De Wnra heeft op vele zijpaden ingrijpende veranderingen. Het hierna te bespreken zijpad gaat over het uit- of inbesteden van activiteiten door overheidsorganen (ook wel privatiseren of deprivatiseren).
Overgang van onderneming (1)
In het geval een onderneming geheel of gedeeltelijk wordt overgenomen gelden specifieke regels van overgang van onderneming, op grond van een Europese Richtlijn, die in de Nederlandse arbeidswetgeving zijn opgenomen (artikelen 7:662-7:666 BW). Deze regels geven aan dat bij overgang van onderneming het binnen die onderneming werkzame personeel van rechtswege bij de overnemende partij (verkrijger) in dienst treedt tegen (kortweg) dezelfde arbeidsvoorwaarden. Ook geldt een opzegverbod (artikel 7:670 lid 8 BW). Doel is bescherming van werknemers.
Huidige situatie overheidssector
Nu is het zo dat artikel 7:615 BW bepaalt dat het arbeidsrecht, en dus ook de bepalingen over overgang van onderneming die onder het arbeidsrecht vallen, niet van toepassing zijn op ambtenaren. Voor de praktijk betekent dit dat ambtenaren bij privatisering niet automatisch overgaan naar de verkrijger, maar achterblijven bij de overheidswerkgever, die kan besluiten om de ambtenaren te herplaatsen of te detacheren of een aanbod te doen van een arbeidsovereenkomst bij de nieuwe werkgever.
Wnra
Aangezien met de inwerkingtreding van de Wnra artikel 7:615 BW komt te vervallen, zullen ook in de publieke sectoren de regels van overgang van onderneming van toepassing worden op de ambtenaren met (dan) een arbeidsovereenkomst.
1. Privatisering
In het vervolg zijn, anders dan nu, ook bij privatisering in de publieke sector in beginsel de regels van overgang van onderneming van toepassing op overheidswerknemers. Als gevolg hiervan treden overheidswerknemers automatisch in dienst van de verkrijger onder (kortweg) dezelfde arbeidsvoorwaarden.
Dat ook bij privatisering in de publieke sector de regels van overgang van onderneming van toepassing zijn op overheidswerknemers is overigens niet absoluut. De regels voor overgang van onderneming vormen een uitwerking van de Europese Richtlijn 2001/23/EG. In de Richtlijn is aangegeven dat deze van toepassing is op een economische eenheid die met het oog op voortzetting van al dan niet hoofdzakelijk economische activiteiten haar identiteit behoudt (2). In de Richtlijn is bepaald dat deze van toepassing is op openbare en particuliere ondernemingen die een economische activiteit uitoefenen. Uit de rechtspraak blijkt dat geen sprake is van een economische activiteit als het gaat om activiteiten die (uitsluitend) tot de uitoefening van openbaar gezag behoren. De overgang van onderneming-regels gelden dus niet in het geval dat het om zuivere overheidstaken gaat. In de rechtspraak is uitgemaakt dat de regels ook niet gelden wanneer sprake is van reorganisatie van de structuur van openbare lichamen of de overgang van bestuurstaken tussen openbare lichamen, omdat deze activiteiten niet als economisch kwalificeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de overheveling van administratieve taken van een gemeenschappelijke regeling naar een gemeente. Wanneer er geen sprake is van een economische activiteit die overgaat, is er geen sprake van overgang van onderneming, en zijn de daarbij behorende (spel)regels niet van toepassing.
Ook dit ligt genuanceerd. Als het gaat om diensten die zijn bestemd ten behoeve van het openbaar belang, zonder winstoogmerk, maar die concurreren met diensten die door marktpartijen mét winstoogmerk worden aangeboden, dan kunnen deze wel aangemerkt worden als een economische activiteit.
De Wnra brengt fundamentele veranderingen. De Wnra brengt kort en wel met zich dat in het vervolg meer dan nu de vraag zich zal voordoen of het gaat om activiteiten die tot de uitoefening van het openbaar gezag behoren en/of in concurrentie plaatsvinden met diensten die door marktpartijen met een winstoogmerk worden aangeboden.
