Veel overheidswerkgevers gaan ervan uit dat een op verzoek verleend ontslag geen recht geeft op een WW-uitkering. In veel gevallen is die gedachte juist, maar in sommige gevallen is dat niet zo. Daarmee kan de overheidswerkgever voor een onaangename verrassing komen te staan. Een dergelijk geval deed zich voor in de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 18 maart 2015 (gepubliceerd op rechtspraak.nl: ECLI:NL:CRVB:2015:857). De belangrijkste les hiervan is dat een op verzoek ontslagen ambtenaar in bepaalde situaties toch aanspraak kan maken op een WW-uitkering. Voor de overheidswerkgever – eigen risicodrager voor de WW – kan dat een financiële tegenvaller opleveren die extra zuur smaakt als de ambtenaar (in feite in ruil voor het afstand doen van de WW-uitkering) de nodige voorzieningen heeft meegekregen.
Toetsingskader vrijwillige werkloosheid
In de hier te bespreken uitspraak grijpt de Raad terug op een eerdere uitspraak van 3 juli 2013 (ECLI:NL:CRVB:2013:820), waarin hij een toetsingskader heeft uiteengezet voor de vraag of een ambtenaar die vrijwillig gebruik maakt van een vertrekregeling verwijtbaar werkloos is geworden. Dat kader dient ter beantwoording van de vraag of sprake is van een ontslag door of op verzoek van de ambtenaar in de zin van artikel 24, tweede lid aanhef sub b van de Werkloosheidswet.
Volgens de Raad vergt beantwoording van deze vraag “een materiële beoordeling”, waarbij geen doorslaggevende betekenis toekomt aan de omstandigheid dat de ambtenaar op zijn verzoek ontslag is verleend. Bij deze materiële beoordeling – waarbij het ontslagverzoek in de context moet worden bezien – is uitgangspunt dat een bedrijfseconomische noodzaak tot personele krimp een omstandigheid is die geheel in de sfeer van de werkgever ligt. Een tweede uitgangspunt is dat, indien de ambtenaar gebruik maakt van een door de werkgever aangeboden regeling van vrijwillig vertrek, zijn ontslagverzoek in het algemeen impliceert dat zijn vertrek bij de werkgever is toe te schrijven aan de hiervoor bedoelde bedrijfseconomische redenen. Korter gezegd: de (achterliggende) ontslagreden is bepalend; niet de (uiteindelijke) ontslagroute.
Conclusie van de uitspraak van 3 juli 2013 is dat het uitgangspunt van de Beleidsregels van UWV, dat er bij ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen “in alle gevallen” sprake is van initiatief aan werkgeverszijde, ook geldt als de werknemer in het kader van een reorganisatie vrijwillig vertrekt en daardoor plaats maakt voor iemand die anders zou zijn ontslagen. Er is dan geen sprake van verwijtbare werkloosheid.
Sociaal Flankerend Beleid
In de uitspraak van 18 maart 2015 hield de Raad het ontslag van een medewerkster van AgentschapNL tegen het licht van het zo-even beschreven toetsingskader. Het ging om een medewerkster die, ogenschijnlijk vanwege haar voornemen een eigen bedrijf op te starten, op basis van het Sociaal Flankerend Beleid van de sector Rijk (SFB) verzocht om toekenning van een studiekostenvergoeding, drie maanden vrijstelling van werkzaamheden én een bruto vertrekpremie ter grootte van 12 maandsalarissen. Het bevoegd gezag kende deze voorzieningen toe onder de voorwaarde van een ontslag op verzoek en gaf daarbij expliciet aan dat het uitgangspunt bij ontslag op aanvraag is, dat geen aanspraak op een werkloosheidsuitkering bestaat. Voorts gaf de werkgever te kennen dat indien medewerkster toch een uitkering zou worden toegekend, zij verplicht werd geacht het met deze uitkering gemoeide bedrag tot een maximum van de aan haar uitbetaalde stimuleringspremie terug te betalen.
De medewerkster vroeg vervolgens toch een WW-uitkering aan en UWV kende haar deze ook toe. De werkgever maakte tevergeefs bezwaar en stelde vervolgens beroep in. De werkgever werd door de Rechtbank Den Haag bij uitspraak van 25 juni 2013 (ECLI:NL:RBDHA:2013:CA4042) in het gelijk gesteld. De rechtbank was van oordeel dat het initiatief voor het ontslag “geheel” bij de medewerker lag en sprak in dit verband van haar “eigen weloverwogen keuze” als eigenlijke reden voor ontslag. Zowel UWV als de medewerkster stelde daarop hoger beroep in.
