Op 1 januari 2016 is de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (‘Wkkgz’) in werking getreden. De Wkkgz is de vervanger van de 20 jaar oude ‘Kwaliteitswet zorginstellingen’ (van 1996) en ‘Wet klachtrecht cliënten zorgsector’ (van 1995). De Wkkgz is bedoeld om de kwaliteit van de zorg en de positie van cliënten in de zorg te versterken door regels te stellen voor een ‘effectieve en laagdrempelige opvang en afhandeling van klachten’. Maar wordt dat bereikt?
De Wkkgz
De Wkkgz bevat regels voor het bewaken, het beheersen en het verbeteren van de kwaliteit van de zorg. Bijzonder is dat in de Wkkgz voor het eerst het ‘bestaan’ van alternatieve geneeskunde wordt erkend. Eerdere wetten zagen vooral op ‘BIG-beroepen’, maar de Wkkgz richt zich ook (voor een deel) tot alternatieve zorgverleners, zoals Bachbloesemspecialisten, allotherapeuten en acupuncturisten. Toeval of niet, maar sinds de Wkkgz is iedere zorgverlener verplicht de cliënt te informeren over het al dan niet bestaan van wetenschappelijk bewezen werkzaamheid van die zorg (artikel 10 Wkkgz).
Verplichte VOG
Daarnaast zijn sinds 1 januari 2016 bepaalde zorgaanbieders verplicht om in het bezit te zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag van nieuw in dienst genomen zorgverleners. Uit het Uitvoeringsbesluit Wkkgz blijkt dat het gaat om personen die in dienst treden bij een zogenaamde ‘Wlz-instelling’ of ‘GGZ-instelling’, zoals een klinisch psycholoog. De verplichte VOG geldt ook voor alternatieve zorgverleners. Voor mantelzorgers en vrijwilligers geldt de verplichting niet.
Vergewisplicht
De regels omtrent de VOG zijn een uitwerking van de zogenaamde ‘vergewisplicht’ (artikel 4 Wkkgz). De vergewisplicht houdt in dat een zorginstelling zich, bij het aannemen van nieuwe zorgverleners, ervan dient te vergewissen hoe de zorgverlener in het verleden heeft gefunctioneerd; bijvoorbeeld door informatie in te winnen over het BIG-register bij het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG) of de vorige werkgever.
Meldplicht
Verder komt op de zorgwerkgevers de plicht te rusten om melding te doen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg als een arbeidsverhouding met een zorg-medewerker wordt beëindigd omdat hij ‘ernstig is tekortgeschoten in zijn functioneren’ (artikel 11, eerste lid, onder c). De achterliggende gedachte is dat de IGZ de ernstig disfunctionerende zorgverlener dan ‘in de gaten’ kan houden. Maar wanneer is sprake van ‘ernstig tekortschieten’? Is daarvan ‘al’ sprake bij een ontslag wegens ‘onbekwaamheid of ongeschiktheid’ (cao UMC) of ‘pas’ bij een strafontslag/ontslag op staande voet? Het is aan te raden om daar stil bij te staan, want volgens het Uitvoeringsbesluit Wkkgz moet een ontslag wegens disfunctioneren binnen drie (werk)dagen na de ontslagaanzegging of het ontslagverzoek zijn gemeld. De verantwoordelijkheid voor het doen van een melding wordt bij de zorgaanbieder gelegd (het doen van een melding is afhankelijk “van de feiten en van uw eigen beoordeling”) en niet-tijdige naleving kan worden bestraft met een boete van €33.500,- en niet-naleving is zelfs gekwalificeerd als een (strafrechtelijke) overtreding, waarop een hechtenis van (ten hoogste) één jaar of een geldboete (tot circa 8.000,-) is gesteld. In de meeste gevallen zal waarschijnlijk duidelijk zijn dat sprake is van ernstig disfunctioneren, maar het blijft arbitrair. Een vertrekregeling met een disfunctionerende zorgverlener met daarin een geheimhoudingsverplichting over de feiten die tot de beëindiging hebben geleid en/of het onthouden van ‘negatieve uitlatingen’ lijkt daarmee tot het verleden te horen.
Melding incidenten aan cliënt
Mocht het ontslag zijn gelegen in het veroorzaken van een medische fout, dan zal de zorgaanbieder de patiënt, de vertegenwoordiger van de patiënt of diens nabestaande(n). De zorgaanbieder zal de cliënt, of de nabestaanden van de overleden cliënt, al over die fout moeten hebben geïnformeerd. De zorgaanbieder moet namelijk onmiddellijk informeren over incidenten bij de zorgverlening die ‘voor de cliënt merkbare gevolgen kunnen hebben’. De verplichting lijkt te zijn opgenomen uit het oogpunt van aansprakelijkheid; hoe kan een incident immers nog merkbare gevolgen hebben voor een overleden patiënt?
Veilig incident melden
Verder zullen zorgaanbieders over circa anderhalve maand (vanaf 1 juli 2016) verplicht zijn om bepaalde gegevens van cliënten te verzamelen en te registreren ten behoeve van kwaliteitsdoeleinden; in sommige gevallen zelfs zonder toestemming van de betrokkene daartoe. Een en ander is ingegeven door een systeem van ‘Veilig Incident Melden’ (‘VIM’), wat vergeleken zou kunnen worden met een ‘Klokkenluidersregeling’: het biedt een systeem waarin medewerkers van zorgaanbieders onzorgvuldigheden en incidenten kunnen melden zonder (al te) bang te hoeven zijn voor repercussies. Een dergelijk systeem zou nodig zijn omdat thans ‘te weinig’ zou worden gemeld door zorgverleners, vooral wegens angst voor juridische consequenties. Doel van het VIM is echter om bevindingen over (bijna-)incidenten met elkaar te bespreken en te onderzoeken op welke wijze dergelijke incidenten in de toekomst voorkomen zouden kunnen worden. Om die reden is in (het nog niet in werking getreden) artikel 9, zesde lid, van de Wkkgz bepaald dat VIM-gegevens in principe niet kunnen worden gebruikt in een juridische procedure; op die wijze wordt getracht de genoemde angst enigszins weg te nemen. Vanaf 1 juli 2016 dient een zorgaanbieder een schriftelijke interne werkwijze te hebben die regelt dat (bijna-)incidenten veilig kunnen worden gemeld.