2. Deprivatisering
Ook ten aanzien van deprivatisering heeft de Wnra gevolgen voor overheidswerkgevers. Deprivatisering zal in het vervolg ook worden beheerst door de regels van overgang van onderneming. Nu is het zo dat werknemers die overgaan naar een overheidswerkgever niet van rechtswege een ambtelijke aanstelling verkrijgen. De juridische positie van de werknemer is daardoor niet duidelijk. Tegelijkertijd is in de rechtspraak te zien dat de overgang van onderneming-regels dan gewoon wel werking kunnen hebben. Als de Wnra in werking is getreden zullen deze werknemers in elk geval automatisch met alle rechten en verplichtingen voortvloeiend uit de arbeidsovereenkomst overgaan naar de overheidswerkgever. De huidige onduidelijkheid is dan niet meer aan de orde.
Het belang voor de praktijk
Vorenstaand kader kan voor de praktijk interessante vraagstukken opleveren. Hoe moet bijvoorbeeld de privatisering van een gemeentelijk zwembad in dit licht worden gezien? Of het samenbrengen van gemeentelijke afvalstoffendiensten in een (overheids-)BV? Of regionale samenwerkingsverbanden, waarbij de formele bevoegdheden blijven rusten bij de publieke rechtspersonen? Of een gemeentelijke herindeling? Of het privatiseren van het openbaar parkeren in de gemeente?
Het belang van het antwoord op dergelijke vragen is evident, omdat het rechtsgevolg van overgang van onderneming is dat alle op dat moment bestaande rechten en plichten uit de arbeidsovereenkomst automatisch (van rechtswege) overgaan naar de verkrijger. Artikel 7:663 BW schrijft dat dwingend voor, met in artikel 7:664 BW een uitzondering voor pensioenovereenkomsten. De verkrijger wordt dan dus op dezelfde wijze gebonden aan de op het tijdstip van de overdracht bestaande aanstellingen als de overdrager.
Indien de (spel)regels van overgang van onderneming niet van toepassing zijn, dan zal – net als nu – nodig zijn dat vakorganisaties (en de ondernemingsraad) betrokken worden bij het overleg voorafgaand aan de privatisering om de gevolgen daarvan goed te ondervangen.
(1) Juridisch kader: Overgang van onderneming
Van een overgang van onderneming is sprake als een economische eenheid die haar identiteit behoudt, overgaat, ten gevolge van een overeenkomst of fusie of een splitsing. Op basis van jurisprudentie van het Hof van Justitie van de EU moeten daarbij de volgende vragen worden beantwoord:
- Is er sprake van een economische eenheid?
- Kan gesproken worden van een overeenkomst ten gevolge waarvan die eenheid is overgegaan?
- Heeft de bedoelde eenheid haar identiteit behouden?
Contact over dit onderwerp

Sjoerd Richters
Gerelateerd
- Alle
- Overheid Arbeidsverhoudingen
- Normalisering Ambtenarenrecht
- Overheid Arbeidsverhoudingen Bestuurlijke samenwerking
Mondkapjesplicht valt onder het instructierecht
Artikel
lees meerEen ‘oud’ Sociaal Statuut: geldt dat nog?
Artikel
lees meerOntslag op staande voet na mishandeling van een cliënt? Bezint eer ge begint!
Artikel
lees meerHoogleraar terecht ontslagen
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Haag 4 februari 2021
Online kennisbijeenkomst 4 februari
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Bosch 21 en 28 januari 2021
Online kennisbijeenkomst 21 januari
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Maastricht 16 maart 2021
Online kennisbijeenkomst 16 maart
lees meerGeen ‘slapende dienstverbanden’ in de sector Gemeenten en de sector Rijk?
Artikel
lees meerPartijbedoeling niet relevant bij kwalificatie arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerCovid-19 en de mondkapjesplicht
Artikel
lees meerWetsvoorstel ‘RIV-toets UWV door arbeidsdeskundigen’
Artikel
lees meerDe VOG-verklaring als essentieel onderdeel in de totstandkoming van een arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerDe invloed van toekomstige reorganisaties op een beëindigingsovereenkomst
Artikel
lees meerDe cumulatiegrond: ‘Nul’ plus ‘iets dat niets is’ wordt niet meer dan dat ‘iets dat niets is’
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Zwolle
Online kennisbijeenkomst 24 en 26 november en 1 december
lees meerOnly a few pints a day keeps the doctor away
Artikel
lees meerIs Covid-19 van invloed op de omvang van de billijke vergoeding?
Artikel
lees meerZet een contractuele opzegtermijn de WNT opzij?
Artikel
lees meerPas op: onder het gemiddelde presteren is nog geen disfunctioneren!