De Raad maakte korte metten met de rechtbankuitspraak. Onder verwijzing naar het hierboven genoemde toetsingskader concludeerde de Raad dat betrokkene viel onder het toepassingsbereik van het SFB, dat haar ontslag was gebaseerd op een daarin opgenomen regeling van vrijwillig vertrek en derhalve had bijgedragen aan de gewenste formatiereductie. Op grond hiervan oordeelde de Raad dat geen sprake was van beëindiging van het dienstverband door of op verzoek van de ambtenaar, zodat UWV de uitkering terecht had toegekend. De Raad vond dus, anders dan de rechtbank, niet de “eigen weloverwogen keuze” van betrokkene de eigenlijke reden voor ontslag, maar de onderliggende bedrijfseconomische situatie.
Hieraan deed volgens de Raad niet af dat de medewerkster de nodige voorzieningen werden toegekend in de (expliciet aan haar kenbaar gemaakte) veronderstelling dat zij geen recht op WW zou hebben. Opvallender is dat hieraan volgens de Raad ook niet afdeed dat zij op het moment van haar aanvraag nog niet met reorganisatieontslag werd bedreigd. In die zin verschilt de hier besproken uitspraak met die van 12 maart 2014 (ECLI:NL:CRVB:2014:849). Daarin kende de Raad (in afwijking van het uitgangspunt van de uitspraak van 3 juli 2013) in een zaak waarin een vrijwillige vertrekregeling werd neergelegd in een vaststellingsovereenkomst, juist doorslaggevend gewicht toe aan het feit dat een reorganisatieontslag geen gegeven was. Dit ondanks de bovenformatieve status van de werkneemster in kwestie. Dit terwijl die bovenformatieve status toch juist een achterliggende bedrijfseconomische noodzaak lijkt te veronderstellen. Overigens was in die uitspraak van 12 maart 2014 sprake van een individuele regeling die geen expliciete grondslag had in een algemeen verbindend voorschrift, wat wellicht het verschil in uitkomst kan verklaren.
Dat laatste verschil, dat geen sprake is van één op één toepassing van een voorziening van het flankerend beleid, speelde ook een rol in de uitspraak van 15 januari 2014, ECLI:NL:CRVB:2014:51. Daarin was sprake van een ambtenaar, die, al voordat hij herplaatsingskandidaat werd, pogingen deed een baan te verwerven als leerkracht. Uiteindelijk werd met hem, nadat hij tot herplaatsingskandidaat werd benoemd, een ontslagregeling getroffen die weliswaar was geïnspireerd op het SFB, maar daar per slot van rekening ver bovenuit ging. In het kader van die regeling werd betrokkene op zijn verzoek eervol ontslag werd verleend. De Raad oordeelde dat bij de ontslagname van betrokkene de reorganisatie “een rol” zou hebben gespeeld, maar dat uit de overige gang van zaken, ondanks het feit dat betrokkene herplaatsingskandidaat was, naar voren kwam dat hij “los van die reorganisatie” er zelf voor had gekozen het dienstverband te beëindigen.
Wat hiervan ook zij, de werkgever kreeg in de AgentschapNL-zaak bij de Raad dus nul op het rekest. In hoeverre de werkgever (ook) heeft getracht de betaalde vertrekpremie via (andere) bestuursrechtelijke of civielrechtelijke weg terug te vorderen blijkt overigens niet uit de uitspraak. Indien de werkgever deze weg niet heeft bewandeld is dat opmerkelijk, omdat de werkgever had bepaald dat de vertrekpremie zou worden teruggevorderd indien de medewerkster toch in aanmerking kwam voor een WW-uitkering. De werkgever onderkende dus eerst het gevaar dat UWV een WW-uitkering zou toekennen, maar in plaats van over te gaan tot terugvordering van de vertrekpremie, maakte het zonder succes bezwaar tegen de UWV-beschikking.
Vertrekregelingen op losse schroeven
En zo kon het gebeuren dat de medewerkster in aanmerking kwam voor een WW-uitkering, ondanks het op haar eigen verzoek verleende ontslag en de haar in dat kader toch wel ruimhartig toegekende voorzieningen. Een en ander maakt duidelijk dat de Centrale Raad van Beroep artikel 24 van de Werkloosheidswet toepast zonder zich daarbij te laten afleiden door het eigen risicodragerschap van overheidswerkgevers en de kleuring die dit geeft aan vrijwillige verstrekregelingen voor ambtenaren. Dat is weliswaar een zuivere toepassing van de wet en met name van paragraaf 2 van de Beleidsregels toepassing artikelen 24 en 27 WW (waarin staat dat UWV er bij ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen “in alle gevallen” uitgaat van initiatief aan werkgeverszijde), maar voor de praktijk kan de uitkomst hiervan lastig zijn. Vrijwillige vertrekregelingen zijn immers juist gestoeld op de premisse dat de ambtenaar afziet van zijn eventuele WW-recht. Als de overheidswerkgever van de juistheid daarvan niet uit kan gaan, zet dat deze vertrekregelingen op losse schroeven.
Overigens moet de ambtenaar die in het kader van een individuele vertrekregeling kiest voor een ontslag op verzoek in ruil voor het prijsgeven van uitkeringsrechten, er wel op rekenen dat hij geen recht heeft op een WW-uitkering, zie CRvB 8 mei 2013, ECLI:NL:CRVB:2013:CA0443.