Klachtenbemiddeling
Ook de klachtenregeling is op de (spreekwoordelijke) schop gegaan. Zo was een zorgaanbieder in het verleden verplicht een (interne) klachtencommissie te hebben, maar daar dient uiterlijk per 1 januari 2017 een zogenaamde ‘klachtenbemiddelaar’ voor in de plaats te komen. De bemiddelaar adviseert en ondersteunt de patiënt bij het indienen van een klacht, maar ook in het zoeken naar/vinden van een oplossing. Toch lijkt een massale afschaffing van interne klachtencommissies onaannemelijk: de zorgaanbieder zal zich namelijk wel nog steeds van oordeelsvorming moeten voorzien opdat de klacht intern kan worden beoordeeld.
De klachtenbemiddelaar heeft op het eerste gezicht wat weg van de (bekendere) geschillencommissie, maar de tekst van de Wkkgz maakt duidelijk dat die niet hetzelfde zijn. Na een paragraaf over ‘klachten’ is namelijk een aparte paragraaf over ‘geschillen’ opgenomen.
Uit die laatstgenoemde paragraaf blijkt dat de zorgaanbieder (óók) bij een (erkende) ‘geschilleninstantie’ moet zijn aangesloten. Die instantie heeft de taak geschillen over gedragingen van de zorgaanbieder jegens een cliënt in het kader van de zorgverlening te beslechten – als de cliënt niet tevreden is over de uitkomst van de klachtenprocedure. De introductie van de geschilleninstantie heeft vanuit de zorgsector echter tot het nodige protest geleid, vooral omdat de instantie bevoegd is een schadevergoeding van liefst € 25.000,- toe te kennen; de gang naar de rechter is na een uitspraak van de commissie in beginsel afgesloten.
Toezicht
Tot slot een opmerking over de instantie die het toezicht houdt op de naleving van de Wkkgz: dat zijn de ‘ambtenaren van het Staatstoezicht op de volksgezondheid’ (artikel 24 Wkkgz) of, in de volksmond beter bekend als, de Inspectie voor de Volksgezondheid. De Inspectie heeft diverse bevoegdheden toebedeeld gekregen: denk aan het – zonder toestemming van de bewoner – binnentreden van een woning die deel uitmaakt van een zorginstelling (art. 24, derde lid) en het inzien van medische dossiers (art. 24, vierde lid).
Conclusie
Versterkt de Wkkgz de kwaliteit van de zorg en de positie van cliënten? Dit laatste lijkt zeker het geval te zijn: de drempel om een klacht in te dienen wordt lager en in geval van gegrondverklaring kan een forse boete worden opgelegd. Die laagdrempeligheid heeft echter ook een nadeel, omdat het cliënten juist kan aanmoedigen om een klacht in te dienen. Wellicht dat een (sterke) klachtenbemiddelaar hierin enigszins kan sturen, vooral bij klachten die – mogelijk – te lichtvaardig zijn ingediend.
En wordt de kwaliteit van de zorg versterkt door de Wkkgz? Wellicht niet direct, maar indirect in ieder geval wel. Ik denk dan met name aan de verplichte melding van een ontslag wegens (ernstig) disfunctioneren. Het is waarschijnlijk niet in alle gevallen even duidelijk of sprake is van ‘ernstig tekortschieten in het functioneren’, maar een werkgever zal – gezien de hoogte van een mogelijke boete – bij twijfel vermoedelijk ook de melding doen. Een interessante vraag is wat de consequenties zullen zijn wanneer een zorgverlener geen nieuwe betrekking kan vinden doordat – ten onrechte – een melding wegens ernstig tekortschieten over hem is gedaan. En wie betaalt de rekening als een zorgverlener een ernstige fout maakt in een nieuwe betrekking en blijkt dat eerdere werkgever – ten onrechte – geen melding is gedaan van een ontslag wegens disfunctioneren, maar de nieuwe werkgever niet aan de vergewisplicht heeft voldaan?
Tom Koomen
Contact over dit onderwerp
Tom Koomen
Gerelateerd
- Alle
- Zorg Arbeidsverhoudingen
- Zorg Arbeidsverhoudingen Dossieropbouw en ontslag
Past de medezeggenschapsstructuur nog bij de (gewijzigde) organisatie?
Artikel
lees meer15-20 klachten van AOIS over hoofdopleider, maar ontbinding tóch afgewezen
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – november 2024
Artikel
lees meerArbeidsongeschikte werknemer onbereikbaar. Wat nu?
Artikel
lees meerHet uur U nadert: vanaf 1 januari 2025 meer risico’s bij het inhuren van zzp’ers. Is uw organisatie er al klaar voor?
Artikel
lees meerIs bevoegd ook bekwaam? Over dilemma’s in de zorg.
Artikel
lees meerMediation is vrijwillig…, of toch niet?
Artikel
lees meerWat te doen met zzp’ers nu de Belastingdienst volledig gaat handhaven?
Kennisbijeenkomst 29 augustus 2024
lees meerVerslaafd: een verklaring maar geen excuus?
Artikel
lees meerAangifte doen als zorgverlener: denk aan het medisch beroepsgeheim!
Artikel
lees meerArbeidsongeschiktheid en de re-integratieverplichtingen van de werkgever
Artikel
lees meerLeeftijdsdiscriminatie of toch niet?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juli 2024
Artikel
lees meerZes keer is nog steeds geen scheepsrecht: mogen voorwaarden worden gesteld aan mediation?
Artikel
lees meerVerslag presentatie Mark van de Laar tijdens voorjaarscongres Verenso op 13 juni 2024
Artikel
lees meerMeebetalen aan WW-uitkering bij afwijzing contractverlening?
Artikel
lees meerArbeidsrecht en de Onderwijssector, over ongeschiktheid anders dan
Artikel
lees meerZiekmelding geen vereiste voor recht op loondoorbetaling tijdens ziekte
Artikel
lees meerEen verworven recht, kan een arbeidsvoorwaarde zo maar ontstaan?
Artikel
lees meerGeheime camera’s in de zorg
Artikel
lees meerHet uitsluiten van bewijs als gevolg van een privacyschending
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – mei 2024
Artikel
lees meerAVG en Personeelszaken; een verstandshuwelijk?
