Ik neem u even mee naar het civiele arbeidsrecht. Tegen een werkneemster, een verzekeringstechnisch specialiste bij de afdeling Advies en Acceptatie, van een verzekeringsbedrijf, was een strafrechtelijk onderzoek gestart in verband met onder meer belastingfraude (witwaspraktijken) en deelname aan een criminele organisatie. Betrokkene had van haar vriend en medeverdachte personenauto’s ter beschikking gesteld gekregen. Ook had zij geldbedragen gekregen waarmee zij haar huis en verbouwing had betaald.
Betrokkene had haar werkgeefster van het gestarte strafrechtelijk onderzoek niet c.q. te laat op de hoogte gesteld. Zij heeft verlof opgenomen. Op de laatste dag van haar verlof, heeft betrokkene haar leidinggevende op de hoogte gesteld van de inval in haar woning, van de aanhouding van haarzelf en haar vriend en van haar inverzekeringstelling. Op verzoek van de werkgever is de arbeidsovereenkomst met betrokkene door de kantonrechter ontbonden op grond van een dringende reden. De WW-uitkering die betrokkene vervolgens aanvraagt, wordt door het UWV geweigerd wegens verwijtbare werkloosheid. De strafzaak tegen de werkneemster vond overigens pas plaats nadat de arbeidsovereenkomst al was ontbonden en de uitkering al was geweigerd. In die strafzaak wordt betrokkene vrijgesproken van de haar ten laste gelegde feiten. De strafrechter oordeelt dat de werkneemster niet redelijkerwijs kon vermoeden dat de auto’s en het geld van een misdrijf afkomstig waren.
De werkneemster stelt beroep en hoger beroep in tegen de afwijzing van haar WW-uitkering. In de zaak die bij de Centrale Raad van Beroep speelt, (CRvB 10 april 2013, LJN BZ7284) gaat het om de vraag of de WW-uitkering terecht is geweigerd omdat sprake is van verwijtbare werkloosheid.
Op grond van artikel 24 WW, in samenhang bezien met artikel 27 van de WW weigert het UWV een WW-uitkering als iemand verwijtbaar werkloos is. Daarvan is sprake bij een ontslag op eigen verzoek en ontslag wegens een zogenoemde dringende reden als bedoeld in artikel 7:678 BW en de werknemer daarvan een verwijt kan worden gemaakt. In het ambtenarenrecht wordt strafontslag als verwijtbare werkloosheid aangemerkt. De vraag of terecht op deze grond een WW-uitkering is geweigerd, wordt als volgt getoetst.
Naar vaste jurisprudentie van de CRvB (vgl. bijvoorbeeld CRvB 26 juni 2013, ECLI: NL:CRVB:2013:716) is niet de route die de werkgever heeft gevolgd om tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst te komen doorslaggevend voor de vraag of sprake is van verwijtbare werkloosheid, maar alleen de ontslagreden. Er wordt door het UWV dus gekeken naar de feiten om te beoordelen of sprake is van verwijtbare werkloosheid.
Het UWV heeft zich in onze casus op het standpunt gesteld dat er een dingende reden was voor de beëindiging van het dienstverband, omdat betrokkene, gelet op haar functie en de aard van het bedrijf van werkgeefster – een verzekeringsmaatschappij- , meer openheid van zaken had moeten geven nadat zij als verdachte van belastingfraude met personenauto’s en deelname aan een criminele organisatie drie dagen ‘in verzekering’ was geweest (wellicht ten overvloede: dit betekent dat zij drie dagen door justitie was vastgehouden).
De werkneemster heeft bezwaar en beroep aangetekend tegen de weigering van het UWV haar een WW-uitkering toe te kennen. Maar pas in het hoger beroep in de WW-zaak bij de Centrale Raad heeft zij haar vrijspraak in het hoger beroep in de strafzaak in het geding gebracht en betoogd dat, gegeven de vrijspraak, geen sprake was van verwijtbare werkloosheid. Dat kon overigens ook niet eerder, want in de chronologie vond de strafzaak pas later plaats.
De Centrale Raad neemt kennis van die uitspraak en concludeert vervolgens:
“Aangenomen moet worden dat de kantonrechter, indien ten tijde van de behandeling van het ontbindingsverzoek reeds bekend zou zijn geweest dat appellante zich niet aan enig strafbaar feit had schuldig gemaakt, de in de beschikking van 22 september 2009 aangeduide gedragingen van appellante niet als een dringende reden zou hebben aangemerkt.”
Deze overweging is op zichzelf opmerkelijk, omdat in deze casus in het ontbindingsverzoek en ook door het UWV als verwijtbaar gedrag was geduid het feit dat betrokkene geen openheid van zaken had gegeven met betrekking tot haar afwezigheid. Dat staat op zich los van de latere vrijspraak en de overwegingen die tot die vrijspraak hebben geleid. Verder is deze overweging opmerkelijk, omdat de Raad op de stoel van de kantonrechter gaat zitten en daarbij blijkbaar van mening is dat vrijspraak in het strafrecht gelijk staat aan het ontbreken van een dringende reden in het arbeidsrecht.
Maar goed, dat terzijde. De Raad vervolgt:
“Daaruit volgt, dat niet met het enkele gegeven dat de kantonrechter de arbeidsovereenkomst op grond van een dringende reden heeft ontbonden, vaststaat dat aan de werkloosheid van appellante een dingende reden als bedoeld in artikel 24, tweede lid, onder a van de WW ten grondslag ligt. Of van verwijtbare werkloosheid van appellante in de zin van dat artikel sprake is, zal worden beoordeeld aan de hand van de door werkgeefster geformuleerde ontslagreden en hetgeen het UWV daaromtrent in het besluit van 29 maart 2010 als zijn opvatting heeft gegeven.”
Gelet op de eerste geciteerde overweging leek het even mis te gaan, in die zin dat de Raad een automatisme, nl: geen strafbaar feit, dan geen dringende reden, leek te introduceren, maar uit de tweede overweging blijkt dat aan de hand van de feiten en omstandigheden van het geval zelf wordt gekeken of sprake is van verwijtbaarheid.
Na deze vaststelling, toetst de Raad zeer minutieus of de redenen voor de ontbinding genoemd in het ontbindingsverzoek voldoende door de feiten worden gesteund. De Centrale Raad komt uiteindelijk tot de conclusie dat er onvoldoende feiten bestaan op grond waarvan vastgesteld kan worden dat er een dringende reden bestond waarvan werkneemster een ernstig verwijt gemaakt kon worden. Zij had haar werkgever wel tijdig en voldoende geïnformeerd, etc. Anders gezegd: er was geen sprake van verwijtbare werkloosheid en betrokkene heeft alsnog recht op een WW-uitkering.
Ik keer terug naar het ambtenarenrecht. Het is voorstelbaar dat aan een ambtenaar, laten we zeggen een politieambtenaar of een BOA, die in een vergelijkbare situatie was komen te verkeren, strafontslag zou zijn verleend. De primaire gedachte is toch altijd dat als strafontslag wordt verleend, er geen aanspraak bestaat op een WW en bovenwettelijke werkloosheidsuitkering, omdat sprake is van verwijtbare werkloosheid als bedoeld in artikel 24 van de WW. Maar is dat ook in alle gevallen zo, kunnen wij ons mede naar aanleiding van deze uitspraak van de Centrale Raad van Beroep afvragen?
Het antwoord daarop zou best nee kunnen zijn. Het UWV wordt namelijk bij de beantwoording van de vraag of sprake is van verwijtbare werkloosheid geacht zelf de feiten te beoordelen. Het kan dus lonen om als werkgever een eigen oordeel te vormen over het al dan niet toekennen van een WW-uitkering door het UWV aan een gewezen ambtenaar. Zeker gelet op het eigenrisicodragerschap voor de WW van overheidswerkgevers, is het raadzaam uzelf de vraag te stellen of het toekenningsbesluit van het UWV wel terecht is en u daartegen eventueel als derde- belanghebbende bezwaar en beroep aan wilt tekenen. Maar wat nu als een ambtenaar die strafontslag heeft gekregen en op grond daarvan geen WW-uitkering krijgt toegekend, strafrechtelijk vrijgesproken wordt van het hem ten laste gelegde en deze ambtenaar alsnog gaat procederen over de WW-uitkering en hij daarin gelijk krijgt. Aangezien de overheidswerkgever belanghebbende is in een dergelijke procedure, is het zaak daarin met een sterk dossier en een eveneens sterk betoog te komen, omdat de onvoorziene kosten van een alsnog toegekende uitkering aanzienlijk kunnen zijn.
