirus en de onderwijssector: arbeidsrechtelijke vragen
Artikel
lees meerDe preventieve rol van de bedrijfsarts (deel 2)
Artikel
lees meerDoorzoeken van de mailbox van de werknemer
Artikel
lees meerTerugblik kennisbijeenkomst 27 mei 2021: Actualiteiten openbaarheid van bestuur
Artikel
lees meerEen terugblik op de online Privacy Pauze van 25 mei 2021
Artikel
lees meerEen nieuw model van de verwerkersovereenkomst
Artikel
lees meerEuropese richtlijn zorgt voor veranderingen in het civiele arbeidsrecht
Artikel
lees meerDe leerarbeidsplaats: arbeidsovereenkomst, of niet?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juni 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – juni 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – juni 2021
Artikel
lees meerDe VOG als ontbindende voorwaarde
Artikel
lees meerNoot JAR De ambtelijke molens en de onverwijlde opzegging
Artikel
lees meerJeugdwet, WMO, gemeenten, overgang van onderneming, een combinatie die aandacht verdient
Artikel
lees meerArbeidsovereenkomst voor bepaalde/onbepaalde tijd? Let op de tekst van de cao!
Artikel
lees meerUpdate: Code oranje en vakantierichtlijnen
Artikel
lees meerAltruïsme of ernstig verwijtbaar handelen?
Artikel
lees meerWerknemer neemt ontslag op staande voet, vangt bot bij kantonrechter
Artikel
lees meerMag een werkgever voorwaarden verbinden aan de wedertewerkstelling van werknemer?
Artikel
lees meerWebinar Arbeidsconflicten: het belang van een vroegtijdige, multidisciplinaire aanpak
Webinar 15 juli
lees meerDiefstal en mishandeling ≠ diefstal en/of mishandeling
Artikel
lees meerOp staande voet of de e-grond? Werkgever, kies snel en bewust!
Artikel
lees meerNiet meewerken aan re-integratie uit angst voor corona
Artikel
lees meerNoot JAR Passende uitkeringsregeling sector gemeenten
Artikel
lees meerDe bedrijfsarts in de knel?
Artikel
lees meerBesluit tot opschorting reiskostenvergoeding niet instemmingsplichtig
Artikel
lees meerGastcolumn: Voorkomen is beter dan genezen
Artikel
lees meerStructuurwijziging van de ambtelijke top van de gemeente
Artikel
lees meerWerkgevers en werknemers akkoord over arbeidsmarkthervormingen
Artikel
lees meerHoera, de scholen gaan weer open?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – mei 2021
Artikel
lees meerWet Woo: gevolgen voor de onderwijssector
Artikel
lees meerHet OR-privacyboekje
Artikel
lees meerToegangstesten en testbewijzen in het onderwijs (mbo en ho)
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – april 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – maart en april 2021
Artikel
lees meerKomt een militair bij de dokter
Artikel
lees meerOnrechtmatig inzien patiëntendossier? Rechter matigt boete tot € 350.000
Artikel
lees meerOntslag op staande voet: onverwijld is ook écht onverwijld
Artikel
lees meerCorona & Privacy: een korte terugblik op de online Privacy Pauze van 20 april 2021
Artikel
lees meerEen eerste blik op de Wet open overheid
Artikel
lees meerWat gaat voor: oordeel bedrijfsarts of deskundigenoordeel UWV?
Artikel
lees meerEen Corona-zorgbonus is geen afdwingbaar recht voor werknemers
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Bosch
Online kennisbijeenkomst 22 april
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – maart 2021
Artikel
lees meerDatalekken: een korte terugblik op de online Privacy Pauze van 30 maart 2021
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Maastricht
Online kennisbijeenkomst 10 juni
lees meerLangdurig ziek? Extra inspanning vereist bij herplaatsing
Artikel
lees meerGrensoverschrijdend gedrag in het onderwijs
Artikel
lees meerIntegriteit: het belang van het gesprek daarover
Artikel
lees meerOnline Privacy Pauze
U verzorgt uw kopje koffie, wij bespreken met u het laatste privacy-nieuws in het publieke domein.
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Haag
Online kennisbijeenkomst 27 mei
lees meer