Artikel
lees meerOnline Privacy Pauze
U verzorgt uw kopje koffie, wij bespreken met u het laatste privacy-nieuws in het publieke domein.
lees meerWetsvoorstel Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
Artikel
lees meerDe NOW-regeling en loonkosten van uitzendkrachten
Artikel
lees meerStrafrechtelijke vrijspraak kan gevolgen hebben voor ontslag ambtenaar
Artikel
lees meerHet belang van de ‘peildatum’ bij reorganiseren, in het bijzonder bij gemeenten
Artikel
lees meerHet coronavirus en de overheid: arbeidsrechtelijke vragen
Artikel
lees meerHet coronavirus en privacyrechtelijke vragen
Artikel
lees meerAmbtenaren blijven bijzondere werknemers
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerToename van arbeidsrechtelijke rechtszaken over ambtenaren
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerOntslagrecht versoepeld? Eerste ontbinding op basis van de ‘cumulatiegrond’ een feit!
Artikel
lees meerReorganiseren na normaliseren (TAR juni 2020)
Artikel
lees meerFrauderende ambtenaar terecht op staande voet ontslagen
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerHet uitsluiten van een lid van de ondernemingsraad
Artikel
lees meerCode oranje en vakantierichtlijnen
Artikel
lees meerCursus Als werkgever beter gebruik maken van de adviezen van de bedrijfsarts
In één middag op de hoogte over alles wat u moeten over de adviezen van de bedrijfsarts
lees meerCorona-jurisprudentie: het vervolg
Artikel
lees meerReorganiseren kun je leren: reorganisatie in de publieke sector
In één middag op de hoogte over alles wat u moeten over een reorganisatie
lees meerDe beëindigingsvergoeding van de topfunctionaris: de toezichthouder teruggefloten
Artikel
lees meerOmvang re-integratieverplichting werknemer: hoe zat het ook al weer?
Artikel
lees meerWat houdt de NOW-regeling 2.0 in?
Artikel
lees meerOver de plicht tot (?) en het recht op (?) thuiswerken in tijden van corona
Artikel
lees meerDe eerste ‘coronacrisis’-uitspraken zijn een feit
Artikel
lees meerEen deal over een dienstverband voor 01-01-2020 is een arbeidsovereenkomst maar geen geslaagde deal (bezint voor gij begint)
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerOmvang re-integratieverplichting werkgever: hoe zat het ook al weer?
Artikel
lees meerCOVID-19 (Corona), re-integratie en het UWV – 3
Artikel
lees meerVirtuele Privacy Pauze
U verzorgt uw kopje koffie, wij bespreken met u het laatste privacy-nieuws in het publieke domein.
lees meerNiet ieder informatieverzoek is een Wob-verzoek!
Artikel
lees meerActualiteiten (publiek) arbeidsrecht: stand van zaken na de Wnra (online)
In één middag op de hoogte van de laatste wet- en regeling en de actuele jurisprudentie
lees meerWerkgever aansprakelijk voor burn-out? Makkelijker gezegd dan gedaan.
Artikel
lees meerDe eenzijdige wijziging van de arbeidsovereenkomst – het Fair Play Arrest
Artikel
lees meerAanvullend geboorteverlof per 1 juli ingevoerd
Artikel
lees meerCursus Privacy op de werkvloer (online cursus)
De AVG concreet gemaakt voor de omgang met persoonsgegevens van personeel
lees meerPrivacy: enkele hoogtepunten van de afgelopen maand
Artikel
lees meer€ 725.000,00 boete voor werkgever wegens toegangscontrole met vingerafdrukken
Artikel
lees meerThuiswerken, de zorgplicht van de werkgever en de rol van de ondernemingsraad
Artikel
lees meerControle en ontslag van een ‘arbeidsongeschikte’ werknemer
Artikel
lees meerTransitievergoeding bij herplaatsing van een langdurig arbeidsongeschikte medewerker
Artikel
lees meerCOVID-19 (Corona), re-integratie en het UWV
Artikel
lees meerOvergang van onderneming voor overheden
Artikel
lees meerCursus Ziekteverzuim van A tot Z (ook online)
Na deze cursus weet u alles over ziekteverzuim
lees meerArbeidsrechtelijke klassiekers voor op de werkvloer: het Condor-arrest
Artikel
lees meerUpdate Alcohol- en drugstesten: maak werk van ADM-beleid
Artikel
lees meerRecht op compensatie van de transitievergoeding voor diepslapers?