Al met al kunnen wij uit deze uitspraak leren dat het raadzaam is in alle gevallen alert te zijn op door het UWV aan gewezen ambtenaren toegekende werkloosheidsuitkeringen, zeker als het gaat om die gevallen waarin sprake is van strafontslag of tenuitvoerlegging van voorwaardelijk strafontslag. Het UWV beoordeelt immers zelf de feiten en omstandigheden van het geval en daar kunt u als belanghebbende bezwaar tegen maken.
Jan-Paul van Zanten
Contact over dit onderwerp
Jan-Paul van Zanten
Gerelateerd
- Alle
- Overheid
- Overheid Arbeidsverhoudingen Sociale Zekerheid
- Onderwijs Arbeidsverhoudingen Sociale Zekerheid
- Sociale zekerheid
- Zorg Arbeidsverhoudingen Sociale Zekerheid
Uitschrijving uit het doelgroepregister = einde arbeidsovereenkomst?
Artikel
lees meerOnderhandelingen voor de nieuwe CAO Gemeenten/SGO gaan weer van start!
Artikel
lees meerArbeidsongeschikte werknemer onbereikbaar. Wat nu?
Artikel
lees meerActieve openbaarmaking komt eraan! Hoe gaan we daarmee om?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – oktober 2024
Artikel
lees meerDe arbeidsrechtelijke worsteling met diversiteit
Artikel
lees meerHet uur U nadert: vanaf 1 januari 2025 meer risico’s bij het inhuren van zzp’ers. Is uw organisatie er al klaar voor?
Artikel
lees meerVast dienstverband of toch niet? Wat gaat er veranderen voor de zzp-er
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Zwolle – 14 november 2024
Kennisbijeenkomst 14 november 2024
lees meerEuropees Hof verbiedt ongelijkheid in overwerktarieven tussen voltijd- en deeltijdwerkers
Artikel
lees meerMediation is vrijwillig…, of toch niet?
Artikel
lees meerWat te doen met zzp’ers nu de Belastingdienst volledig gaat handhaven?
Kennisbijeenkomst 29 augustus 2024
lees meerVerslaafd: een verklaring maar geen excuus?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – september 2024
Artikel
lees meerArbeidsongeschiktheid en de re-integratieverplichtingen van de werkgever
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Maastricht – 31 oktober 2024
Kennisbijeenkomst 29 augustus 2024
lees meerLeeftijdsdiscriminatie of toch niet?
Artikel
lees meerVoors en tegens van vormen van bestuurlijke samenwerking in de overheidssector
Artikel
lees meerSanctioneren bij niet-integer gedrag: weet u wat u moet doen?
Artikel
lees meerZich gedragen als een goed ambtenaar
Artikel
lees meerUitbreiding bevoegdheden ondernemingsraad
Artikel
lees meerZes keer is nog steeds geen scheepsrecht: mogen voorwaarden worden gesteld aan mediation?
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Maastricht – 29 augustus 2024
Kennisbijeenkomst 29 augustus 2024
lees meerMeebetalen aan WW-uitkering bij afwijzing contractverlening?
Artikel
lees meerArbeidsrecht en de Onderwijssector, over ongeschiktheid anders dan
Artikel
lees meerZiekmelding geen vereiste voor recht op loondoorbetaling tijdens ziekte
Artikel
lees meerSociale veiligheid op de provinciale werkvloer
Artikel
lees meerEen verworven recht, kan een arbeidsvoorwaarde zo maar ontstaan?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – mei 2024
Artikel
lees meerDe verhoogde zorgvuldigheidsnorm bij kwetsbare medewerkers
Artikel
lees meerHet uitsluiten van bewijs als gevolg van een privacyschending
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – april 2024
Artikel
lees meerAVG en Personeelszaken; een verstandshuwelijk?
Artikel
lees meerBeloofd is beloofd
Artikel
lees meerWoo-verzoek en de Archiefwet: Procesbelang bij afwezigheid van informatie?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – april 2024
Artikel
lees meerEen ‘belangrijke’ organisatiewijziging volgens de Wet op de ondernemingsraden
Artikel
lees meerAdvieskosten van een MR: wie betaalt de rekening?
Artikel
lees meerLunchwebinar: de Cao Rijk 2024-2025 in hapklare brokken aangeRIJKt
Lunchwebinar 22 april 2024
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Den Bosch – 16 mei 2024
Kennisbijeenkomst 28 maart 2024
lees meerEen nieuwe cao voor de provincies!
Artikel
lees meerWangedrag van de ambtenaar
Artikel
lees meerIntegriteit is van alle tijden, ook in het onderwijs
Artikel
lees meerAnnotatie JIN Hoofddoek zorgt voor hoofdbrekers
Artikel
lees meerNieuwe regeling aanspraken dienstongevallen veiligheidsregio’s
Artikel
lees meer1% ziek, dat mag toch niet?
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Zwolle
Kennisbijeenkomst 28 maart 2024
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – januari 2024
Artikel
lees meerAnnotatie JIN Vrijheid van meningsuiting
Artikel
lees meerNoot JAR bij uitspraak Hoge Raad over een ontslag op staande voet en een strafrechtelijk sepot
Artikel
lees meerHet primaat van de politiek en medezeggenschap
Artikel
lees meerOpzegverbod in het onderwijs bij langdurige arbeidsongeschiktheid – de kantonrechter legt de cao uit
Artikel
lees meerZijn alle wijzigingen van de WGR al in uw gemeenschappelijke regeling geïmplementeerd?
Artikel
lees meerNieuwe Cao Werken voor Waterschappen
Artikel
lees meerDe opzegtermijn en de opzegging door werknemer
Artikel
lees meerTraining Arbeidsconflict voor vertrouwenspersonen
Training
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – december 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – december 2023
Artikel
lees meerLunchwebinar: de Cao Gemeenten/SGO 2024-2025 in hapklare brokken
Lunchwebinar 18 december 2023
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Maastricht
Kennisbijeenkomst 25 januari 2024
lees meerLunchwebinar: Wat te doen met een melding van grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs?
Lunchwebinar 14 maart 2024
lees meerOnderhandelingsakkoord nieuwe Cao Gemeenten en Cao SGO 2024
Artikel
lees meerReorganisaties en generieke functiebeschrijvingen; een lastige combinatie
Artikel
lees meerTijdelijke urenuitbreidingen in het onderwijs en de ketenregeling
Artikel
lees meerEigenrisicodragen WGA – neem de regie!
Artikel
lees meerRechtbank Oost-Brabant: OR vangt bot: Cao Gemeenten laat geen ruimte meer voor lokaal verlof
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – augustus 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – oktober 2023
Artikel
lees meerRVU-regeling en non-activiteit
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Zwolle
Kennisbijeenkomst 7 september 2023
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Den Haag
Kennisbijeenkomst 7 september 2023
lees meerEerste Kamer verwerpt initiatiefwetsvoorstel ‘Wet werken waar je wilt’
Artikel
lees meerDe OR bij de overheid: een tandeloze tijger?
Artikel
lees meerHof Amsterdam: Opheffing één functie adviesplichtig
Artikel
lees meerHet verzoek om een herbeoordeling bij het UWV
Artikel
lees meerSchending van privacy – reden voor ontslag?
Artikel
lees meerHet ravijnjaar nadert, bent u goed voorbereid?
Alles…
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – augustus 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – augustus 2023
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten ‘s-Hertogenbosch
Kennisbijeenkomst 26 september 2023
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Maastricht
Kennisbijeenkomst 5 oktober 2023
lees meerOnline Kennisbijeenkomst Capra Advocaten Den Haag
Kennisbijeenkomst 7 september 2023
lees meerGrensoverschrijdend gedrag leidt tot ontslag op staande voet
Artikel
lees meerPrivacy-perikelen rondom thuiswerken
Artikel
lees meerVertrouwen is goed, controleren is beter?
Artikel
lees meerVanaf 1 juli 2023: visie werknemer en werkgever verplicht onderdeel van Plan van Aanpak
Artikel
lees meerExperiment zorg en onderwijs: maatwerk in het (voortgezet) speciaal onderwijs
Artikel
lees meer(Criteria) aanvraag toelaatbaarheidsverklaring speciaal voortgezet onderwijs
Artikel
lees meerOpenbreken CAO: (on)mogelijk?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – juni 2023
Artikel
lees meer5 jaar AVG
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – mei 2023
Artikel
lees meerVan passende arbeid naar bedongen arbeid: een dunne grens
Artikel
lees meerVerliest een zieke werknemer die niet wil meewerken aan een vertrekregeling zijn recht op loon?