Hoe dan ook, de uitspraak van de Raad maakt duidelijk dat het ontbreken van een WW-recht bij een ontslag op verzoek zeker geen automatisme is. Er is een kans dat UWV de op verzoek ontslagen ambtenaar in weerwil van (in ruil hiervoor) toegekende faciliteiten een WW-uitkering toekent. Die kans is zelfs levensgroot als de eigenlijke reden van het ontslag een bedrijfseconomische is. De overheidswerkgever kan daarmee maar beter serieus rekening mee houden. Dat kan door een vaststellingsovereenkomst te sluiten, waarin is opgenomen dat de kosten van een in strijd met de overeenkomst toegekende WW-uitkering op de ambtenaar worden verhaald, of dat de ontslagvergoeding in een dergelijk geval als onverschuldigd betaald zal worden teruggevorderd. Wellicht is zelfs een civielrechtelijk boetebeding mogelijk. Op die manier verbindt een ambtenaar zich ertoe geen WW-uitkering aan te vragen (in de zaak van de hier besproken uitspraak was een en ander aan de ambtenaar eenzijdig opgelegd), wat de kans zal vergroten dat hij zich niet tot UWV wendt. Wordt de ambtenaar toch een uitkering ten laste van de overheidswerkgever toegekend, dan kan laatstgenoemde met dergelijke clausules de schade beperken, zonder hiervoor een procedure tegen UWV te hoeven opstarten.
Gerdin Boelens, Capra Zwolle
Contact over dit onderwerp

Gerdin Boelens
Gerelateerd
Lunchwebinar: Wat te doen met een melding van grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs?
Lunchwebinar 14 maart 2024
lees meerOnderhandelingsakkoord nieuwe Cao Gemeenten en Cao SGO 2024
Artikel
lees meerReorganisaties en generieke functiebeschrijvingen; een lastige combinatie
Artikel
lees meerTijdelijke urenuitbreidingen in het onderwijs en de ketenregeling
Artikel
lees meerEigenrisicodragen WGA – neem de regie!
Artikel
lees meerRechtbank Oost-Brabant: OR vangt bot: Cao Gemeenten laat geen ruimte meer voor lokaal verlof
Artikel
lees meerRVU-regeling en non-activiteit
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Zwolle – 2 november 2023
Kennisbijeenkomst 7 september 2023
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Den Haag – 2 november 2023
Kennisbijeenkomst 7 september 2023
lees meerEerste Kamer verwerpt initiatiefwetsvoorstel ‘Wet werken waar je wilt’
Artikel
lees meerHof Amsterdam: Opheffing één functie adviesplichtig
Artikel
lees meerHet verzoek om een herbeoordeling bij het UWV
Artikel
lees meerSchending van privacy – reden voor ontslag?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – augustus 2023
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten ‘s-Hertogenbosch – 26 september 2023
Kennisbijeenkomst 26 september 2023
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Maastricht – 5 oktober 2023
Kennisbijeenkomst 5 oktober 2023
lees meerOnline Kennisbijeenkomst Capra Advocaten Den Haag – 7 september 2023
Kennisbijeenkomst 7 september 2023
lees meerPrivacy-perikelen rondom thuiswerken
Artikel
lees meerVertrouwen is goed, controleren is beter?
Artikel
lees meerVanaf 1 juli 2023: visie werknemer en werkgever verplicht onderdeel van Plan van Aanpak
Artikel
lees meerExperiment zorg en onderwijs: maatwerk in het (voortgezet) speciaal onderwijs
Artikel
lees meer(Criteria) aanvraag toelaatbaarheidsverklaring speciaal voortgezet onderwijs
Artikel
lees meerOpenbreken CAO: (on)mogelijk?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – juni 2023
Artikel
lees meer5 jaar AVG
Artikel
lees meerVan passende arbeid naar bedongen arbeid: een dunne grens
Artikel
lees meerVerliest een zieke werknemer die niet wil meewerken aan een vertrekregeling zijn recht op loon?
Artikel
lees meerEinde Ziektewetuitkering en weer ziek
Artikel
lees meerEigen risico dragen voor de WIA, twee werkgevers, wie betaalt wat?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – april 2023
Artikel
lees meerWetsvoorstel ‘Wet werken waar je wilt’: hoe staat het ermee?
Artikel
lees meerHoezo een arbeidsconflict? Ik ben ziek.
Artikel
lees meerWerkgever schendt zorgplicht – aansprakelijk voor schade als gevolg van Covidbesmetting
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Den Haag – 23 maart 2023
Kennisbijeenkomst 23 maart 2023
lees meerNieuwe STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten: zou iedere werkgever over een Arbeidsconflictenprotocol moeten beschikken?