Artikel
lees meerTijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming provincies, gemeenten, waterschappen en de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba
Artikel
lees meerCao Gemeenten: contact met besmet persoon moet worden gemeld
Artikel
lees meerDe NOW in de (semi-)publieke sector, de sociale werkvoorziening en de participatiebedrijven
Artikel
lees meerCRvB-jurisprudentie blijft relevant voor ambtenaren
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerAutoriteit Persoonsgegevens over privacy en corona
Artikel
lees meerRaadsvergaderingen onder het coronatijdperk
Artikel
lees meerHerplaatsingsonderzoek: oud en nieuw
Artikel
lees meerMisverstanden over ABP-pensioen
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerKennisbijeenkomst Recente jurisprudentie en actualiteiten in Heerlen – 14 mei
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst Cao Gemeenten en Cao SGO in Roermond – 10 maart
Kennisbijeenkomst
lees meerOntslag wegens handelen in strijd met kernwaarden
Artikel
lees meerWerkgever vernietigt arbeidsovereenkomst na bedrog psychotherapeut op CV
Artikel
lees meerDe rol van de bedrijfsarts volgens het Centraal Tuchtcollege Gezondheidszorg
Artikel
lees meerDe arbeidsrechtadvocaat als conflictmanager
Artikel
lees meerDe langverwachte eerste uitspraak over de i-grond
Artikel
lees meerZiekmelding vanuit het buitenland; wat nu?
Artikel
lees meerEen blog, een zoenende matroos, en een arbeidsrechtelijk (bijna) voorwaardelijk ontslag
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meer(Overheids)werkgever: Vraag UWV tijdig om compensatie van uitbetaalde transitievergoedingen aan arbeidsongeschikte werknemers
Artikel
lees meerArbeidsrechtelijke klassiekers voor de werkvloer: Groen/Schoevers
Artikel
lees meerFocus op privacy
Artikel
lees meerEerste blog Publiek arbeidsrecht is aanleiding voor noot in Jurisprudentie Arbeidsrecht
Noot Jurisprudentie Arbeidsrecht
lees meerInterim-bestuurder: Beloning en WNT
Artikel
lees meerWerkgevers opgelet: wat moet u voor 1 april 2020 regelen voor de lage WW-premie?
Artikel
lees meerGeslaagde kennisbijeenkomsten januari ‘Welkom arbeidsrecht’ in ‘s-Hertogenbosch, Groningen en Zwolle
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst ‘Welkom arbeidsrecht’ en Nieuwjaarsborrel in Den Haag – 30 januari
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst ‘Welkom arbeidsrecht’ in Groningen – 30 januari
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst Wnra, Cao Gemeenten en integriteit Maastricht – 30 januari
Kennisbijeenkomst
lees meerEen leerzame ontbinding van een tijdelijke arbeidsovereenkomst
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerKennisbijeenkomst ‘Welkom arbeidsrecht’ en Nieuwjaarsborrel ‘s-Hertogenbosch – 16 januari
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst ‘Werkgeluk’ Maastricht – 9 januari
Kennisbijeenkomst
lees meerNu al een interessante uitspraak over publiek arbeidsrecht
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerWelkom arbeidsrecht: een arbeidsrechtelijke tip 10!
Artikel
lees meerNieuw: Eerste Hulp bij Arbeidsrecht
Nieuws
lees meerAankondiging: Blog over arbeidsrecht
Nieuws
lees meerAanpassing Ontslagregeling in verband met Wnra
Artikel
lees meerHoge Raad: maak de slapende dienstverbanden wakker!