Artikel
lees meerEinde Ziektewetuitkering en weer ziek
Artikel
lees meerEigen risico dragen voor de WIA, twee werkgevers, wie betaalt wat?
Artikel
lees meerVerlof buiten de schoolvakantie: regels zijn regels …
Artikel
lees meerSamenloop verlof en zwangerschap in het voortgezet onderwijs: hoe zit dat nu echt?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – april 2023
Artikel
lees meerNieuwe Cao Gemeenten en Cao SGO na bekrachtiging principeakkoord 2023
Artikel
lees meerWetsvoorstel ‘Wet werken waar je wilt’: hoe staat het ermee?
Artikel
lees meerHoezo een arbeidsconflict? Ik ben ziek.
Artikel
lees meerPauze webinar Deliveroo arrest
Pauze webinar Deliveroo arrest 3 april 2023
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – maart 2023
Artikel
lees meerVerplichtstelling vertrouwenspersoon
Artikel
lees meerWebinar – Grensoverschrijdend gedrag: het gaat toch mis en nu
Artikel
lees meerWerkgever schendt zorgplicht – aansprakelijk voor schade als gevolg van Covidbesmetting
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Den Haag
Kennisbijeenkomst 23 maart 2023
lees meerNa (aangekondigde) stakingen toch akkoord Cao Gemeenten en Cao SGO 2023
Artikel
lees meerNieuwe STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten: zou iedere werkgever over een Arbeidsconflictenprotocol moeten beschikken?
Artikel
lees meerHELP! Een melding over ongewenst gedrag! Wat nu?
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Zwolle
Kennisbijeenkomst 16 maart 2023
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten ‘s-Hertogenbosch
Kennisbijeenkomst 2 februari 2023
lees meerJurisprudentie Zorg – selectie jaaroverzicht 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – januari 2023
Artikel
lees meerJurisprudentie Onderwijs – selectie jaaroverzicht 2022
Artikel
lees meerStakende werknemers en ambtenaren. Hoe ga je hier als werkgever mee om?
Artikel
lees meerJurisprudentie Overheid – selectie jaaroverzicht 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – januari 2023
Artikel
lees meerWet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur (tweede tranche)
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – december 2022
Artikel
lees meerDilemma voor gemeenschappelijke regelingen: het invoeren van een zienswijzemogelijkheid bij besluiten
Artikel
lees meerOntvlechting Reinier Haga Groep, het enquêterecht in de zorg
Artikel
lees meerHarmoniseren van arbeidsvoorwaarden: een mysterie ontrafeld
Artikel
lees meerPersoonlijke beleidsopvattingen onder de Woo
Artikel
lees meerVereenvoudigde behandeling WIA: eenvoudiger én sneller
Artikel
lees meerWebinar Grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs en de zorg – AvdR
Artikel
lees meerSleutelfuncties, wat kun je er nog mee?
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Maastricht
Kennisbijeenkomst 2 februari 2023
lees meerWet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur: nieuwe integriteitsregels en geheimhoudingsregeling
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – november 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – november 2022
Artikel
lees meerSamenwerken, ook als het anders moet.
Artikel
lees meerIntegriteit, niet in beton gegoten, bespreek het!
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Zwolle
Kennisbijeenkomst 19 mei
lees meerAanzegvergoeding steeds verschuldigd bij niet-inachtneming schriftelijkheidseis
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – september 2022
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Den Haag
Kennisbijeenkomst 20 oktober
lees meerCAO Gemeenten 2023: inzet gemeentelijke werkgevers
Artikel
lees meerAppa-uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid van (ex-bestuurders); een onderschat risico
Artikel
lees meerNiet nakoming re-integratieverplichtingen
Artikel
lees meerUpdate UWV Werkwijzer Poortwachter
Artikel
lees meerEen operatieve ingreep: medisch of cosmetisch?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – september 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – september 2022
Artikel
lees meerVan tijdelijk naar tijdelijk: een loopbaan binnen de Universiteit
Artikel
lees meerControleren en respecteren: monitoren als werkgever versus het privacyrecht van de werknemer
Artikel
lees meerDronken gemeenteambtenaar ten onrechte ontslagen
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – juli 2022
Artikel
lees meerAmbtenaar oude stijl? Hoe zit het met de transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden?
Artikel
lees meerStoomcursus Arbeidsrecht bij de gemeente en GR
Stoomcursus Arbeidsrecht bij de gemeente en GR
lees meerFAQ-sheet Vakantie
Artikel
lees meerVakantie en ziekte
Artikel
lees meerVervallen en verjaren van (boven)wettelijke vakantie-uren
Artikel
lees meerHarmonisatie van bovenwettelijk verlof Cao Gemeenten en Cao SGO
Artikel
lees meerInwerkingtreding Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden
Artikel
lees meerDe medisch specialist
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – juni 2022
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Den Haag 23 juni
Kennisbijeenkomst 23 juni
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – mei 2022
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Maastricht
Digitale kennisbijeenkomst 16 juni
lees meerStiekem opnemen van gesprekken leidt tot einde arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Advocaten Zwolle
Kennisbijeenkomst 19 mei
lees meerWijziging Wet gemeenschappelijke regelingen: versterking politieke verantwoording
Artikel
lees meerEigenrisicodragerschap in het primair onderwijs: een kostbare aangelegenheid?
Artikel
lees meerDe corrigerende tik, is die nog van deze tijd?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – april 2022
Artikel
lees meerEen veilige werk- en leeromgeving – wie zorgt waarvoor?
Artikel
lees meerOntslag op staande voet wegens werkweigering
Artikel
lees meerWat we kunnen leren van de zaak G. tegen Volt
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – maart 2022
Artikel
lees meerHeeft een werknemer met medische beperkingen recht op ander werk? Werkgevers, pas op!
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Maastricht
Online kennisbijeenkomst 3 maart 2022
lees meerCorona : relevante onderwerpen
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Zwolle
Online kennisbijeenkomst 3 maart 2022
lees meerHet beroepsgeheim van de bedrijfsarts volgens de tuchtrechter
Artikel
lees meerGovernancecode Zorg 2022 – Aandacht voor belangenverstrengeling en medezeggenschap
Artikel
lees meerArtikel in TAR COVID-19, grondrechten, ambtenaarschap en belangenafweging
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – februari 2022
Artikel
lees meerJurisprudentie Overheid – selectie jaaroverzicht 2021
Artikel
lees meerDe bedrijfsarts en het tuchtrecht in 2021
Artikel
lees meerWaterschappen en Provincies: de Rechtspositie bestuurders en politiek verlof
In één ochtend op de hoogte over alles wat u zou moeten weten over de positie van aftredende en nieuw aantredende wethouders en over de gevolgen van het verlenen en aflopen van politiek verlof van ambtenaren.
lees meerGeen arbeidsovereenkomst voor studentpromovendi – en andere overeenkomsten in het onderwijs die niet als arbeidsovereenkomst kwalificeren
Artikel
lees meerWet werken waar je wilt: reactie initiatiefnemers
Artikel
lees meerIntegriteitsschending? Het belang van goed onderzoek
Artikel
lees meerVerkouden werknemer weigert zich ziek te melden: loonverlies
Artikel
lees meerOntslag op staande voet en het belang van onverwijld handelen – AdvR TV
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – december 2021
Artikel
lees meerRisicoanalyse kandidaat-wethouders; stand van zaken wetsvoorstel Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – december 2021
Artikel
lees meerWet open overheid: doel en reikwijdte
Artikel
lees meerWetsvoorstel ter implementatie van de EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden: welke veranderingen worden er verwacht?
Artikel
lees meerBetaald ouderschapsverlof per 2 augustus 2022
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Haag
Kennisbijeenkomst 20 januari 2022
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Bosch
Kennisbijeenkomst 13 januari 2022
lees meerNoot JAR Geen ontbinding op de e-grond ondanks strafrechtelijke veroordeling voor zware mishandeling van een collega
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – november 2021
Artikel
lees meerMeToo versus ook gij
Artikel
lees meerNietigheid artikel opvolgend werkgeverschap Cao NU
Artikel
lees meerGesprek met Max Asscher, voormalig bedrijfsarts
Artikel
lees meerGemeenteraadsverkiezingen 2022 – kandidaat-wethouders: aandacht voor integriteit
Artikel
lees meerGemeenteraadsverkiezingen 2022: de rechtspositie van niet terugkerende wethouders
Artikel
lees meerBillijke vergoeding van € 370.000 vanwege onzorgvuldig feitenonderzoek
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Zwolle
Online kennisbijeenkomst 2 december 2021
lees meerPersoonlijk belang wethouder bij besluit over omgevingsvergunning?