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Zwolle – 16 maart 2023
Kennisbijeenkomst 16 maart 2023
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten ‘s-Hertogenbosch – 20 april 2023
Kennisbijeenkomst 2 februari 2023
lees meerJurisprudentie Overheid – selectie jaaroverzicht 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – januari 2023
Artikel
lees meerDilemma voor gemeenschappelijke regelingen: het invoeren van een zienswijzemogelijkheid bij besluiten
Artikel
lees meerOntvlechting Reinier Haga Groep, het enquêterecht in de zorg
Artikel
lees meerHarmoniseren van arbeidsvoorwaarden: een mysterie ontrafeld
Artikel
lees meerPersoonlijke beleidsopvattingen onder de Woo
Artikel
lees meerVereenvoudigde behandeling WIA: eenvoudiger én sneller
Artikel
lees meerWebinar Grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs en de zorg – AvdR
Artikel
lees meerSleutelfuncties, wat kun je er nog mee?
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Maastricht – 2 februari 2023
Kennisbijeenkomst 2 februari 2023
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – november 2022
Artikel
lees meerSamenwerken, ook als het anders moet.
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Zwolle – 17 november 2022
Kennisbijeenkomst 19 mei
lees meerAanzegvergoeding steeds verschuldigd bij niet-inachtneming schriftelijkheidseis
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Den Haag 20 oktober
Kennisbijeenkomst 20 oktober
lees meerCAO Gemeenten 2023: inzet gemeentelijke werkgevers
Artikel
lees meerNiet nakoming re-integratieverplichtingen
Artikel
lees meerUpdate UWV Werkwijzer Poortwachter
Artikel
lees meerEen operatieve ingreep: medisch of cosmetisch?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – september 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – september 2022
Artikel
lees meerControleren en respecteren: monitoren als werkgever versus het privacyrecht van de werknemer
Artikel
lees meerDronken gemeenteambtenaar ten onrechte ontslagen
Artikel
lees meerAmbtenaar oude stijl? Hoe zit het met de transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden?
Artikel
lees meerFAQ-sheet Vakantie
Artikel
lees meerVakantie en ziekte
Artikel
lees meerVervallen en verjaren van (boven)wettelijke vakantie-uren
Artikel
lees meerHarmonisatie van bovenwettelijk verlof Cao Gemeenten en Cao SGO
Artikel
lees meerInwerkingtreding Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – juni 2022
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Den Haag 23 juni
Kennisbijeenkomst 23 juni
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Maastricht 16 juni
Digitale kennisbijeenkomst 16 juni
lees meerStiekem opnemen van gesprekken leidt tot einde arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Zwolle 2 juni (Groningen)
Kennisbijeenkomst 19 mei
lees meerWijziging Wet gemeenschappelijke regelingen: versterking politieke verantwoording
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – april 2022
Artikel
lees meerOntslag op staande voet wegens werkweigering
Artikel
lees meerWat we kunnen leren van de zaak G. tegen Volt
Artikel
lees meerHeeft een werknemer met medische beperkingen recht op ander werk? Werkgevers, pas op!
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Maastricht 31 maart 2022
Online kennisbijeenkomst 3 maart 2022
lees meerKennisbijeenkomst Capra Zwolle 3 maart 2022
Online kennisbijeenkomst 3 maart 2022
lees meerHet beroepsgeheim van de bedrijfsarts volgens de tuchtrechter
Artikel
lees meerArtikel in TAR COVID-19, grondrechten, ambtenaarschap en belangenafweging
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – februari 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie Overheid – selectie jaaroverzicht 2021
Artikel
lees meerDe bedrijfsarts en het tuchtrecht in 2021
Artikel
lees meerWaterschappen en Provincies: de Rechtspositie bestuurders en politiek verlof
In één ochtend op de hoogte over alles wat u zou moeten weten over de positie van aftredende en nieuw aantredende wethouders en over de gevolgen van het verlenen en aflopen van politiek verlof van ambtenaren.
lees meerWet werken waar je wilt: reactie initiatiefnemers
Artikel
lees meerVerkouden werknemer weigert zich ziek te melden: loonverlies
Artikel
lees meerOntslag op staande voet en het belang van onverwijld handelen – AdvR TV
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – december 2021
Artikel
lees meerRisicoanalyse kandidaat-wethouders; stand van zaken wetsvoorstel Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur
Artikel
lees meerWet open overheid: doel en reikwijdte
Artikel
lees meerWetsvoorstel ter implementatie van de EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden: welke veranderingen worden er verwacht?