Artikel
lees meerLeergang Arbeidsrecht
Een gedegen en actueel overzicht van het civiele arbeidsrecht
lees meerHet arbeidsrecht in de publieke sector: een terugkomdag
Interactieve cursus over actualiteiten in het arbeidsrecht
lees meerCursus Inleiding arbeidsrecht voor de overheid
In twee dagdelen een eerste overzicht van het arbeidsrecht
lees meerActualiteitendagen 2020
Vierdaagse interactieve cursus over actualiteiten verspreid over 2020
lees meerCursus Dossieropbouw voor de overheid in het arbeidsrecht
Praktische cursus over de opbouw van een goed personeelsdossier in het arbeidsrecht
lees meerCursus Inleiding ambtenarenrecht
In twee dagdelen een goed overzicht van het ambtenarenrecht
lees meerCursus Arbeidsrecht voor managers en leidinggevenden bij de overheid (ook online)
Korte introductie van het arbeidsrecht voor managers en leidinggevenden
lees meerRegels voor het regelen: Masterclass vaststellingsovereenkomsten
In één middag op de hoogte over alles wat u moeten over het sluiten van een vaststellingsovereenkomst
lees meerOntslag tijdens de proeftijd
Artikel
lees meerCao Gemeenten: toch passende regeling bij verstoorde arbeidsverhouding
Artikel
lees meerTerugblik kennisbijeenkomst Wnra en fiscaliteiten – 7 november (2019)
Kennisbijeenkomst
lees meerRegiobijeenkomst Wnra en Wab in Hardinxveld-Giessendam – 29 oktober (2019)
Kennisbijeenkomst
lees meerGeen algemeenverbindendverklaring voor de Cao Gemeenten
Artikel
lees meerLoondoorbetaling is geen beëindigingsvergoeding
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Wet arbeidsmarkt in balans en de positie van de zzp’er in Maastricht – 10 oktober (2019)
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst Actualiteiten Wnra en arbeidsrecht in Heerhugowaard – 10 oktober (2019)
Kennisbijeenkomst
lees meerVereniging van bedrijfsartsen publiceert richtlijn Conflicten in de werksituatie
Artikel
lees meerArbeidsrecht in de praktijk: “Kunt u hem niet overplaatsen?”
Artikel
lees meerVia een participatietraject in dienst bij de gemeente?
Artikel
lees meerArbeidsrecht in de praktijk – de overplaatsing
Artikel
lees meerPayrolling onder de Wab
Artikel
lees meerOver disfunctioneren en (het opzegverbod tijdens) ziekte
Artikel
lees meerCapra Advocaten maakt uw gemeenschappelijke regeling Wnra-proof
Artikel
lees meerFeitenonderzoeken en privacybescherming
Artikel
lees meerDe Cao Gemeenten beschouwd
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Flexibele arbeid, tijdelijke dienstverbanden en andere praktische zaken na invoering van de Wnra – 13 juni (2019)
Kennisbijeenkomst
lees meerHet belang van urenregistratie
Artikel
lees meerOver het aanbieden (en weigeren?) van een schriftelijke arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerCapra Advocaten stelt model-arbeidsovereenkomsten beschikbaar
Artikel
lees meerPrivacy schending en de eis van onverwijldheid bij ontslag op staande voet versus strafontslag
Artikel
lees meerRechtspositionele maatregelen voorafgaand aan de normalisering
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst cao Gemeenten in Kapelle – 18 april (2019)
Kennisbijeenkomst
lees meerCapra Advocaten zorgseminar Wnra in de zorg
Zorgseminar Wnra in de zorg in Utrecht
lees meerCapra Advocaten en Vereniging werken voor waterschappen themabijeenkomsten reorganisatieontslag – 13 en 20 maart (2019)
Themabijeenkomst voor waterschappen
lees meerKennisbijeenkomst cao Gemeenten in Maastricht – 19 maart (2019)
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst cao Gemeenten in Venlo – 19 maart (2019)
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst cao Gemeenten in Sittard-Geleen – 14 maart (2019)
Kennisbijeenkomst
lees meerAanpassingswetgeving WNRA: drie praktijkvragen beantwoord
Artikel
lees meerHet openbaar onderwijs normaliseert verder
Artikel
lees meerAdvies bij toepassing model arbeidsovereenkomst VNG
Artikel
lees meerAdvies bij toepassing model arbeidsovereenkomst VNG
Artikel
lees meerScan uw lokale regelingen voor de invoering van de Wnra
Artikel
lees meerMedewerker ziek uit dienst? Pas op voor verhaal Ziektewetuitkering!
Artikel
lees meerDe Wnra heeft gevolgen voor uw mandaat- en volmachtbesluiten
Artikel
lees meerWetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans aangenomen door de Tweede Kamer
Artikel
lees meerToch geen doorbraak: geen transitievergoeding bij slapend dienstverband
Artikel
lees meerCapra Advocaten geeft 3 workshops voor Zorg aan zet Limburg
Nieuws
lees meerNieuw toetsingskader Regeling voor vervroegde uittreding (RVU)
Artikel
lees meerNieuw: Wnra-helpdesk voor vragen over normalisering
Nieuws
lees meerUpdate over het wetsvoorstel Normalisering voor het onderwijs
Artikel
lees meerDe gevolgen van de Wnra voor privatiseren en deprivatiseren
Artikel
lees meerDe rechtspositie van de medisch specialist
Artikel
lees meerCao Gemeenten: technische omzetting met verregaande (inhoudelijke) gevolgen?