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Capra Maastricht
Kennisbijeenkomst 18 november 2021
lees meerArbeidsrechtelijke klassiekers voor op de werkvloer: Davelaar/Allspan: Hoever gaat de rechtsbescherming van de ZZP’er?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – oktober 2021
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Den Haag: arbeidsongeschiktheid
Online kennisbijeenkomst 4 november
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – september 2021
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Den Bosch: arbeidsongeschiktheid
Online kennisbijeenkomst 14 oktober
lees meerNoot AB Hoger beroep over een kerstcadeau
Artikel
lees meerNoot AB Ontslag brandweerman in verband met lidmaatschap Hells Angels
Artikel
lees meerZeg werknemer, ben jij gevaccineerd?
Artikel
lees meerOntslag wegens kritische berichten op LinkedIn over het vaccinatiebeleid?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – september 2021
Artikel
lees meerNoot JAR Openen gevangenisdeuren voor pizzabezorger wel verwijtbaar, maar niet ernstig
Artikel
lees meerOver de bedrijfsarts, bingo’s en ontslag
Artikel
lees meerWebinar: Aan de slag met cao ‘Aan de slag’
Webinar: Aan de slag met cao ‘Aan de slag’
lees meerOntslag vanwege weigering vaccinatie
Artikel
lees meerHet coronavirus en de overheid: arbeidsrechtelijke vragen
Artikel
lees meerHet coronavirus en de zorgsector: arbeidsrechtelijke vragen
Artikel
lees meerHet coronavirus en privacyrechtelijke vragen
Artikel
lees meerActueel: Arbeidsrechtelijke vragen over het coronavirus
Artikel
lees meerHet coronavirus en de onderwijssector: arbeidsrechtelijke vragen
Artikel
lees meerDe preventieve rol van de bedrijfsarts (deel 2)
Artikel
lees meerDoorzoeken van de mailbox van de werknemer
Artikel
lees meerTerugblik kennisbijeenkomst 27 mei 2021: Actualiteiten openbaarheid van bestuur
Artikel
lees meerEen terugblik op de online Privacy Pauze van 25 mei 2021
Artikel
lees meerEen nieuw model van de verwerkersovereenkomst
Artikel
lees meerEuropese richtlijn zorgt voor veranderingen in het civiele arbeidsrecht
Artikel
lees meerWetsvoorstel Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden
Artikel
lees meerDe leerarbeidsplaats: arbeidsovereenkomst, of niet?
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – juni 2021
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Overheid – juni 2021
Artikel
lees meerDe VOG als ontbindende voorwaarde
Artikel
lees meerNoot JAR De ambtelijke molens en de onverwijlde opzegging
Artikel
lees meerJeugdwet, WMO, gemeenten, overgang van onderneming, een combinatie die aandacht verdient
Artikel
lees meerArbeidsovereenkomst voor bepaalde/onbepaalde tijd? Let op de tekst van de cao!
Artikel
lees meerUpdate: Code oranje en vakantierichtlijnen
Artikel
lees meerAltruïsme of ernstig verwijtbaar handelen?
Artikel
lees meerWerknemer neemt ontslag op staande voet, vangt bot bij kantonrechter
Artikel
lees meerMag een werkgever voorwaarden verbinden aan de wedertewerkstelling van werknemer?
Artikel
lees meerWebinar Arbeidsconflicten: het belang van een vroegtijdige, multidisciplinaire aanpak
Webinar 15 juli
lees meerDiefstal en mishandeling ≠ diefstal en/of mishandeling
Artikel
lees meerOp staande voet of de e-grond? Werkgever, kies snel en bewust!
Artikel
lees meerNiet meewerken aan re-integratie uit angst voor corona
Artikel
lees meerNoot JAR Passende uitkeringsregeling sector gemeenten
Artikel
lees meerDe bedrijfsarts in de knel?
Artikel
lees meerBesluit tot opschorting reiskostenvergoeding niet instemmingsplichtig
Artikel
lees meerGastcolumn: Voorkomen is beter dan genezen
Artikel
lees meerStructuurwijziging van de ambtelijke top van de gemeente
Artikel
lees meerWerkgevers en werknemers akkoord over arbeidsmarkthervormingen
Artikel
lees meerWet Woo: gevolgen voor de onderwijssector
Artikel
lees meerHet OR-privacyboekje
Artikel
lees meerToegangstesten en testbewijzen in het onderwijs (mbo en ho)
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – maart en april 2021
Artikel
lees meerKomt een militair bij de dokter
Artikel
lees meerOntslag op staande voet: onverwijld is ook écht onverwijld
Artikel
lees meerCorona & Privacy: een korte terugblik op de online Privacy Pauze van 20 april 2021
Artikel
lees meerEen eerste blik op de Wet open overheid
Artikel
lees meerWat gaat voor: oordeel bedrijfsarts of deskundigenoordeel UWV?
Artikel
lees meerOmgevingswet 2022: Omgevingsdiensten, let op u saeck!
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Bosch
Online kennisbijeenkomst 22 april
lees meerDatalekken: een korte terugblik op de online Privacy Pauze van 30 maart 2021
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Maastricht
Online kennisbijeenkomst 10 juni
lees meerLangdurig ziek? Extra inspanning vereist bij herplaatsing
Artikel
lees meerIntegriteit: het belang van het gesprek daarover
Artikel
lees meerOnline Privacy Pauze
U verzorgt uw kopje koffie, wij bespreken met u het laatste privacy-nieuws in het publieke domein.
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Haag
Online kennisbijeenkomst 27 mei
lees meerAanstelling? Arbeidsovereenkomst? Hoe een rechter verdwaalt in de Wnra…
Artikel
lees meerBovenwettelijke uitkeringsrechten uit de CAO Gemeenten en de WNT
Artikel
lees meerWerken met oproepkrachten? Vergeet het aanbod van een vaste arbeidsomvang niet
Artikel
lees meerEen jaar later en 100 adviezen van het OMT verder: Covid-19
Artikel
lees meerMag ik een ongevaccineerde medewerker de toegang tot de werkplek weigeren? Of ontslaan?
Artikel
lees meerDe jurisprudentie van het eerste jaar Wnra
Artikel
lees meerZiekte en disfunctioneren: een complexe combi
Artikel
lees meerJurisprudentie selectie Onderwijs – januari en februari 2021
Artikel
lees meerVoorstel Wet werken waar je wil
Artikel
lees meerArbeidsrechtelijke rechtszaken over ambtenaren in de tweede helft van 2020
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerWeigering passende functie te aanvaarden? Dan geen transitievergoeding!
Artikel
lees meerFunctie-ontheffing bij de rijksoverheid
Artikel
lees meerBent u eigenlijk wel eigenrisicodrager?
Artikel
lees meerIntegriteit – Affectieve relatie tussen de gemeentesecretaris en ondergeschikte
Artikel
lees meerTijd voor reorganisatie
Artikel
lees meerRecht op een transitievergoeding? Hoe een rechter verdwaalt in de Wnra…
Artikel
lees meerNut en noodzaak van ambtelijke gedragscodes
Artikel
lees meerDe preventieve rol van de bedrijfsarts
Artikel
lees meerDatalek: voorkomen is beter dan genezen
Artikel
lees meerVerplicht vaccineren, ja of nee?
Artikel
lees meerWet bedrag ineens, RVU en verlofsparen akkoord in Eerste Kamer
Artikel
lees meerAmbtenaar die herhaaldelijk liegt over afreizen naar een land met code oranje handelt ernstig verwijtbaar
Artikel
lees meerMondkapjesplicht valt onder het instructierecht
Artikel
lees meerEen ‘oud’ Sociaal Statuut: geldt dat nog?
Artikel
lees meerWetsvoorstel Wet bevorderen integriteit en functioneren bestuur
Artikel
lees meerOntslag op staande voet na mishandeling van een cliënt? Bezint eer ge begint!
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Haag
Online kennisbijeenkomst 4 februari
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Den Bosch
Online kennisbijeenkomst 21 januari
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Maastricht
Online kennisbijeenkomst 16 maart
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Zwolle
Online kennisbijeenkomst 25 maart
lees meerGeen ‘slapende dienstverbanden’ in de sector Gemeenten en de sector Rijk?