Artikel
lees meerBetaald ouderschapsverlof per 2 augustus 2022
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Haag
Kennisbijeenkomst 20 januari 2022
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Bosch
Kennisbijeenkomst 13 januari 2022
lees meerNoot JAR Geen ontbinding op de e-grond ondanks strafrechtelijke veroordeling voor zware mishandeling van een collega
Artikel
lees meerWet open overheid pauze-webinars
U verzorgt uw kopje koffie, wij bespreken met u de inwerkingtreding van de Woo en relevante actuele rechtspraak
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – november 2021
Artikel
lees meerMeToo versus ook gij
Artikel
lees meerGesprek met Max Asscher, voormalig bedrijfsarts
Artikel
lees meerGemeenteraadsverkiezingen 2022 – kandidaat-wethouders: aandacht voor integriteit
Artikel
lees meerGemeenteraadsverkiezingen 2022: de rechtspositie van niet terugkerende wethouders
Artikel
lees meerBillijke vergoeding van € 370.000 vanwege onzorgvuldig feitenonderzoek
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Zwolle 2 december 2021
Online kennisbijeenkomst 2 december 2021
lees meerKennisbijeenkomst Capra Maastricht 30 november 2021
Kennisbijeenkomst 18 november 2021
lees meerArbeidsrechtelijke klassiekers voor op de werkvloer: Davelaar/Allspan: Hoever gaat de rechtsbescherming van de ZZP’er?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – oktober 2021
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Den Haag: arbeidsongeschiktheid
Online kennisbijeenkomst 4 november
lees meerOnline kennisbijeenkomst Den Bosch: arbeidsongeschiktheid
Online kennisbijeenkomst 14 oktober
lees meerNoot AB Hoger beroep over een kerstcadeau
Artikel
lees meerNoot AB Ontslag brandweerman in verband met lidmaatschap Hells Angels
Artikel
lees meerZeg werknemer, ben jij gevaccineerd?
Artikel
lees meerOntslag wegens kritische berichten op LinkedIn over het vaccinatiebeleid?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – september 2021
Artikel
lees meerNoot JAR Openen gevangenisdeuren voor pizzabezorger wel verwijtbaar, maar niet ernstig
Artikel
lees meerOver de bedrijfsarts, bingo’s en ontslag
Artikel
lees meerWebinar: Aan de slag met cao ‘Aan de slag’
Webinar: Aan de slag met cao ‘Aan de slag’
lees meerOntslag vanwege weigering vaccinatie
Artikel
lees meerHet coronavirus en de overheid: arbeidsrechtelijke vragen
Artikel
lees meerHet coronavirus en privacyrechtelijke vragen
Artikel
lees meerDe preventieve rol van de bedrijfsarts (deel 2)
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst: overgang van onderneming bij uitvoering van Wmo en Jeugdwet
Online kennisbijeenkomst
lees meerDoorzoeken van de mailbox van de werknemer
Artikel
lees meerTerugblik kennisbijeenkomst 27 mei 2021: Actualiteiten openbaarheid van bestuur
Artikel
lees meerEen terugblik op de online Privacy Pauze van 25 mei 2021
Artikel
lees meerEen nieuw model van de verwerkersovereenkomst
Artikel
lees meerEuropese richtlijn zorgt voor veranderingen in het civiele arbeidsrecht
Artikel
lees meerDe leerarbeidsplaats: arbeidsovereenkomst, of niet?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – juni 2021
Artikel
lees meerDe VOG als ontbindende voorwaarde
Artikel
lees meerNoot JAR De ambtelijke molens en de onverwijlde opzegging
Artikel
lees meerJeugdwet, WMO, gemeenten, overgang van onderneming, een combinatie die aandacht verdient
Artikel
lees meerUpdate: Code oranje en vakantierichtlijnen
Artikel
lees meerAltruïsme of ernstig verwijtbaar handelen?
Artikel
lees meerWerknemer neemt ontslag op staande voet, vangt bot bij kantonrechter
Artikel
lees meerMag een werkgever voorwaarden verbinden aan de wedertewerkstelling van werknemer?
Artikel
lees meerWebinar Arbeidsconflicten: het belang van een vroegtijdige, multidisciplinaire aanpak
Webinar 15 juli
lees meerDiefstal en mishandeling ≠ diefstal en/of mishandeling
Artikel
lees meerOp staande voet of de e-grond? Werkgever, kies snel en bewust!
Artikel
lees meerNiet meewerken aan re-integratie uit angst voor corona
Artikel
lees meerNoot JAR Passende uitkeringsregeling sector gemeenten
Artikel
lees meerDe bedrijfsarts in de knel?
Artikel
lees meerBesluit tot opschorting reiskostenvergoeding niet instemmingsplichtig
Artikel
lees meerGastcolumn: Voorkomen is beter dan genezen
Artikel
lees meerStructuurwijziging van de ambtelijke top van de gemeente
Artikel
lees meerWerkgevers en werknemers akkoord over arbeidsmarkthervormingen
Artikel
lees meerWet Woo: gevolgen voor de onderwijssector
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Zwolle 24 juni en 1 juli 2021
Online kennisbijeenkomst 10 juni
lees meerHet OR-privacyboekje
Artikel
lees meerToegangstesten en testbewijzen in het onderwijs (mbo en ho)
Artikel
lees meerKomt een militair bij de dokter
Artikel
lees meerOntslag op staande voet: onverwijld is ook écht onverwijld
Artikel
lees meerCorona & Privacy: een korte terugblik op de online Privacy Pauze van 20 april 2021
Artikel
lees meerEen eerste blik op de Wet open overheid
Artikel
lees meerWat gaat voor: oordeel bedrijfsarts of deskundigenoordeel UWV?