Artikel
lees meerGewijzigd toetsingskader verwijtbare werkloosheid WW
Artikel
lees meerCursus Actualiteiten en verdieping WIA
In één middag bijgepraat over de laatste stand van zaken rond de WIA
lees meerGeschillenbeslechting in de cao Gemeenten
Artikel
lees meerHet wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans: weer een verandering in het arbeidsrecht?
Artikel
lees meerAanpassingswetgeving Wnra: veel ‘techniek’ maar ook ‘praktisch relevant’
Artikel
lees meerGeorganiseerd overleg wordt lokaal overleg buiten ondernemingsraad om
Artikel
lees meerBovenwettelijke uitkeringen en de transitievergoeding
Artikel
lees meerDe Capra Academie in 2019
Artikel
lees meerOver de Wnra, de (concept)cao gemeenten en diefstal
Artikel
lees meerCursus Het eerste en tweede ziektejaar en WIA
Na deze cursus weet u de weg binnen de WIA
lees meerCursus Normalisering rechtspositie ambtenaren en de Wwz
Wat betekenen de Wnra en Wwz voor uw organisatie?
lees meerCursus Disfunctioneren in het arbeidsrecht
Goed voorbereid op disfunctionerende medewerkers
lees meerCursus Eigenrisicodrager Ziektewet en WGA
De rechten, plichten en voordelen als u eigenrisicodrager bent
lees meerCursus Cao-recht
Cursus over de gevolgen van het vaststellen van een cao
lees meerTellen dienstjaren als ambtenaar mee bij het berekenen van de transitievergoeding?
Artikel
lees meerMoet de werkgever zieke medewerkers milder beoordelen dan gezonde collega’s?
Artikel
lees meerDe ambtenaar en overgang van onderneming, heel normaal of niet?
Artikel
lees meerDigitaal besluiten verzenden. KEI-makkelijk, of toch niet?
Artikel
lees meerRe-integratie van zieke medewerkers: het blijft opletten geblazen!
Artikel
lees meerHoge Raad: ‘Sociaal plan met vrijwilligers- en plaatsmakersregeling kwalificeert niet als RVU’
Artikel
lees meerOntslag op staande voet zes dagen voor einde van de arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerWendbaar werken bij de overheid
Nieuws
lees meer12 Vragen en antwoorden over de AVG
Artikel
lees meerUitgesproken: Klimaatbeheersing
Artikel
lees meerKantonrechter zeer kritisch over ongeschiktheidsontslag
Artikel
lees meerDe Capra Academie en Normalisering van het ambtenarenrecht
Artikel
lees meerHet wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans: gaat het arbeidsrecht wéér veranderen?
Artikel
lees meerJuryrapport Jo Maes / Capra Advocaten scriptieprijs 2017
Nieuws
lees meerUMC’S uitgezonderd van de normalisering?
Artikel
lees meerDe taken en verantwoordelijkheden van de bedrijfsarts
Artikel
lees meerUitgesproken: Frans Naerebout
Artikel
lees meerCapra Advocaten heeft bundel Integriteitsregels in het publieke domein geactualiseerd
Artikel
lees meerEigenrisico dragen voor ZW en WGA: wat betekent dat?
Artikel
lees meerCentrale Raad staat ongeschiktheidsontslag toe ondanks gebrekkig dossier en niet gevolgde interne gesprekkencyclus
Artikel
lees meerVervolg: Vrijwillige vertrekregeling in sociaal plan is geen RVU
Artikel
lees meerDoor Normalisering verdwijnt ambtenarenstatus onderwijsmedewerkers
Artikel
lees meerHerplaatsing en een transitievergoeding? Niets is wat het lijkt
Artikel
lees meerAnalyse overheidswerkgever
Nieuws
lees meerRechtsbescherming onder de Wnra
Artikel
lees meerNieuwe aanbevelingen rechtspraak voor schikking ter zitting in Wwz-zaken
Artikel
lees meerDe gevolgen van de Wnra voor het personeel van openbare universiteiten
Artikel
lees meerRegeerakkoord: de ‘normalisering’ gaat door en de WWZ wordt deels teruggedraaid!