Artikel
lees meerBeloofd is beloofd
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – april 2024
Artikel
lees meerOpleidingsverplichtingen en studiekostenbedingen
Artikel
lees meerGrensoverschrijdend gedrag binnen het ziekenhuis
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – maart 2024
Artikel
lees meerAnnotatie JIN Hoofddoek zorgt voor hoofdbrekers
Artikel
lees meer1% ziek, dat mag toch niet?
Artikel
lees meerGrensoverschrijdend gedrag vertonen als medisch specialist = einde oefening. Of toch niet?
Artikel
lees meerAnnotatie JIN Vrijheid van meningsuiting
Artikel
lees meerNoot JAR bij uitspraak Hoge Raad over een ontslag op staande voet en een strafrechtelijk sepot
Artikel
lees meerEen melding grensoverschrijdend gedrag. En dan?
Artikel
lees meerDe opzegtermijn en de opzegging door werknemer
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – december 2023
Artikel
lees meerDe bedrijfsarts als getuige: verschoningsrecht bepaald niet absoluut
Artikel
lees meerTijdelijke urenuitbreidingen in het onderwijs en de ketenregeling
Artikel
lees meerEigenrisicodragen WGA – neem de regie!
Artikel
lees meerHR-Rechtspunt – podcast : Niet meewerken aan re-integratieverplichting en ontslag
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – oktober 2023
Artikel
lees meerRVU-regeling en non-activiteit
Artikel
lees meerEerste Kamer verwerpt initiatiefwetsvoorstel ‘Wet werken waar je wilt’
Artikel
lees meerMijn zorgmedewerker wordt tuchtrechtelijk aangeklaagd. Mag mijn zorgmedewerker medische gegevens gebruiken om zich te verweren?
Artikel
lees meerSchending privacy: werkgever moet betalen
Artikel
lees meerHet verzoek om een herbeoordeling bij het UWV
Artikel
lees meerDe Wet open overheid in de zorgsector
Artikel
lees meerSchending van privacy – reden voor ontslag?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – augustus 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juli 2023
Artikel
lees meerGrensoverschrijdend gedrag leidt tot ontslag op staande voet
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juni 2023
Artikel
lees meerPrivacy-perikelen rondom thuiswerken
Artikel
lees meerVanaf 1 juli 2023: visie werknemer en werkgever verplicht onderdeel van Plan van Aanpak
Artikel
lees meerNaar één CAO voor verpleegkundigen?
Artikel
lees meerExperiment zorg en onderwijs: maatwerk in het (voortgezet) speciaal onderwijs
Artikel
lees meer(Criteria) aanvraag toelaatbaarheidsverklaring speciaal voortgezet onderwijs
Artikel
lees meerOpenbreken CAO: (on)mogelijk?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – mei 2023
Artikel
lees meer5 jaar AVG
Artikel
lees meerVan passende arbeid naar bedongen arbeid: een dunne grens
Artikel
lees meerVerliest een zieke werknemer die niet wil meewerken aan een vertrekregeling zijn recht op loon?
Artikel
lees meerEinde Ziektewetuitkering en weer ziek
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – april 2023
Artikel
lees meerEigen risico dragen voor de WIA, twee werkgevers, wie betaalt wat?
Artikel
lees meerWetsvoorstel ‘Wet werken waar je wilt’: hoe staat het ermee?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – maart 2023
Artikel
lees meerHoezo een arbeidsconflict? Ik ben ziek.
Artikel
lees meerWerkgever schendt zorgplicht – aansprakelijk voor schade als gevolg van Covidbesmetting
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – februari 2023
Artikel
lees meerNieuwe STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten: zou iedere werkgever over een Arbeidsconflictenprotocol moeten beschikken?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – januari 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie Zorg – selectie jaaroverzicht 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – december 2022
Artikel
lees meerVereenvoudigde behandeling WIA: eenvoudiger én sneller
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – november 2022
Artikel
lees meerEen corrupte arts: liever als werknemer of als vrijgevestigde?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – oktober 2022
Artikel
lees meerAanzegvergoeding steeds verschuldigd bij niet-inachtneming schriftelijkheidseis
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – september 2022
Artikel
lees meerEen operatieve ingreep: medisch of cosmetisch?
Artikel
lees meerControleren en respecteren: monitoren als werkgever versus het privacyrecht van de werknemer
Artikel
lees meerVerhaal van de opleidingskosten voor een BIG-(her)registratie na 1 augustus 2022?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – augustus 2022
Artikel
lees meerDronken gemeenteambtenaar ten onrechte ontslagen
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juli 2022
Artikel
lees meerOpzegging arbeidsovereenkomst na toestemming UWV wegens reorganisatie – video
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juni 2022
Artikel
lees meerFAQ-sheet Vakantie
Artikel
lees meerVakantie en ziekte
Artikel
lees meerVervallen en verjaren van (boven)wettelijke vakantie-uren
Artikel
lees meerInwerkingtreding Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden
Artikel
lees meerDe medisch specialist
Artikel
lees meerArbeidsrechtelijke uitspraken in de zorgsector – podcast
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – mei 2022
Artikel
lees meerStiekem opnemen van gesprekken leidt tot einde arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – april 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – maart 2022
Artikel
lees meerArbeidsrechtelijke uitspraken in de zorgsector – podcast
Artikel
lees meerOntslag op staande voet wegens werkweigering
Artikel
lees meerWat we kunnen leren van de zaak G. tegen Volt
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – februari 2022
Artikel
lees meerHeeft een werknemer met medische beperkingen recht op ander werk? Werkgevers, pas op!
Artikel
lees meerArbeidsrechtelijke uitspraken in de zorgsector – podcast
Artikel
lees meerHet beroepsgeheim van de bedrijfsarts volgens de tuchtrechter
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – januari 2022
Artikel
lees meerDe bedrijfsarts en het tuchtrecht in 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie Zorg – selectie jaaroverzicht 2021
Artikel
lees meerWet werken waar je wilt: reactie initiatiefnemers
Artikel
lees meerVerkouden werknemer weigert zich ziek te melden: loonverlies
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – december 2021
Artikel
lees meerIntegriteit voor zorginstellingen
Online kennisbijeenkomst 15 februari 2022
lees meerVergewisplicht voor werkgevers in de zorg
Webinar 20 januari 2022
lees meerIntegriteitsgrenzen in de zorg
Artikel
lees meerWetsvoorstel ‘transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden’ zet zorgwerkgevers aan het werk
Artikel
lees meerWet open overheid: doel en reikwijdte
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – november 2021
Artikel
lees meerWetsvoorstel ter implementatie van de EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden: welke veranderingen worden er verwacht?