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Bosch 22 april 2021
Online kennisbijeenkomst 22 april
lees meerDatalekken: een korte terugblik op de online Privacy Pauze van 30 maart 2021
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Maastricht 10 juni 2021
Online kennisbijeenkomst 10 juni
lees meerLangdurig ziek? Extra inspanning vereist bij herplaatsing
Artikel
lees meerOnline Privacy Pauze
U verzorgt uw kopje koffie, wij bespreken met u het laatste privacy-nieuws in het publieke domein.
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Haag 27 mei 2021
Online kennisbijeenkomst 27 mei
lees meerAanstelling? Arbeidsovereenkomst? Hoe een rechter verdwaalt in de Wnra…
Artikel
lees meerBovenwettelijke uitkeringsrechten uit de CAO Gemeenten en de WNT
Artikel
lees meerWerken met oproepkrachten? Vergeet het aanbod van een vaste arbeidsomvang niet
Artikel
lees meerEen jaar later en 100 adviezen van het OMT verder: Covid-19
Artikel
lees meerMag ik een ongevaccineerde medewerker de toegang tot de werkplek weigeren? Of ontslaan?
Artikel
lees meerDe jurisprudentie van het eerste jaar Wnra
Artikel
lees meerZiekte en disfunctioneren: een complexe combi
Artikel
lees meerVoorstel Wet werken waar je wil
Artikel
lees meerArbeidsrechtelijke rechtszaken over ambtenaren in de tweede helft van 2020
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerWeigering passende functie te aanvaarden? Dan geen transitievergoeding!
Artikel
lees meerFunctie-ontheffing bij de rijksoverheid
Artikel
lees meerBent u eigenlijk wel eigenrisicodrager?
Artikel
lees meerTijd voor reorganisatie
Artikel
lees meerRecht op een transitievergoeding? Hoe een rechter verdwaalt in de Wnra…
Artikel
lees meerNut en noodzaak van ambtelijke gedragscodes
Artikel
lees meerDe preventieve rol van de bedrijfsarts
Artikel
lees meerDatalek: voorkomen is beter dan genezen
Artikel
lees meerVerplicht vaccineren, ja of nee?
Artikel
lees meerWet bedrag ineens, RVU en verlofsparen akkoord in Eerste Kamer
Artikel
lees meerAmbtenaar die herhaaldelijk liegt over afreizen naar een land met code oranje handelt ernstig verwijtbaar
Artikel
lees meerMondkapjesplicht valt onder het instructierecht
Artikel
lees meerEen ‘oud’ Sociaal Statuut: geldt dat nog?
Artikel
lees meerOntslag op staande voet na mishandeling van een cliënt? Bezint eer ge begint!
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Haag 4 februari 2021
Online kennisbijeenkomst 4 februari
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Bosch 21 en 28 januari 2021
Online kennisbijeenkomst 21 januari
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Maastricht 16 maart 2021
Online kennisbijeenkomst 16 maart
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Zwolle 25 en 30 maart 2021
Online kennisbijeenkomst 25 maart
lees meerGeen ‘slapende dienstverbanden’ in de sector Gemeenten en de sector Rijk?
Artikel
lees meerPartijbedoeling niet relevant bij kwalificatie arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerCovid-19 en de mondkapjesplicht
Artikel
lees meerWetsvoorstel ‘RIV-toets UWV door arbeidsdeskundigen’
Artikel
lees meerDe VOG-verklaring als essentieel onderdeel in de totstandkoming van een arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerDe invloed van toekomstige reorganisaties op een beëindigingsovereenkomst
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Zwolle
Online kennisbijeenkomst 24 en 26 november en 1 december
lees meerOnly a few pints a day keeps the doctor away
Artikel
lees meerIs Covid-19 van invloed op de omvang van de billijke vergoeding?
Artikel
lees meerZet een contractuele opzegtermijn de WNT opzij?
Artikel
lees meerPas op: onder het gemiddelde presteren is nog geen disfunctioneren!
Artikel
lees meerOnline Privacy Pauze
U verzorgt uw kopje koffie, wij bespreken met u het laatste privacy-nieuws in het publieke domein.
lees meerWetsvoorstel Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
Artikel
lees meerDe NOW-regeling en loonkosten van uitzendkrachten
Artikel
lees meerStrafrechtelijke vrijspraak kan gevolgen hebben voor ontslag ambtenaar
Artikel
lees meerToename van arbeidsrechtelijke rechtszaken over ambtenaren
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerOntslagrecht versoepeld? Eerste ontbinding op basis van de ‘cumulatiegrond’ een feit!