Artikel
lees meerPartijbedoeling niet relevant bij kwalificatie arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerIntegriteit en geanonimiseerde verklaringen
Artikel
lees meerOver samenloop van vakantieverlof en zwangerschaps- en bevallingsverlof in het VO
Artikel
lees meerCovid-19 en de mondkapjesplicht
Artikel
lees meerWetsvoorstel ‘RIV-toets UWV door arbeidsdeskundigen’
Artikel
lees meerDe VOG-verklaring als essentieel onderdeel in de totstandkoming van een arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerDe invloed van toekomstige reorganisaties op een beëindigingsovereenkomst
Artikel
lees meerOnline kennisbijeenkomst Capra Zwolle
Online kennisbijeenkomst 24 en 26 november en 1 december
lees meerOnly a few pints a day keeps the doctor away
Artikel
lees meerIs Covid-19 van invloed op de omvang van de billijke vergoeding?
Artikel
lees meerZet een contractuele opzegtermijn de WNT opzij?
Artikel
lees meerPas op: onder het gemiddelde presteren is nog geen disfunctioneren!
Artikel
lees meerWetsvoorstel Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
Artikel
lees meerDe NOW-regeling en loonkosten van uitzendkrachten
Artikel
lees meerStrafrechtelijke vrijspraak kan gevolgen hebben voor ontslag ambtenaar
Artikel
lees meerEen handdruk anno 2020: ontslag op staande voet?
Artikel
lees meerToename van arbeidsrechtelijke rechtszaken over ambtenaren
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerOntslagrecht versoepeld? Eerste ontbinding op basis van de ‘cumulatiegrond’ een feit!
Artikel
lees meerReorganiseren na normaliseren (TAR juni 2020)
Artikel
lees meerHet uitsluiten van een lid van de ondernemingsraad
Artikel
lees meerCode oranje en vakantierichtlijnen
Artikel
lees meerDe beëindigingsvergoeding van de topfunctionaris: de toezichthouder teruggefloten
Artikel
lees meerPrejudiciële vragen aan Hoge Raad over niet genoten verlof in het VO tijdens zwangerschapsverlof
Artikel
lees meerOmvang re-integratieverplichting werknemer: hoe zat het ook al weer?
Artikel
lees meerWat houdt de NOW-regeling 2.0 in?
Artikel
lees meerOver de plicht tot (?) en het recht op (?) thuiswerken in tijden van corona
Artikel
lees meerDe eerste ‘coronacrisis’-uitspraken zijn een feit
Artikel
lees meerEen deal over een dienstverband voor 01-01-2020 is een arbeidsovereenkomst maar geen geslaagde deal (bezint voor gij begint)
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerOmvang re-integratieverplichting werkgever: hoe zat het ook al weer?
Artikel
lees meerCOVID-19 (Corona), re-integratie en het UWV – 3
Artikel
lees meerVirtuele Privacy Pauze
U verzorgt uw kopje koffie, wij bespreken met u het laatste privacy-nieuws in het publieke domein.
lees meerNiet ieder informatieverzoek is een Wob-verzoek!
Artikel
lees meerWerkgever aansprakelijk voor burn-out? Makkelijker gezegd dan gedaan.
Artikel
lees meerDe eenzijdige wijziging van de arbeidsovereenkomst – het Fair Play Arrest
Artikel
lees meerAanvullend geboorteverlof per 1 juli ingevoerd
Artikel
lees meerPrivacy: enkele hoogtepunten van de afgelopen maand
Artikel
lees meer€ 725.000,00 boete voor werkgever wegens toegangscontrole met vingerafdrukken
Artikel
lees meerThuiswerken, de zorgplicht van de werkgever en de rol van de ondernemingsraad
Artikel
lees meerControle en ontslag van een ‘arbeidsongeschikte’ werknemer
Artikel
lees meerTransitievergoeding bij herplaatsing van een langdurig arbeidsongeschikte medewerker
Artikel
lees meerCOVID-19 (Corona), re-integratie en het UWV
Artikel
lees meerOvergang van onderneming voor overheden
Artikel
lees meerArbeidsrechtelijke klassiekers voor op de werkvloer: het Condor-arrest
Artikel
lees meerGeen transitievergoeding verschuldigd – overgangsrecht WAB
Artikel
lees meerZorg zzp-er in de zorgen?
Artikel
lees meerUpdate Alcohol- en drugstesten: maak werk van ADM-beleid
Artikel
lees meerRecht op compensatie van de transitievergoeding voor diepslapers?
Artikel
lees meerTijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming provincies, gemeenten, waterschappen en de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba
Artikel
lees meerCao Gemeenten: contact met besmet persoon moet worden gemeld
Artikel
lees meerDe NOW in de (semi-)publieke sector, de sociale werkvoorziening en de participatiebedrijven
Artikel
lees meerIntegriteit volgens de civiele rechter
Artikel
lees meerCRvB-jurisprudentie blijft relevant voor ambtenaren
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerAutoriteit Persoonsgegevens over privacy en corona
Artikel
lees meerIntegriteit in tijden van corona
Artikel
lees meerOnze maatregelen i.v.m. het coronavirus
Nieuws
lees meerHerplaatsingsonderzoek: oud en nieuw
Artikel
lees meerMisverstanden over ABP-pensioen
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerMinister: zzp’ers in de zorg? Die zijn helemaal geen zzp’er!
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Cao Gemeenten en Cao SGO in Roermond
Kennisbijeenkomst
lees meerOntslag wegens handelen in strijd met kernwaarden
Artikel
lees meerWerkgever vernietigt arbeidsovereenkomst na bedrog psychotherapeut op CV
Artikel
lees meerDe rol van de bedrijfsarts volgens het Centraal Tuchtcollege Gezondheidszorg
Artikel
lees meerDe arbeidsrechtadvocaat als conflictmanager
Artikel
lees meerGeen animo voor OR! Wat nu?
Artikel
lees meerDe langverwachte eerste uitspraak over de i-grond
Artikel
lees meerZiekmelding vanuit het buitenland; wat nu?
Artikel
lees meerEen blog, een zoenende matroos, en een arbeidsrechtelijk (bijna) voorwaardelijk ontslag
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meer(Overheids)werkgever: Vraag UWV tijdig om compensatie van uitbetaalde transitievergoedingen aan arbeidsongeschikte werknemers
Artikel
lees meerArbeidsrechtelijke klassiekers voor de werkvloer: Groen/Schoevers
Artikel
lees meerFocus op privacy
Artikel
lees meerRechtbank Midden-Nederland: compensatie zwangerschapsverlof VO-docente niet alleen tijdens zomervakantie
Artikel
lees meerEerste blog Publiek arbeidsrecht is aanleiding voor noot in Jurisprudentie Arbeidsrecht
Noot Jurisprudentie Arbeidsrecht
lees meerInterim-bestuurder: Beloning en WNT
Artikel
lees meerGeslaagde kennisbijeenkomsten januari ‘Welkom arbeidsrecht’ in ‘s-Hertogenbosch, Groningen en Zwolle
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst ‘Welkom arbeidsrecht’ en Nieuwjaarsborrel in Den Haag
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst ‘Welkom arbeidsrecht’ in Groningen
Kennisbijeenkomst
lees meerEen leerzame ontbinding van een tijdelijke arbeidsovereenkomst
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerKennisbijeenkomst ‘Welkom arbeidsrecht’ en Nieuwjaarsborrel ‘s-Hertogenbosch
Kennisbijeenkomst
lees meerKennisbijeenkomst ‘Werkgeluk’ Maastricht
Kennisbijeenkomst
lees meerNu al een interessante uitspraak over publiek arbeidsrecht
Blog Publiek Arbeidsrecht
lees meerWelkom arbeidsrecht: een arbeidsrechtelijke tip 10!
Artikel
lees meerNieuw: Eerste Hulp bij Arbeidsrecht
Nieuws
lees meerAankondiging: Blog over arbeidsrecht
Nieuws
lees meerAanpassing Ontslagregeling in verband met Wnra
Artikel
lees meerHoge Raad: maak de slapende dienstverbanden wakker!