Artikel
lees meerBetaald ouderschapsverlof per 2 augustus 2022
Artikel
lees meerMeToo versus ook gij
Artikel
lees meerGesprek met Max Asscher, voormalig bedrijfsarts
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – oktober 2021
Artikel
lees meerBillijke vergoeding van € 370.000 vanwege onzorgvuldig feitenonderzoek
Artikel
lees meerArbeidsrechtelijke klassiekers voor op de werkvloer: Davelaar/Allspan: Hoever gaat de rechtsbescherming van de ZZP’er?
Artikel
lees meerAlle medisch specialisten in loondienst?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – september 2021
Artikel
lees meerZeg werknemer, ben jij gevaccineerd?
Artikel
lees meerOntslag wegens kritische berichten op LinkedIn over het vaccinatiebeleid?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – augustus 2021
Artikel
lees meerOver de bedrijfsarts, bingo’s en ontslag
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juli 2021
Artikel
lees meerOntslag vanwege weigering vaccinatie
Artikel
lees meerHet coronavirus en de zorgsector: arbeidsrechtelijke vragen
Artikel
lees meerHet coronavirus en privacyrechtelijke vragen
Artikel
lees meerDe preventieve rol van de bedrijfsarts (deel 2)
Artikel
lees meerDoorzoeken van de mailbox van de werknemer
Artikel
lees meerTerugblik kennisbijeenkomst 27 mei 2021: Actualiteiten openbaarheid van bestuur
Artikel
lees meerEen terugblik op de online Privacy Pauze van 25 mei 2021
Artikel
lees meerEen nieuw model van de verwerkersovereenkomst
Artikel
lees meerEuropese richtlijn zorgt voor veranderingen in het civiele arbeidsrecht
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – juni 2021
Artikel
lees meerDe VOG als ontbindende voorwaarde
Artikel
lees meerJeugdwet, WMO, gemeenten, overgang van onderneming, een combinatie die aandacht verdient
Artikel
lees meerArbeidsovereenkomst voor bepaalde/onbepaalde tijd? Let op de tekst van de cao!
Artikel
lees meerWerknemer neemt ontslag op staande voet, vangt bot bij kantonrechter
Artikel
lees meerMag een werkgever voorwaarden verbinden aan de wedertewerkstelling van werknemer?
Artikel
lees meerWebinar Arbeidsconflicten: het belang van een vroegtijdige, multidisciplinaire aanpak
Webinar 15 juli
lees meerDiefstal en mishandeling ≠ diefstal en/of mishandeling
Artikel
lees meerOp staande voet of de e-grond? Werkgever, kies snel en bewust!
Artikel
lees meerNiet meewerken aan re-integratie uit angst voor corona
Artikel
lees meerDe bedrijfsarts in de knel?
Artikel
lees meerBesluit tot opschorting reiskostenvergoeding niet instemmingsplichtig
Artikel
lees meerGastcolumn: Voorkomen is beter dan genezen
Artikel
lees meerStructuurwijziging van de ambtelijke top van de gemeente
Artikel
lees meerWerkgevers en werknemers akkoord over arbeidsmarkthervormingen
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – mei 2021
Artikel
lees meerWet Woo: gevolgen voor de onderwijssector
Artikel
lees meerHet OR-privacyboekje
Artikel
lees meerToegangstesten en testbewijzen in het onderwijs (mbo en ho)
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – april 2021
Artikel
lees meerKomt een militair bij de dokter
Artikel
lees meerOnrechtmatig inzien patiëntendossier? Rechter matigt boete tot € 350.000
Artikel
lees meerOntslag op staande voet: onverwijld is ook écht onverwijld
Artikel
lees meerCorona & Privacy: een korte terugblik op de online Privacy Pauze van 20 april 2021
Artikel
lees meerEen eerste blik op de Wet open overheid
Artikel
lees meerWat gaat voor: oordeel bedrijfsarts of deskundigenoordeel UWV?
Artikel
lees meerEen Corona-zorgbonus is geen afdwingbaar recht voor werknemers
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Bosch
Online kennisbijeenkomst 22 april
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – maart 2021
Artikel
lees meerDatalekken: een korte terugblik op de online Privacy Pauze van 30 maart 2021
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Maastricht
Online kennisbijeenkomst 10 juni
lees meerLangdurig ziek? Extra inspanning vereist bij herplaatsing
Artikel
lees meerOnline Privacy Pauze
U verzorgt uw kopje koffie, wij bespreken met u het laatste privacy-nieuws in het publieke domein.
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Haag
Online kennisbijeenkomst 27 mei
lees meerAanstelling? Arbeidsovereenkomst? Hoe een rechter verdwaalt in de Wnra…
Artikel
lees meerBovenwettelijke uitkeringsrechten uit de CAO Gemeenten en de WNT
Artikel
lees meerWerken met oproepkrachten? Vergeet het aanbod van een vaste arbeidsomvang niet
Artikel
lees meerEen jaar later en 100 adviezen van het OMT verder: Covid-19
Artikel
lees meerMag ik een ongevaccineerde medewerker de toegang tot de werkplek weigeren? Of ontslaan?
Artikel
lees meerDe jurisprudentie van het eerste jaar Wnra
Artikel
lees meerZiekte en disfunctioneren: een complexe combi
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – februari 2021
Artikel
lees meerVoorstel Wet werken waar je wil
Artikel
lees meerWeigering passende functie te aanvaarden? Dan geen transitievergoeding!
Artikel
lees meerBent u eigenlijk wel eigenrisicodrager?
Artikel
lees meerTijd voor reorganisatie
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Zorg – januari 2021
Artikel
lees meerRecht op een transitievergoeding? Hoe een rechter verdwaalt in de Wnra…
Artikel
lees meerNut en noodzaak van ambtelijke gedragscodes
Artikel
lees meerDe preventieve rol van de bedrijfsarts
Artikel
lees meerDatalek: voorkomen is beter dan genezen
Artikel
lees meerVerplicht vaccineren, ja of nee?