Artikel
lees meerReorganiseren na normaliseren (TAR juni 2020)
Artikel
lees meerHet uitsluiten van een lid van de ondernemingsraad
Artikel
lees meerCode oranje en vakantierichtlijnen
Artikel
lees meerDe beëindigingsvergoeding van de topfunctionaris: de toezichthouder teruggefloten
Artikel
lees meerOmvang re-integratieverplichting werknemer: hoe zat het ook al weer?
Artikel
lees meerWat houdt de NOW-regeling 2.0 in?
Artikel
lees meerOver de plicht tot (?) en het recht op (?) thuiswerken in tijden van corona
Artikel
lees meerDe eerste ‘coronacrisis’-uitspraken zijn een feit
Artikel
lees meerEen deal over een dienstverband voor 01-01-2020 is een arbeidsovereenkomst maar geen geslaagde deal (bezint voor gij begint)
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerOmvang re-integratieverplichting werkgever: hoe zat het ook al weer?
Artikel
lees meerCOVID-19 (Corona), re-integratie en het UWV – 3
Artikel
lees meerVirtuele Privacy Pauze
U verzorgt uw kopje koffie, wij bespreken met u het laatste privacy-nieuws in het publieke domein.
lees meerNiet ieder informatieverzoek is een Wob-verzoek!
Artikel
lees meerWerkgever aansprakelijk voor burn-out? Makkelijker gezegd dan gedaan.
Artikel
lees meerDe eenzijdige wijziging van de arbeidsovereenkomst – het Fair Play Arrest
Artikel
lees meerAanvullend geboorteverlof per 1 juli ingevoerd
Artikel
lees meerPrivacy: enkele hoogtepunten van de afgelopen maand
Artikel
lees meer€ 725.000,00 boete voor werkgever wegens toegangscontrole met vingerafdrukken
Artikel
lees meerThuiswerken, de zorgplicht van de werkgever en de rol van de ondernemingsraad
Artikel
lees meerControle en ontslag van een ‘arbeidsongeschikte’ werknemer
Artikel
lees meerTransitievergoeding bij herplaatsing van een langdurig arbeidsongeschikte medewerker
Artikel
lees meerCOVID-19 (Corona), re-integratie en het UWV
Artikel
lees meerOvergang van onderneming voor overheden
Artikel
lees meerArbeidsrechtelijke klassiekers voor op de werkvloer: het Condor-arrest
Artikel
lees meerUpdate Alcohol- en drugstesten: maak werk van ADM-beleid
Artikel
lees meerRecht op compensatie van de transitievergoeding voor diepslapers?
Artikel
lees meerTijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming provincies, gemeenten, waterschappen en de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba
Artikel
lees meerCao Gemeenten: contact met besmet persoon moet worden gemeld
Artikel
lees meerDe NOW in de (semi-)publieke sector, de sociale werkvoorziening en de participatiebedrijven
Artikel
lees meerCRvB-jurisprudentie blijft relevant voor ambtenaren
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerAutoriteit Persoonsgegevens over privacy en corona
Artikel
lees meerHerplaatsingsonderzoek: oud en nieuw
Artikel
lees meerMisverstanden over ABP-pensioen
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerKennisbijeenkomst Recente jurisprudentie en actualiteiten in Heerlen – 14 mei
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst Cao Gemeenten en Cao SGO in Roermond – 10 maart
Kennisbijeenkomst
lees meerOntslag wegens handelen in strijd met kernwaarden
Artikel
lees meerWerkgever vernietigt arbeidsovereenkomst na bedrog psychotherapeut op CV
Artikel
lees meerDe rol van de bedrijfsarts volgens het Centraal Tuchtcollege Gezondheidszorg
Artikel
lees meerDe arbeidsrechtadvocaat als conflictmanager
Artikel
lees meerDe langverwachte eerste uitspraak over de i-grond
Artikel
lees meerZiekmelding vanuit het buitenland; wat nu?
Artikel
lees meerEen blog, een zoenende matroos, en een arbeidsrechtelijk (bijna) voorwaardelijk ontslag
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meer(Overheids)werkgever: Vraag UWV tijdig om compensatie van uitbetaalde transitievergoedingen aan arbeidsongeschikte werknemers
Artikel
lees meerArbeidsrechtelijke klassiekers voor de werkvloer: Groen/Schoevers
Artikel
lees meerFocus op privacy
Artikel
lees meerEerste blog Publiek arbeidsrecht is aanleiding voor noot in Jurisprudentie Arbeidsrecht
Noot Jurisprudentie Arbeidsrecht
lees meerInterim-bestuurder: Beloning en WNT
Artikel
lees meerGeslaagde kennisbijeenkomsten januari ‘Welkom arbeidsrecht’ in ‘s-Hertogenbosch, Groningen en Zwolle
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst ‘Welkom arbeidsrecht’ en Nieuwjaarsborrel in Den Haag – 30 januari
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst ‘Welkom arbeidsrecht’ in Groningen – 30 januari
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst Wnra, Cao Gemeenten en integriteit Maastricht – 30 januari
Kennisbijeenkomst
lees meerEen leerzame ontbinding van een tijdelijke arbeidsovereenkomst
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerKennisbijeenkomst ‘Welkom arbeidsrecht’ en Nieuwjaarsborrel ‘s-Hertogenbosch – 16 januari
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst ‘Werkgeluk’ Maastricht – 9 januari
Kennisbijeenkomst
lees meerNu al een interessante uitspraak over publiek arbeidsrecht
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerWelkom arbeidsrecht: een arbeidsrechtelijke tip 10!