Artikel
lees meerMaakt normalisering een einde aan procedures over beoordelingen?
Artikel
lees meerVerstoorde verhoudingen, toch geen ontslag
Artikel
lees meerKiest u voor een eigen cao of voor een sectorale cao?
Artikel
lees meerRegeerakkoord draait de WWZ op onderdelen terug en bevestigt de ‘normalisering’!
Artikel
lees meerVerdwijnt de status aparte van de ambtenaar?
Artikel
lees meerIn beeld: het ontslagrecht na de normalisering
Artikel
lees meerGastcolumn: Bewijsvoering en opbouw dossier cruciaal bij ontslag
Artikel
lees meerRe-integratieperikelen: loondoorbetaling terecht gestaakt?
Artikel
lees meerVerzekeringsarts: verlengstuk van Uwv of onafhankelijk deskundige?
Artikel
lees meerOverzicht van uitspraken over de toepassing van de CRvB-formule
Artikel
lees meerGeen sector-cao maar een eigen cao? De Wnra biedt ruimte voor ‘maatwerk’!
Artikel
lees meerWat zijn de gevolgen van de Evaluatiewet WNT?
Artikel
lees meerWet normalisering rechtspositie ambtenaren: nieuwe ontwikkelingen en vervolgstappen
Artikel
lees meerHof ’s-Hertogenbosch: ‘Vrijwillige vertrekregeling in Sociaal Plan is geen RVU’
Artikel
lees meerUitgesproken: Hoofddoek
Artikel
lees meerCentrale Raad van Beroep: “payroller geen ambtenaar”
Artikel
lees meerWerkgevers opgelet: uitbreiding no-riskpolis en mogelijk tussentijds oordeel UWV
Artikel
lees meerOverzicht van recente tuchtrechtspraak over de bedrijfsarts
Artikel
lees meerDe komst van nieuwe ambtenaren: welkom bij de club
Artikel
lees meerDe rol van de bedrijfsarts in de gewijzigde Arbowet
Artikel
lees meerWet normalisering: Minister presenteert “spoorboekje”
Artikel
lees meerSpraakmakende veranderingen in de SAW bij de waterschappen
Artikel
lees meerDe geschorste topfunctionaris
Artikel
lees meerNieuwe verzoekschriftprocedure geldt ook voor verzoek om vergoeding schade opgelopen tijdens dienst
Artikel
lees meerHoge Raad: payrolling is soms een uitzendovereenkomst
Artikel
lees meerVan ambtenarenrecht naar (civiel) arbeidsrecht
Artikel
lees meerHerhaald verzoek medewerker: ‘Al te goed is buurmans gek’
Artikel
lees meerSociale media: screening van sollicitanten en het gebruik door medewerkers
Artikel
lees meerWorden ambtenaren normale werknemers?
Artikel
lees meerKennisbijeenkomsten Wet normalisering rechtspositie ambtenaren
Nieuws
lees meerDe Wet normalisering rechtspositie ambtenaren: meer ambtenaren in meer soorten; wat betekent het voor uw organisatie?
Artikel
lees meerEen normaliseringsspecial voor u
Artikel
lees meerDe transitievergoeding, uitkeringsrechten op grond van een cao en de Wet normalisering
Artikel
lees meerNormalisering? Ik ben er wel klaar mee!
Artikel
lees meerBestuursrechter prikt door payrollconstructie heen: payrollkracht kan aanspraak maken op ambtelijke aanstelling
Artikel
lees meerKennistafel over zelfsturende teams
Nieuws
lees meerBuitengriffier
Artikel
lees meerWel of geen voorwaardelijke ontbinding onder de WWZ?
Artikel
lees meerEen andere manier van werken
Artikel
lees meerDe Ondernemingskamer gaat om: beperking van het adviesrecht bij de overheid
Artikel
lees meerDe ongeschikte schooldirecteur onder de Wwz
Artikel
lees meerWwz-landschap verder ingekleurd
Artikel
lees meerDe Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd: minder bescherming voor AOW’ers
Artikel
lees meerDe no-riskpolis; een korte bespiegeling van een stukje Ziektewet
Artikel
lees meerDe Wet werk en zekerheid bij de Rijksoverheid
Artikel
lees meerVerjaringsperikelen
Artikel
lees meerStrafrechtelijke immuniteit publiekrechtelijke rechtspersonen wordt gehandhaafd
Artikel
lees meerLoonsanctie verhalen op de bedrijfsarts?