Artikel
lees meerWet bedrag ineens, RVU en verlofsparen akkoord in Eerste Kamer
Artikel
lees meerMondkapjesplicht valt onder het instructierecht
Artikel
lees meerEen ‘oud’ Sociaal Statuut: geldt dat nog?
Artikel
lees meerOntslag op staande voet na mishandeling van een cliënt? Bezint eer ge begint!
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Haag
Online kennisbijeenkomst 4 februari
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Bosch
Online kennisbijeenkomst 21 januari
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Maastricht
Online kennisbijeenkomst 16 maart
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Zwolle
Online kennisbijeenkomst 25 maart
lees meerGeen ‘slapende dienstverbanden’ in de sector Gemeenten en de sector Rijk?
Artikel
lees meerPartijbedoeling niet relevant bij kwalificatie arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerCovid-19 en de mondkapjesplicht
Artikel
lees meerWetsvoorstel ‘RIV-toets UWV door arbeidsdeskundigen’
Artikel
lees meerDe VOG-verklaring als essentieel onderdeel in de totstandkoming van een arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerDe invloed van toekomstige reorganisaties op een beëindigingsovereenkomst
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Zwolle
Online kennisbijeenkomst 24 en 26 november en 1 december
lees meerOnly a few pints a day keeps the doctor away
Artikel
lees meerIs Covid-19 van invloed op de omvang van de billijke vergoeding?
Artikel
lees meerZet een contractuele opzegtermijn de WNT opzij?
Artikel
lees meerPas op: onder het gemiddelde presteren is nog geen disfunctioneren!
Artikel
lees meerWetsvoorstel Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor de zorg 3e kwartaal 2020
Artikel
lees meerDe NOW-regeling en loonkosten van uitzendkrachten
Artikel
lees meerStrafrechtelijke vrijspraak kan gevolgen hebben voor ontslag ambtenaar
Artikel
lees meerAandacht voor integriteit in de zorg
Artikel
lees meerRecht op informatievrijheid weegt zwaarder dan recht op privacy
Artikel
lees meerOntslagrecht versoepeld? Eerste ontbinding op basis van de ‘cumulatiegrond’ een feit!
Artikel
lees meerReorganiseren na normaliseren (TAR juni 2020)
Artikel
lees meerDe beëindigingsvergoeding van de topfunctionaris: de toezichthouder teruggefloten
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor de zorg 2e kwartaal 2020
Artikel
lees meerOmvang re-integratieverplichting werknemer: hoe zat het ook al weer?
Artikel
lees meerWat houdt de NOW-regeling 2.0 in?
Artikel
lees meerOver de plicht tot (?) en het recht op (?) thuiswerken in tijden van corona
Artikel
lees meerDe eerste ‘coronacrisis’-uitspraken zijn een feit
Artikel
lees meerOmvang re-integratieverplichting werkgever: hoe zat het ook al weer?
Artikel
lees meerCOVID-19 (Corona), re-integratie en het UWV – 3
Artikel
lees meerVirtuele Privacy Pauze
U verzorgt uw kopje koffie, wij bespreken met u het laatste privacy-nieuws in het publieke domein.
lees meerBijzondere eisen voor medewerkers in de zorg: niet alleen in corona-tijd
Artikel
lees meerWerkgever aansprakelijk voor burn-out? Makkelijker gezegd dan gedaan.
Artikel
lees meerDe eenzijdige wijziging van de arbeidsovereenkomst – het Fair Play Arrest
Artikel
lees meerAanvullend geboorteverlof per 1 juli ingevoerd
Artikel
lees meerPrivacy: enkele hoogtepunten van de afgelopen maand
Artikel
lees meer€ 725.000,00 boete voor werkgever wegens toegangscontrole met vingerafdrukken
Artikel
lees meerThuiswerken, de zorgplicht van de werkgever en de rol van de ondernemingsraad
Artikel
lees meerControle en ontslag van een ‘arbeidsongeschikte’ werknemer
Artikel
lees meerTransitievergoeding bij herplaatsing van een langdurig arbeidsongeschikte medewerker
Artikel
lees meerCOVID-19 (Corona), re-integratie en het UWV
Artikel
lees meerOvergang van onderneming voor overheden
Artikel
lees meerArbeidsrechtelijke klassiekers voor op de werkvloer: het Condor-arrest
Artikel
lees meerZorg zzp-er in de zorgen?
Artikel
lees meerUpdate Alcohol- en drugstesten: maak werk van ADM-beleid
Artikel
lees meerRecht op compensatie van de transitievergoeding voor diepslapers?
Artikel
lees meerDe NOW in de (semi-)publieke sector, de sociale werkvoorziening en de participatiebedrijven
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor de zorg 1e kwartaal 2020
Artikel
lees meerAutoriteit Persoonsgegevens over privacy en corona
Artikel
lees meerHerplaatsingsonderzoek: oud en nieuw
Artikel
lees meerMinister: zzp’ers in de zorg? Die zijn helemaal geen zzp’er!
Artikel
lees meerOntslag wegens handelen in strijd met kernwaarden
Artikel
lees meerWerkgever vernietigt arbeidsovereenkomst na bedrog psychotherapeut op CV
Artikel
lees meerDe rol van de bedrijfsarts volgens het Centraal Tuchtcollege Gezondheidszorg
Artikel
lees meerDe arbeidsrechtadvocaat als conflictmanager
Artikel
lees meerDe langverwachte eerste uitspraak over de i-grond
Artikel
lees meerZiekmelding vanuit het buitenland; wat nu?
Artikel
lees meer(Overheids)werkgever: Vraag UWV tijdig om compensatie van uitbetaalde transitievergoedingen aan arbeidsongeschikte werknemers
Artikel
lees meerArbeidsrechtelijke klassiekers voor de werkvloer: Groen/Schoevers
Artikel
lees meerFocus op privacy
Artikel
lees meerEerste blog Publiek arbeidsrecht is aanleiding voor noot in Jurisprudentie Arbeidsrecht
Noot Jurisprudentie Arbeidsrecht
lees meerInterim-bestuurder: Beloning en WNT
Artikel
lees meerGeslaagde kennisbijeenkomsten januari ‘Welkom arbeidsrecht’ in ‘s-Hertogenbosch, Groningen en Zwolle
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst ‘Welkom arbeidsrecht’ en Nieuwjaarsborrel in Den Haag
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst ‘Welkom arbeidsrecht’ in Groningen
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst ‘Welkom arbeidsrecht’ en Nieuwjaarsborrel ‘s-Hertogenbosch
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst ‘Werkgeluk’ Maastricht
Kennisbijeenkomst
lees meerWelkom arbeidsrecht: een arbeidsrechtelijke tip 10!