Artikel
lees meerActualiteitendagen 2020
Vierdaagse interactieve cursus over actualiteiten verspreid over 2020
lees meerOntslag tijdens de proeftijd
Artikel
lees meerCao Gemeenten: toch passende regeling bij verstoorde arbeidsverhouding
Artikel
lees meerTerugblik kennisbijeenkomst Wnra en fiscaliteiten – 7 november (2019)
Kennisbijeenkomst
lees meerRegiobijeenkomst Wnra en Wab in Hardinxveld-Giessendam
Kennisbijeenkomst
lees meerGeen algemeenverbindendverklaring voor de Cao Gemeenten
Artikel
lees meerLoondoorbetaling is geen beëindigingsvergoeding
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst Actualiteiten Wnra en arbeidsrecht in Heerhugowaard
Kennisbijeenkomst
lees meerHet belang van een zorgvuldig proces bij conflicten en ziekte
Artikel
lees meerVereniging van bedrijfsartsen publiceert richtlijn Conflicten in de werksituatie
Artikel
lees meerArbeidsrecht in de praktijk: “Kunt u hem niet overplaatsen?”
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst over de Cao Gemeenten Heinkenszand
Kennisbijeenkomst
lees meerVia een participatietraject in dienst bij de gemeente?
Artikel
lees meerArbeidsrecht in de praktijk – de overplaatsing
Artikel
lees meerPayrolling onder de Wab
Artikel
lees meerOver disfunctioneren en (het opzegverbod tijdens) ziekte
Artikel
lees meerCapra Advocaten maakt uw gemeenschappelijke regeling Wnra-proof
Artikel
lees meerFeitenonderzoeken en privacybescherming
Artikel
lees meerCapra Advocaten neemt Integriteit.nl Training & Advies over
Nieuws
lees meerKennisbijeenkomst Flexibele arbeid, tijdelijke dienstverbanden en andere praktische zaken na invoering van de Wnra
Kennisbijeenkomst
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 2e kwartaal 2019
Artikel
lees meerHet belang van urenregistratie
Artikel
lees meerOver het aanbieden (en weigeren?) van een schriftelijke arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerCapra Advocaten stelt model-arbeidsovereenkomsten beschikbaar
Artikel
lees meerKennisbijeenkomst cao Gemeenten in Kapelle
Kennisbijeenkomst
lees meerBrochure: De Wnra in de zorg
Brochure
lees meerZorg aan Zet Limburg: Workshop duurzame inzetbaarheid en de rol van de bedrijfsarts – 21 maart (2019)
Bijeenkomst in samenwerking met Zorg aan Zet
lees meerCapra Advocaten en Vereniging werken voor waterschappen themabijeenkomsten reorganisatieontslag – 13 en 20 maart (2019)
Themabijeenkomst voor waterschappen
lees meerAanpassingswetgeving WNRA: drie praktijkvragen beantwoord
Artikel
lees meerAdvies bij toepassing model arbeidsovereenkomst VNG
Artikel
lees meerAdvies bij toepassing model arbeidsovereenkomst VNG
Artikel
lees meerScan uw lokale regelingen voor de invoering van de Wnra
Artikel
lees meerMedewerker ziek uit dienst? Pas op voor verhaal Ziektewetuitkering!
Artikel
lees meerDe Wnra heeft gevolgen voor uw mandaat- en volmachtbesluiten
Artikel
lees meerWetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans aangenomen door de Tweede Kamer
Artikel
lees meerUitgesproken: “Dronkenschap of ander liederlijk gedrag”
Artikel
lees meerIntegriteitsanalyse besturen provinciale staten
Nieuws
lees meerNieuw toetsingskader Regeling voor vervroegde uittreding (RVU)
Artikel
lees meerIntegriteitsanalyse leden en (hoog)heemraden waterschappen
Nieuws
lees meerNieuw: Wnra-helpdesk voor vragen over normalisering
Nieuws
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 4e kwartaal 2018
Artikel
lees meerDe gevolgen van de Wnra voor privatiseren en deprivatiseren
Artikel
lees meerCao Gemeenten: technische omzetting met verregaande (inhoudelijke) gevolgen?
Artikel
lees meerGeschillenbeslechting in de cao Gemeenten
Artikel
lees meerHet wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans: weer een verandering in het arbeidsrecht?
Artikel
lees meerAanpassingswetgeving Wnra: veel ’techniek’ maar ook ‘praktisch relevant’
Artikel
lees meerDe Capra Academie in 2019
Artikel
lees meerOver de Wnra, de (concept)cao gemeenten en diefstal
Artikel
lees meerHet Participatiefonds: modernisering en aanscherping van regels
Artikel
lees meerColumn: Schade ten gevolge van integriteitsonderzoeken
Artikel
lees meerUpdate voorgenomen maatregelen ter versterking van de integriteit van het lokaal bestuur
Artikel
lees meerUitgesproken: De Bourbon Naundorff
Artikel
lees meerMoet de werkgever zieke medewerkers milder beoordelen dan gezonde collega’s?
Artikel
lees meerVier actuele uitspraken voor de sector Onderwijs
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 3e kwartaal 2018
Artikel
lees meerUitgesproken: Satudarah
Artikel
lees meerRe-integratie van zieke medewerkers: het blijft opletten geblazen!
Artikel
lees meerHoge Raad: ‘Sociaal plan met vrijwilligers- en plaatsmakersregeling kwalificeert niet als RVU’
Artikel
lees meerOntslag op staande voet zes dagen voor einde van de arbeidsovereenkomst
Artikel
lees meerWendbaar werken bij de overheid
Nieuws
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 2e kwartaal 2018
Artikel
lees meer12 Vragen en antwoorden over de AVG
Artikel
lees meerUitgesproken: Klimaatbeheersing
Artikel
lees meerKantonrechter zeer kritisch over ongeschiktheidsontslag
Artikel
lees meerJuryrapport Jo Maes / Capra Advocaten scriptieprijs 2017
Nieuws
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 1e kwartaal 2018
Artikel
lees meerDe taken en verantwoordelijkheden van de bedrijfsarts
Artikel
lees meerRechten en verplichtingen van voormalige wethouders
Artikel
lees meerUitgesproken: Frans Naerebout
Artikel
lees meerEigenrisico dragen voor ZW en WGA: wat betekent dat?
Artikel
lees meerCentrale Raad staat ongeschiktheidsontslag toe ondanks gebrekkig dossier en niet gevolgde interne gesprekkencyclus
Artikel
lees meerVervolg: Vrijwillige vertrekregeling in sociaal plan is geen RVU
Artikel
lees meerDe quotumregeling arbeidsbeperkten wordt geactiveerd
Artikel
lees meerUitgesproken: Waarschuwing
Artikel
lees meerRisicoanalyse integriteit kandidaat-wethouders
Artikel
lees meerColumn: Zorgvuldigheidseisen bij feitenonderzoeken
Artikel
lees meerRechtsbescherming onder de Wnra
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 4e kwartaal 2017
Artikel
lees meerUitgesproken: Hooghoudt
Artikel
lees meerRegeerakkoord: de ‘normalisering’ gaat door en de WWZ wordt deels teruggedraaid!
Artikel
lees meerUitgesproken: Lees maar, er staat niet wat er staat
Artikel
lees meerMaakt normalisering een einde aan procedures over beoordelingen?
Artikel
lees meerRegeerakkoord draait de WWZ op onderdelen terug en bevestigt de ‘normalisering’!
Artikel
lees meerSelectie Jurisprudentie Onderwijs 3e kwartaal 2017
Artikel
lees meerIn beeld: het ontslagrecht na de normalisering
Artikel
lees meerGastcolumn: Bewijsvoering en opbouw dossier cruciaal bij ontslag
Artikel
lees meerIedereen is gelijk, maar niet hetzelfde
Artikel
lees meerRe-integratieperikelen: loondoorbetaling terecht gestaakt?
Artikel
lees meerAfspraak is afspraak
Artikel
lees meerVerzekeringsarts: verlengstuk van Uwv of onafhankelijk deskundige?
Artikel
lees meerUitgesproken: Trinity Lutheran Church v. Comer
Artikel
lees meerOverzicht van uitspraken over de toepassing van de CRvB-formule
Artikel
lees meerVerboden onderscheid naar leeftijd; uitvoering Generatiepact een stap te ver!?
Artikel
lees meerGeen sector-cao maar een eigen cao? De Wnra biedt ruimte voor ‘maatwerk’!
Artikel
lees meerUitgesproken: Luxe broodjes
Artikel
lees meerColumn: Integriteit bij de overheid: een blijvend hot issue
Artikel
lees meerWat zijn de gevolgen van de Evaluatiewet WNT?
Artikel
lees meerBelangenverstrengeling hoogleraar leidt tot strafontslag
Artikel
lees meerWet normalisering rechtspositie ambtenaren: nieuwe ontwikkelingen en vervolgstappen
Artikel
lees meerColumn: Alternatieve feitenonderzoeken?