Artikel
lees meerNieuw: Eerste Hulp bij Arbeidsrecht
Nieuws
lees meerAankondiging: Blog over arbeidsrecht
Nieuws
lees meerAanpassing Ontslagregeling in verband met Wnra
Artikel
lees meerHoge Raad: maak de slapende dienstverbanden wakker!
Artikel
lees meerActualiteitendagen 2020
Vierdaagse interactieve cursus over actualiteiten verspreid over 2020
lees meerOntslag tijdens de proeftijd
Artikel
lees meerCao Gemeenten: toch passende regeling bij verstoorde arbeidsverhouding
Artikel
lees meerTerugblik kennisbijeenkomst Wnra en fiscaliteiten – 7 november (2019)
Kennisbijeenkomst
lees meerRegiobijeenkomst Wnra en Wab in Hardinxveld-Giessendam – 29 oktober (2019)
Kennisbijeenkomst
lees meerGeen algemeenverbindendverklaring voor de Cao Gemeenten
Artikel
lees meerLoondoorbetaling is geen beëindigingsvergoeding
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Wet arbeidsmarkt in balans en de positie van de zzp’er in Maastricht – 10 oktober (2019)
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst Actualiteiten Wnra en arbeidsrecht in Heerhugowaard – 10 oktober (2019)
Kennisbijeenkomst
lees meerVereniging van bedrijfsartsen publiceert richtlijn Conflicten in de werksituatie
Artikel
lees meerArbeidsrecht in de praktijk: “Kunt u hem niet overplaatsen?”
Artikel
lees meerVia een participatietraject in dienst bij de gemeente?
Artikel
lees meerArbeidsrecht in de praktijk – de overplaatsing
Artikel
lees meerPayrolling onder de Wab
Artikel
lees meerOver disfunctioneren en (het opzegverbod tijdens) ziekte
Artikel
lees meerCapra Advocaten maakt uw gemeenschappelijke regeling Wnra-proof
Artikel
lees meerFeitenonderzoeken en privacybescherming
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Flexibele arbeid, tijdelijke dienstverbanden en andere praktische zaken na invoering van de Wnra – 13 juni (2019)
Kennisbijeenkomst
lees meerHet belang van urenregistratie
Artikel
lees meerOver het aanbieden (en weigeren?) van een schriftelijke arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerCapra Advocaten stelt model-arbeidsovereenkomsten beschikbaar
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst cao Gemeenten in Kapelle – 18 april (2019)
Kennisbijeenkomst
lees meerAanpassingswetgeving WNRA: drie praktijkvragen beantwoord
Artikel
lees meerAdvies bij toepassing model arbeidsovereenkomst VNG
Artikel
lees meerAdvies bij toepassing model arbeidsovereenkomst VNG
Artikel
lees meerScan uw lokale regelingen voor de invoering van de Wnra
Artikel
lees meerMedewerker ziek uit dienst? Pas op voor verhaal Ziektewetuitkering!
Artikel
lees meerWetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans aangenomen door de Tweede Kamer
Artikel
lees meerNieuw toetsingskader Regeling voor vervroegde uittreding (RVU)
Artikel
lees meerNieuw: Wnra-helpdesk voor vragen over normalisering
Nieuws
lees meerDe gevolgen van de Wnra voor privatiseren en deprivatiseren
Artikel
lees meerCao Gemeenten: technische omzetting met verregaande (inhoudelijke) gevolgen?
Artikel
lees meerGeschillenbeslechting in de cao Gemeenten
Artikel
lees meerHet wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans: weer een verandering in het arbeidsrecht?
Artikel
lees meerAanpassingswetgeving Wnra: veel ’techniek’ maar ook ‘praktisch relevant’
Artikel
lees meerDe Capra Academie in 2019
Artikel
lees meerOver de Wnra, de (concept)cao gemeenten en diefstal
Artikel
lees meerMoet de werkgever zieke medewerkers milder beoordelen dan gezonde collega’s?
Artikel
lees meerRe-integratie van zieke medewerkers: het blijft opletten geblazen!
Artikel
lees meerHoge Raad: ‘Sociaal plan met vrijwilligers- en plaatsmakersregeling kwalificeert niet als RVU’
Artikel
lees meerOntslag op staande voet zes dagen voor einde van de arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerWendbaar werken bij de overheid
Nieuws
lees meer12 Vragen en antwoorden over de AVG
Artikel
lees meerUitgesproken: Klimaatbeheersing
Artikel
lees meer