Artikel
lees meerNieuw: Eerste Hulp bij Arbeidsrecht
Nieuws
lees meerAankondiging: Blog over arbeidsrecht
Nieuws
lees meerHoge Raad: maak de slapende dienstverbanden wakker!
Artikel
lees meerSelectie van jurisprudentie voor de zorg 4e kwartaal 2019
Artikel
lees meerActualiteitendagen 2020
Vierdaagse interactieve cursus over actualiteiten verspreid over 2020
lees meerOverplaatsing ter verbetering van de teamsfeer toegestaan?
Artikel
lees meerOntslag tijdens de proeftijd
Artikel
lees meerArbeidsrecht in de praktijk: Arbeidsrecht in de zorg
Artikel
lees meerTerugblik kennisbijeenkomst Wnra en fiscaliteiten – 7 november (2019)
Kennisbijeenkomst
lees meerRegiobijeenkomst Wnra en Wab in Hardinxveld-Giessendam
Kennisbijeenkomst
lees meerLoondoorbetaling is geen beëindigingsvergoeding
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Actualiteiten Wnra en arbeidsrecht in Heerhugowaard
Kennisbijeenkomst
lees meerSelectie van jurisprudentie voor de zorg 3e kwartaal 2019
Artikel
lees meerZiekenhuis in verlegenheid gebracht: Overdrachtslijsten in winkelwagentje
Artikel
lees meerZorg aan Zet Limburg: kennissessie Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)
Bijeenkomst in samenwerking met Zorg aan Zet
lees meerLet op bij het maken van een concurrentiebeding, ook in de zorg!
Artikel
lees meerHet belang van een zorgvuldig proces bij conflicten en ziekte
Artikel
lees meerWNT verhindert uitbetaling van niet-opgenomen vakantiedagen
Artikel
lees meerStaken in de zorg, een allesbehalve onbegrensd recht
Artikel
lees meerVereniging van bedrijfsartsen publiceert richtlijn Conflicten in de werksituatie
Artikel
lees meerArbeidsrecht in de praktijk: “Kunt u hem niet overplaatsen?”
Artikel
lees meerVia een participatietraject in dienst bij de gemeente?
Artikel
lees meerArbeidsrecht in de praktijk – de overplaatsing
Artikel
lees meerPayrolling onder de Wab
Artikel
lees meerOver disfunctioneren en (het opzegverbod tijdens) ziekte
Artikel
lees meerZorgseminar “Welkom arbeidsrecht”
Zorgseminar Wnra in de zorg in Utrecht
lees meerOverzicht van recente rechterlijke uitspraken over ontslag binnen de zorg
Artikel
lees meerFeitenonderzoeken en privacybescherming
Artikel
lees meerConsultatie: ‘Wet tegengaan ontwijking WNT’ (in de zorg)
Artikel
lees meerHet belang van urenregistratie
Artikel
lees meerZorg aan Zet Limburg: Workshop Flexwerk: de ‘flexibele schil’ – 23 mei (2019)
Bijeenkomst in samenwerking met Zorg aan Zet
lees meerOver het aanbieden (en weigeren?) van een schriftelijke arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerCapra Advocaten stelt model-arbeidsovereenkomsten beschikbaar
Artikel
lees meerPrivacy schending en de eis van onverwijldheid bij ontslag op staande voet versus strafontslag
Artikel
lees meerCapra Advocaten zorgseminar Wnra in de zorg
Zorgseminar Wnra in de zorg in Utrecht
lees meerBrochure: De Wnra in de zorg
Brochure
lees meerZorg aan Zet Limburg: Workshop duurzame inzetbaarheid en de rol van de bedrijfsarts – 21 maart (2019)
Bijeenkomst in samenwerking met Zorg aan Zet
lees meerZorg aan Zet Limburg: Workshop dossiervorming en ontslag – 18 april (2019)
Bijeenkomst in samenwerking met Zorg aan Zet
lees meerMasterclass Organisatieveranderingen in de zorg
Cursus van een dagdeel over de arbeidsrechtelijke gevolgen van reorganisaties
lees meerAanpassingswetgeving WNRA: drie praktijkvragen beantwoord
Artikel
lees meerScan uw lokale regelingen voor de invoering van de Wnra
Artikel
lees meerMedewerker ziek uit dienst? Pas op voor verhaal Ziektewetuitkering!
Artikel
lees meerWetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans aangenomen door de Tweede Kamer
Artikel
lees meerNieuw toetsingskader Regeling voor vervroegde uittreding (RVU)
Artikel
lees meerNieuw: Wnra-helpdesk voor vragen over normalisering
Nieuws
lees meerDe rechtspositie van de medisch specialist
Artikel
lees meerMasterclass integriteit en bewustwording voor leidinggevenden in de zorg
Masterclass over integriteit voor leidinggevenden in de zorg
lees meerHet wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans: weer een verandering in het arbeidsrecht?
Artikel
lees meerAanpassingswetgeving Wnra: veel ’techniek’ maar ook ‘praktisch relevant’
Artikel
lees meerDe Capra Academie in 2019
Artikel
lees meerMoet de werkgever zieke medewerkers milder beoordelen dan gezonde collega’s?
Artikel
lees meerEerste Kamer neemt voorstel aanpassing Wet BIG aan
Artikel
lees meerRe-integratie van zieke medewerkers: het blijft opletten geblazen!
Artikel
lees meerHoge Raad: ‘Sociaal plan met vrijwilligers- en plaatsmakersregeling kwalificeert niet als RVU’
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Zorg 2e kwartaal 2018
Artikel
lees meerOntslag op staande voet zes dagen voor einde van de arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meer12 Vragen en antwoorden over de AVG
Artikel
lees meerKantonrechter zeer kritisch over ongeschiktheidsontslag
Artikel
lees meerZorgbestuurders niet groepsgewijs uitgezonderd voor WNT
Artikel
lees meerDe taken en verantwoordelijkheden van de bedrijfsarts
Artikel
lees meerEigenrisico dragen voor ZW en WGA: wat betekent dat?