Artikel
lees meerTussen servet en tafellaken: de studentpromovendus in arbeidsrechtelijk perspectief
Artikel
lees meerHof ’s-Hertogenbosch: ‘Vrijwillige vertrekregeling in Sociaal Plan is geen RVU’
Artikel
lees meerUitgesproken: Hoofddoek
Artikel
lees meerCentrale Raad van Beroep: “payroller geen ambtenaar”
Artikel
lees meerOverzicht van recente tuchtrechtspraak over de bedrijfsarts
Artikel
lees meerDe komst van nieuwe ambtenaren: welkom bij de club
Artikel
lees meerDe hulp in de huishouding
Artikel
lees meerDe rol van de bedrijfsarts in de gewijzigde Arbowet
Artikel
lees meerDe geschorste topfunctionaris
Artikel
lees meerNieuwe verzoekschriftprocedure geldt ook voor verzoek om vergoeding schade opgelopen tijdens dienst
Artikel
lees meerHoge Raad: payrolling is soms een uitzendovereenkomst
Artikel
lees meerHerhaald verzoek medewerker: ‘Al te goed is buurmans gek’
Artikel
lees meerSociale media: screening van sollicitanten en het gebruik door medewerkers
Artikel
lees meerAansluitende uitkering na 65 jaar mogelijk in het Primair Onderwijs
Artikel
lees meerLet op uw saeck! Onverschuldigde betaling en verjaring
Artikel
lees meerHuishoudelijke hulp en de WMO 2015
Artikel
lees meerKennistafel over zelfsturende teams
Nieuws
lees meerBuitengriffier
Artikel
lees meerWel of geen voorwaardelijke ontbinding onder de WWZ?
Artikel
lees meerInkomenspolitiek via subsidieregels mag niet
Artikel
lees meerDe Ondernemingskamer gaat om: beperking van het adviesrecht bij de overheid
Artikel
lees meerDuo-werken en experts
Artikel
lees meerBoetes en datalekken op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens
Artikel
lees meerDe ongeschikte schooldirecteur onder de Wwz
Artikel
lees meerWwz-landschap verder ingekleurd
Artikel
lees meerDe Wet openbaarheid van bestuur
Artikel
lees meerThe times… they are a-changin’
Artikel
lees meerDe Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd: minder bescherming voor AOW’ers
Artikel
lees meerDe no-riskpolis; een korte bespiegeling van een stukje Ziektewet
Artikel
lees meerNoord-Nederland in de greep van de sneeuw en ijzel – werkgevers denk om uw zorgplicht!
Artikel
lees meerDe Wet werk en zekerheid bij de Rijksoverheid
Artikel
lees meerFeitenonderzoeken: geen sinecure
Artikel
lees meerLoonsanctie verhalen op de bedrijfsarts?
Artikel
lees meerHet overgangsrecht van de Wgr
Artikel
lees meerHerplaatsingsonderzoek verplicht?
Artikel
lees meerDe “zieke” werknemer versus de “zieke” ambtenaar
Artikel
lees meerCapra Dossier Normalisering Ambtenarenrecht
Nieuws
lees meerFlexwerk bij gemeenten, let op de nieuwe ketenregeling en opvolgend werkgeverschap
Artikel
lees meerDe WNT haalt geen streep door ‘passende regeling’ bij ontslag
Artikel
lees meerDe bedrijfsarts: onderwerp van wetgeving en procedures
Artikel
lees meerIs de Wet gemeenschappelijke regelingen alweer aan herziening toe?
Artikel
lees meerPraktijktips Wwz: de aanzegplicht, het concurrentiebeding en de pro forma ontbinding
Artikel
lees meerMei freonlike groetnis!
Artikel
lees meerPayrolling, keep on rolling? Het kabinet slaat bres in payrollconstructie
Artikel
lees meerOntslag op verzoek en het recht op een WW-uitkering
Artikel
lees meerJan Derksen
Artikel
lees meerHoe de transitievergoeding productiever zou kunnen worden ingericht bij het vinden van nieuw werk
Artikel
lees meerPrincipieel is ook een optie, sprak de opportunist
Artikel
lees meerWorkshop over duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers
Nieuws
lees meerWachtgeldgegevens en de Wob
Artikel
lees meerDoorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd
Artikel
lees meerKan het nog flexibeler
Artikel
lees meerNiet elke fout is een integriteitsschending
Artikel
lees meerWijziging van de Wet openbaarheid van bestuur om misbruik te voorkomen
Artikel
lees meerEen beetje integer …
Artikel
lees meerSalarisverlaging slecht functionerende ambtenaren?
Artikel
lees meerRisicoanalyse integriteit Gedeputeerde Staten en dagelijks bestuur waterschappen
Artikel
lees meerHoge Raad haalt streep door “vierde jaarcontract”
Artikel
lees meerDe reparatie van de WNT
Artikel
lees meerNieuwe gedachten over bestuurlijke samenwerking: de gedeelde wethouder
Artikel
lees meerDe gekozen burgemeester
Artikel
lees meerActieve rol overheidswerkgever vereist bij re-integratie ex-medewerkers
Artikel
lees meerDe Wet werk en zekerheid en de aanzegtermijn
Artikel
lees meerHet katoenen jubileum van de ambtenarenrechters-formule
Artikel
lees meerSamenwerking en de gewijzigde Wgr
Artikel
lees meerDe Wet werk en zekerheid en het concurrentiebeding
Artikel
lees meerUitkering bij ontslag op andere gronden en de WNT
Artikel
lees meerWeigering aangeboden passende externe functie te aanvaarden
Artikel
lees meerDe Wet normering topinkomens en variabele beloningen
Artikel
lees meerDe WWZ: de rol van de vakbonden en het “tailored fit-arbeidsrecht”
Artikel
lees meerDingen komen samen
Artikel
lees meerOver de (zieke) medewerker die niet meewerkt aan re-integratie
Artikel
lees meerUitkeringen gemeenteambtenaren tot 67 jaar: opmaat voor een nieuwe prepensioenpraktijk?
Artikel
lees meerHet Hof van Justitie en de onregelmatigheidstoeslag tijdens vakantie
Artikel
lees meerSchrapping dwangsom uit Wet openbaarheid van bestuur (Wob)
Artikel
lees meerPTSS en verjaring in een notendop
Artikel
lees meerViert uwe vierdagen!
Artikel
lees meerPayrolling, een risico of een verlossing?
Artikel
lees meerWerkgever heeft geen haast om zijn rechtspositieregeling na wetswijziging aan te passen
Artikel
lees meerHet bewustwordingsgesprek
Artikel
lees meerArbeidsmobiliteit
Artikel
lees meerDe advocaat en zijn toga
Artikel
lees meerGeslaagde bijeenkomst Voorbij het ambt
Artikel
lees meerHendrik Haan uit Koog aan de Zaan
Artikel
lees meerHet ambt voorbij: de rechten en verplichtingen van een gewezen politieke ambtsdrager
Artikel
lees meerUitnodiging bijeenkomst 10 april 2014 ‘Voorbij het ambt’
Artikel
lees meerNetwerkbijeenkomsten ‘het ambt van raadslid’
Artikel
lees meerFlexwerk bij de overheid: de ketenregeling
Artikel
lees meerDe Hoge Raad koestert het primaat van de politiek
Artikel
lees meerDe Wet normering topinkomens: werk in uitvoering
Artikel
lees meerMisbruik van Suwinet wordt aangepakt
Artikel
lees meerGratis webinar ‘flexwerk bij de overheid: wat zijn de mogelijkheden?’
Artikel
lees meerHet primaat van de politiek
Artikel
lees meerWetsvoorstel Werk en Zekerheid
Artikel
lees meerDe gemeenteraadsverkiezingen komen eraan
Artikel
lees meerEen beetje meer integer graag!
Artikel
lees meerVerplicht met vakantie?
Artikel
lees meerVormen van samenwerking op bedrijfsvoeringstaken (PIOFACH)
Artikel
lees meerVan de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween …
Artikel
lees meerStage lopen na je studie
Artikel
lees meerCaius asinus est
Artikel
lees meerVerwijtbare werkloosheid, wel of geen WW?
Artikel
lees meerDe schrijflessen van Ollie B. Bommel
Artikel
lees meerLeidt loonbeslag tot strafontslag?
Artikel
lees meerDe samenwerkende overheid
Artikel
lees meerSectorenmodel
Artikel
lees meerDe bedrijfsarts bedreigd
Artikel
lees meerEen Wobverzoek: is het document voor intern beraad?