Artikel
lees meerHelp: mijn ex-werknemer vordert schadevergoeding voor wettelijke vakantiedagen van voor 2012
Artikel
lees meerHet overgangsrecht van de Wgr
Artikel
lees meerHerplaatsingsonderzoek verplicht?
Artikel
lees meerDe “zieke” werknemer versus de “zieke” ambtenaar
Artikel
lees meerKlaar voor de normalisering?
Artikel
lees meerOntduiking Wwz?
Artikel
lees meerCapra Dossier Normalisering Ambtenarenrecht
Nieuws
lees meerFlexwerk bij gemeenten, let op de nieuwe ketenregeling en opvolgend werkgeverschap
Artikel
lees meerDe WNT haalt geen streep door ‘passende regeling’ bij ontslag
Artikel
lees meerDe bedrijfsarts: onderwerp van wetgeving en procedures
Artikel
lees meerIs de Wet gemeenschappelijke regelingen alweer aan herziening toe?
Artikel
lees meerPraktijktips Wwz: de aanzegplicht, het concurrentiebeding en de pro forma ontbinding
Artikel
lees meerDe prijs van de ‘wet normalisering’ na de WWZ: grotere verschillen tussen ambtenaren en niet-ambtenaren bij ontslag
Artikel
lees meerPayrolling, keep on rolling? Het kabinet slaat bres in payrollconstructie
Artikel
lees meerWet aanpak schijnconstructies (WAS)
Artikel
lees meerLaatste stand van zaken Wet werk en zekerheid
Artikel
lees meerOntslag op verzoek en het recht op een WW-uitkering
Artikel
lees meerHoe de transitievergoeding productiever zou kunnen worden ingericht bij het vinden van nieuw werk
Artikel
lees meerPrincipieel is ook een optie, sprak de opportunist
Artikel
lees meerWorkshop over duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers
Nieuws
lees meerAmbtelijke rechtspositie anno 2017
Artikel
lees meerWacht uw organisatie tot de quotumheffing wordt geïnd?
Artikel
lees meerWachtgeldgegevens en de Wob
Artikel
lees meerDoorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd
Artikel
lees meerKan het nog flexibeler
Artikel
lees meerNiet elke fout is een integriteitsschending
Artikel
lees meerJaarlijkse personeelsbeoordelingen bij gemeenten noodzakelijk per 1 januari 2016?
Artikel
lees meerSalarisverlaging slecht functionerende ambtenaren?
Artikel
lees meerHoe bereken je de vergoeding aanzegtermijn en transitievergoeding uit de WWZ?
Artikel
lees meerDe Participatiewet en Quotumwet in vogelvlucht
Artikel
lees meerUpdate Normalisering rechtspositie ambtenaren
Artikel
lees meerGenormaliseerde integriteitsdiscussie
Artikel
lees meerHoge Raad haalt streep door “vierde jaarcontract”
Artikel
lees meerDe reparatie van de WNT
Artikel
lees meerNieuwe gedachten over bestuurlijke samenwerking: de gedeelde wethouder
Artikel
lees meerFraude op school- let op de onverwijlde mededeling!
Artikel
lees meerActieve rol overheidswerkgever vereist bij re-integratie ex-medewerkers
Artikel
lees meerDe Wet werk en zekerheid en de aanzegtermijn
Artikel
lees meerAanpassing Ontslagbesluit per 1 januari 2015- de payrollwerknemer beschermd?
Artikel
lees meerFlexibele arbeidskrachten- van VAR-verklaring naar Beschikking geen loonheffing
Artikel
lees meerCRvB schept duidelijkheid over voorschotverlening ZW-uitkering
Artikel
lees meerHet katoenen jubileum van de ambtenarenrechters-formule
Artikel
lees meerHet grote risico van het eigen risico
Artikel
lees meerWWZ-scan biedt helpende hand
Artikel
lees meerDe Wet werk en zekerheid en het concurrentiebeding
Artikel
lees meerUitkering bij ontslag op andere gronden en de WNT
Artikel
lees meerWeigering aangeboden passende externe functie te aanvaarden
Artikel
lees meerDe Wet normering topinkomens en variabele beloningen
Artikel
lees meerEen nieuwe cao gemeenten
Artikel
l