Artikel
lees meerCentrale Raad staat ongeschiktheidsontslag toe ondanks gebrekkig dossier en niet gevolgde interne gesprekkencyclus
Artikel
lees meerVervolg: Vrijwillige vertrekregeling in sociaal plan is geen RVU
Artikel
lees meerRechtsbescherming onder de Wnra
Artikel
lees meerAfspraak is afspraak? Actualiteiten WNT in de zorg
Artikel
lees meerRegeerakkoord: de ‘normalisering’ gaat door en de WWZ wordt deels teruggedraaid!
Artikel
lees meerMaakt normalisering een einde aan procedures over beoordelingen?
Artikel
lees meerIn beeld: het ontslagrecht na de normalisering
Artikel
lees meerGastcolumn: Bewijsvoering en opbouw dossier cruciaal bij ontslag
Artikel
lees meerIs onrechtmatige inzage in EPD reden voor ontslag op staande voet?
Artikel
lees meerRe-integratieperikelen: loondoorbetaling terecht gestaakt?
Artikel
lees meerVerzekeringsarts: verlengstuk van Uwv of onafhankelijk deskundige?
Artikel
lees meerMedisch specialist valt niet onder de Wet normering topinkomens
Artikel
lees meerOverzicht van uitspraken over de toepassing van de CRvB-formule
Artikel
lees meerWat zijn de gevolgen van de Evaluatiewet WNT?
Artikel
lees meerWkkgz versus arbeidsrecht: Botst goede zorg met goed werkgeverschap?
Artikel
lees meerOok PGB-houder moet transitievergoeding betalen
Artikel
lees meerWet normalisering rechtspositie ambtenaren: nieuwe ontwikkelingen en vervolgstappen
Artikel
lees meerCapra Advocaten kijkt terug op succesvol Zorgcongres
Nieuws
lees meerHof ’s-Hertogenbosch: ‘Vrijwillige vertrekregeling in Sociaal Plan is geen RVU’
Artikel
lees meerUitgesproken: Hoofddoek
Artikel
lees meerCentrale Raad van Beroep: “payroller geen ambtenaar”
Artikel
lees meerOverzicht van recente tuchtrechtspraak over de bedrijfsarts
Artikel
lees meerIs het ziekenhuis aansprakelijk bij uitglijden medewerker?
Artikel
lees meerArbeidsverhoudingen in de zorg, hoe complex kan het zijn?
Artikel
lees meerDe rol van de bedrijfsarts in de gewijzigde Arbowet
Artikel
lees meerDe geschorste topfunctionaris
Artikel
lees meerDe integere zorgbestuurder?
Artikel
lees meerNieuwe verzoekschriftprocedure geldt ook voor verzoek om vergoeding schade opgelopen tijdens dienst
Artikel
lees meerHoge Raad: payrolling is soms een uitzendovereenkomst
Artikel
lees meerHerhaald verzoek medewerker: ‘Al te goed is buurmans gek’
Artikel
lees meerSociale media: screening van sollicitanten en het gebruik door medewerkers
Artikel
lees meerOvernames in de zorg. Wat betekent dat voor het personeel?
Artikel
lees meerTerugblik congres HRM in de Zorg 2016
Nieuws
lees meerEen dementerende patiënt een nacht op het toilet laten zitten geen reden voor ontslag. Rechterlijke misslag?
Artikel
lees meerKennistafel over zelfsturende teams
Nieuws
lees meerWel of geen voorwaardelijke ontbinding onder de WWZ?
Artikel
lees meerCapra Select: arbeidsrechtelijke actualiteiten in de zorg
Nieuws
lees meerAfschaffing VAR-verklaring leidt tot onrust zzp’ers in de zorg
Artikel
lees meerDe ongeschikte schooldirecteur onder de Wwz
Artikel
lees meerWwz-landschap verder ingekleurd
Artikel
lees meerDe Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd: minder bescherming voor AOW’ers
Artikel
lees meerDe no-riskpolis; een korte bespiegeling van een stukje Ziektewet
Artikel
lees meerVerruiming van het stakingsrecht
Artikel
lees meerLoonsanctie verhalen op de bedrijfsarts?
Artikel
lees meerEenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden in de zorg
Artikel
lees meerHerplaatsingsonderzoek verplicht?
Artikel
lees meerDe “zieke” werknemer versus de “zieke” ambtenaar
Artikel
lees meerCapra Dossier Normalisering Ambtenarenrecht
Nieuws
lees meerDe bedrijfsarts: onderwerp van wetgeving en procedures
Artikel
lees meerPraktijktips Wwz: de aanzegplicht, het concurrentiebeding en de pro forma ontbinding
Artikel
lees meerCongres HRM in de zorg
Nieuws
lees meerHoe de transitievergoeding productiever zou kunnen worden ingericht bij het vinden van nieuw werk
Artikel
lees meerPrincipieel is ook een optie, sprak de opportunist
Artikel
lees meerWorkshop over duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers
Nieuws
lees meerActualiteiten WNT in de zorgsector
Artikel
lees meerDoorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd
Artikel
lees meerKan het nog flexibeler
Artikel
lees meerTerugblik bijeenkomst flexibele arbeidsrelaties in de zorg
Artikel
lees meerNiet elke fout is een integriteitsschending
Artikel
lees meerVerplichte kledingvoorschriften in de zorg; in strijd met een grondrecht?
Artikel
lees meerDe cao vvt 2014-2016: een update
Artikel
lees meerHoge Raad haalt streep door “vierde jaarcontract”
Artikel
lees meerDe reparatie van de WNT
Artikel
lees meerDoorhaling uit het BIG-register is doorhaling uit de zorg?