Artikel
lees meerIs RSI (of CANS) een hersenschim?
Artikel
lees meerDe “no risk polis”; een tegemoetkoming in de kosten van loondoorbetaling bij ziekte
Artikel
lees meerTips voor Top 5 OR-perikelen
Artikel
lees meerDe “no risk polis”; een tegemoetkoming in de kosten van loondoorbetaling bij ziekte
Artikel
lees meerDe Ziektewet is gewijzigd
Artikel
lees meerWerk, zorg en jeugd
Artikel
lees meerEr gaat niets boven Groningen
Artikel
lees meerMediation in arbeidszaken deel II
Artikel
lees meerUitbreiding tijdsbestedingsnorm wethouder versus tijdelijke waarneming in collegeverband
Artikel
lees meerDe ambtenarenrechtersformule
Artikel
lees meerOntslaguitkering gewone functionaris ook openbaar maken op grond van de WNT
Artikel
lees meerDe arbeidsongeschikte politieke ambtsdrager
Artikel
lees meerOver zitten op de stoel van…
Artikel
lees meerIk ga nooit meer naar de kapper
Artikel
lees meerCapra Maastricht: de eerste ervaringen
Artikel
lees meerMediation in arbeidszaken
Artikel
lees meerLidmaatschap Hells Angels en Satudara reden voor ontslag?
Artikel
lees meerVwnw-contract, de nieuwe term bij reorganisaties
Artikel
lees meerPubliek/private samenwerking: integriteit in een ander daglicht?
Artikel
lees meerOverheidswerkgever en bovenwettelijke uitkeringslasten
Artikel
lees meerOnrechtmatig verkregen bewijs
Artikel
lees meerVeranderingen in het onderwijs: om ziek van te worden!
Artikel
lees meerOverheid en ambtenaren strafrechtelijk aansprakelijk?
Artikel
lees meerDat doet hem de das om!
Artikel
lees meerIntegriteit overkomt je
Artikel
lees meerSollicitatieperikelen
Artikel
lees meerWat verandert er door de ‘Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector’?
Artikel
lees meerRegeerakkoord VVD-PvdA: bruggen slaan!
Artikel
lees meerCapra Maastricht: grenzeloze advisering
Artikel
lees meerOver bloggende en twitterende ambtenaren
Artikel
lees meerBriefgeheimen …
Artikel
lees meerRegeerakkoord noodzaakt tot bezinning over arbeidsverhoudingen binnen de overheid
Artikel
lees meerMag RTL Nieuws alles vragen?
Artikel
lees meerDe voorbeeldfunctie van de bestuurder
Artikel
lees meerKabinetsplannen voor aanpassing van het ontslagrecht en de WW
Artikel
lees meerTerugkomen op een al gegeven akkoord?
Artikel
lees meerOntslag wegens het niet meewerken aan re-integratie geeft recht op WW en kost de overheidswerkgever geld
Artikel
lees meerFlitsontslag
Artikel
lees meerIntergemeentelijke samenwerking: Wat gebeurt er met de rechtspositie van de ambtenaar?
Artikel
lees meerMinder salaris voor (te) dikke Nederlandse agent?
Artikel
lees meerIs een overheidswerkgever aansprakelijk bij een bedrijfsongeval van een zelfstandige (zonder personeel)?
Artikel
lees meerWijziging in de AOW per 1 april 2012
Artikel
lees meerEen ‘wenselijk’ ontslag …
Artikel
lees meerGrensarbeid, een complex verhaal, deel II
Artikel
lees meer‘Je regelt het maar, recht op een arbeidstijdpatroon?’
Artikel
lees meerGrensarbeid, een complex verhaal
Artikel
lees meerDetacheren, uitzenden en vaste aanstelling
Artikel
lees meerDe (niet) terugkerende wethouder
Artikel
lees meerVakantiedagen, verjaring en ziekte
Artikel
lees meerVertrouwelijk of openbaar?
Artikel
lees meerHet draait altijd om geld. Of niet?
Artikel
lees meerHet blijft oppassen met detacheringen en uitzendconstructies
Artikel
lees meerWerkgever sneller aansprakelijk voor psychische arbeidsongeschiktheid als gevolg van het werk
Artikel
lees meerEen nieuwe tijdelijke baan aangeboden tijdens de re-integratiefase. Wat dan?
Artikel
lees meerTe vroeg in gebreke gesteld: geen dwangsom
Artikel
lees meerKijk goed naar uw detacheringsovereenkomsten
Artikel
lees meerWijziging rechtspositie vrijwilligers bij de gemeentelijke brandweer
Artikel
lees meerEn dan denk je het geregeld te hebben…
Artikel
lees meerIntegriteit, een blijvend actueel onderwerp
Artikel
lees meerDe Flexwet hoe zit het ook al weer?
Artikel
lees meerDat is beloofd!
Artikel
lees meerAanbesteden; een goed begin is het halve werk
Artikel
lees meerEen onduidelijk adviesje
Artikel
lees meerHeeft u een meetlatje bij de hand?
Artikel
lees meerBezuinigingen en reorganisaties
Artikel
lees meerNog maar een keer: de ambtelijke status
Artikel
lees meerOpbouw verlofaanspraken tijdens ziekte
Artikel
lees meerHet advies van de bedrijfsarts
Artikel
lees meerWijzigingen rechtspositie politieke ambtsdragers
Artikel
lees meerRuimere mogelijkheden om arbeidsduur te wijzigen of verlof op te nemen
Artikel
lees meerPro-actief adviseren / de AOW naar 67 jaar. Wat nu?
Artikel
lees meerOproep werkhervatting na hersteldmelding
Artikel
lees meerRechterlijke toets beoordelingsbesluit
Artikel
lees meerStrafontslag vanwege beledigen werkgever
Artikel
lees meerStand van zaken jurisprudentie loonsanctie
Artikel
lees meerRechtspositionele mogelijkheden versus politieke wenselijkheden en andersom
Artikel
lees meerOntslagbescherming tijdelijke aanstelling
Artikel
lees meerSturen in interne verhoudingen niet voor bezwaar en beroep vatbaar
Artikel
lees meerVerlies vakantiedagen tijdens ziekte (zaken Schultz-Hoff en Stringer e.a.)
Artikel
lees meerPreventie werkt!
Artikel
lees meerOpen brief aan de Minister van Justitie
Artikel
lees meerEigenrisicodrager voor de WGA
Artikel
lees meerVerbod hypotheekverstrekking aan personeel
Artikel
lees meerMinnelijke regeling, een vies begrip?
Artikel
lees meerOntzeggen afscheidsreceptie na ontslag is Awb-besluit
Artikel
lees meerInstellen medisch onderzoek na ontslag
Artikel
lees meerTAR bestaat 25 jaar
Artikel
lees meerVerhaal verkeersboete nu ook mogelijk op ambtenaar
Artikel
lees meerEenmalige woede-uitbarsting leidinggevende niet klachtwaardig
Artikel
lees meerZiekte van Lyme aangemerkt als beroepsziekte
Artikel
lees meerVergoeding schade na herroeping ontslagbesluit
Artikel
lees meerVerplichtingen werkgever in geval van een arbeidsconflict
Artikel
lees meerImmateriële schadevergoeding voor RSI wegens niet nakomen zorgplicht
Artikel
lees meerStand van zaken stakingsrecht
Artikel
lees meerHandhaving bijzondere rechtspositie van ambtenaren
Artikel
lees meerVerhaal re-integratiekosten op veroorzaker ongeval
Artikel
lees meerFlexibele werktijden vanwege zorgtaken (de zaak Coleman)
Artikel
lees meerSituatieve arbeidsongeschiktheid
Artikel
lees meerDe kosten van ontslag
Artikel
lees meerEen wonderlijke uitspraak
Artikel
lees meerHeimelijk cameratoezicht
Artikel
lees meerEerste uitspraken FLO overgangsrecht
Artikel
lees meerOntslag arbeidsongeschikte ambtenaar na weigering functie
Artikel
lees meerKlokkenluiden of onrechtmatig lekken
Artikel
lees meerVerbod op verrichten nevenfunctie
Artikel
lees meerWet openbaarmaking topinkomens
Artikel
lees meerStand van zaken Wet dwangsom en beroep
Artikel
lees meerArbeidsvoorwaarden waterschappen
Artikel
lees meerReiskostenvergoeding sector Rijk
Artikel
lees meerArbeidstijdenrichtlijn
Artikel
lees meerWet normering topinkomens in de semipublieke sector
Artikel
lees meer