Artikel
lees meerActieve rol overheidswerkgever vereist bij re-integratie ex-medewerkers
Artikel
lees meerDe Wet werk en zekerheid en de aanzegtermijn
Artikel
lees meerMedisch specialisten – over communiceren en samenwerken
Artikel
lees meerHet katoenen jubileum van de ambtenarenrechters-formule
Artikel
lees meerDe Wet werk en zekerheid en het concurrentiebeding
Artikel
lees meerUitkering bij ontslag op andere gronden en de WNT
Artikel
lees meerWeigering aangeboden passende externe functie te aanvaarden
Artikel
lees meerDe Wet normering topinkomens en variabele beloningen
Artikel
lees meerOnderhandelaarsakkoord cao VVT 2014-2016: eindelijk!
Artikel
lees meerOntbinding arbeidsovereenkomst verpleegkundige wegens schending geheimhoudingsplicht!?
Artikel
lees meerDe WWZ: de rol van de vakbonden en het “tailored fit-arbeidsrecht”
Artikel
lees meerWebinar arbeidsrecht in de zorg
Artikel
lees meerOver de (zieke) medewerker die niet meewerkt aan re-integratie
Artikel
lees meerHet Hof van Justitie en de onregelmatigheidstoeslag tijdens vakantie
Artikel
lees meerPayrolling, een risico of een verlossing?
Artikel
lees meerArbeidsmobiliteit
Artikel
lees meerHet functioneren van de medisch specialist: over bomen en regie
Artikel
lees meerAmbulance defect door psychisch defect?
Artikel
lees meerDe totstandkoming van de CAO VVT: is er licht aan het einde van de tunnel?
Artikel
lees meerDe Wet normering topinkomens: werk in uitvoering
Artikel
lees meerWetsvoorstel Werk en Zekerheid
Artikel
lees meerVerplicht met vakantie?
Artikel
lees meerStage lopen na je studie
Artikel
lees meerZorgsymposium Maastricht een succes
Artikel
lees meerVerwijtbare werkloosheid, wel of geen WW?
Artikel
lees meerLeidt loonbeslag tot strafontslag?
Artikel
lees meerIs RSI (of CANS) een hersenschim?
Artikel
lees meerDe “no risk polis”; een tegemoetkoming in de kosten van loondoorbetaling bij ziekte
Artikel
lees meerDe “no risk polis”; een tegemoetkoming in de kosten van loondoorbetaling bij ziekte
Artikel
lees meerWerk, zorg en jeugd
Artikel
lees meerOntslaguitkering gewone functionaris ook openbaar maken op grond van de WNT
Artikel
lees meerLidmaatschap Hells Angels en Satudara reden voor ontslag?
Artikel
lees meerVwnw-contract, de nieuwe term bij reorganisaties
Artikel
lees meerSollicitatieperikelen
Artikel
lees meerWat verandert er door de ‘Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector’?
Artikel
lees meerRegeerakkoord VVD-PvdA: bruggen slaan!
Artikel
lees meerCapra Maastricht: grenzeloze advisering
Artikel
lees meerRegeerakkoord noodzaakt tot bezinning over arbeidsverhoudingen binnen de overheid
Artikel
lees meerKabinetsplannen voor aanpassing van het ontslagrecht en de WW
Artikel
lees meerFlitsontslag
Artikel
lees meerMinder salaris voor (te) dikke Nederlandse agent?
Artikel
lees meerWijziging in de AOW per 1 april 2012
Artikel
lees meerGrensarbeid, een complex verhaal, deel II
Artikel
lees meerGrensarbeid, een complex verhaal
Artikel
lees meerDetacheren, uitzenden en vaste aanstelling
Artikel
lees meerVakantiedagen, verjaring en ziekte
Artikel
lees meerHet blijft oppassen met detacheringen en uitzendconstructies
Artikel
lees meerWerkgever sneller aansprakelijk voor psychische arbeidsongeschiktheid als gevolg van het werk
Artikel
lees meerEen nieuwe tijdelijke baan aangeboden tijdens de re-integratiefase. Wat dan?
Artikel
lees meerKijk goed naar uw detacheringsovereenkomsten
Artikel
lees meerEn dan denk je het geregeld te hebben…
Artikel
lees meerDe Flexwet hoe zit het ook al weer?
Artikel
lees meerDat is beloofd!
Artikel
lees meerAanbesteden; een goed begin is het halve werk
Artikel
lees meerEen onduidelijk adviesje
Artikel
lees meerHeeft u een meetlatje bij de hand?
Artikel
lees meerNog maar een keer: de ambtelijke status
Artikel
lees meerHet advies van de bedrijfsarts
Artikel
lees meerRuimere mogelijkheden om arbeidsduur te wijzigen of verlof op te nemen
Artikel
lees meerPro-actief adviseren / de AOW naar 67 jaar. Wat nu?
Artikel
lees meerOproep werkhervatting na hersteldmelding
Artikel
lees meerStand van zaken jurisprudentie loonsanctie
Artikel
lees meerOntslagbescherming tijdelijke aanstelling
Artikel
lees meerSturen in interne verhoudingen niet voor bezwaar en beroep vatbaar
Artikel
lees meerPreventie werkt!
Artikel
lees meerEigenrisicodrager voor de WGA
Artikel
lees meerVerbod hypotheekverstrekking aan personeel
Artikel
lees meerOntzeggen afscheidsreceptie na ontslag is Awb-besluit
Artikel
lees meerInstellen medisch onderzoek na ontslag
Artikel
lees meerTAR bestaat 25 jaar
Artikel
lees meerZiekte van Lyme aangemerkt als beroepsziekte
Artikel
lees meerVerplichtingen werkgever in geval van een arbeidsconflict
Artikel
lees meerImmateriële schadevergoeding voor RSI wegens niet nakomen zorgplicht
Artikel
lees meerHandhaving bijzondere rechtspositie van ambtenaren
Artikel
lees meerVerhaal re-integratiekosten op veroorzaker ongeval
Artikel
lees meerFlexibele werktijden vanwege zorgtaken (de zaak Coleman)
Artikel
lees meerSituatieve arbeidsongeschiktheid
Artikel
lees meerHeimelijk cameratoezicht
Artikel
lees meerEerste uitspraken FLO overgangsrecht
Artikel
lees meerOntslag arbeidsongeschikte ambtenaar na weigering functie
Artikel
lees meerVerbod op verrichten nevenfunctie
Artikel
lees meerWet openbaarmaking topinkomens
Artikel
lees meerWet normering topinkomens in de semipublieke sector
Artikel
lees meer